ANΤΡΕ MAΡΛΩ* (1956): Είναι αργά να ανακόψουμε το Ισλάμ!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αντρέ Μαλρώ: Ο δυτικός πολιτισμός είναι ανίκανος να χτίσει έναν ναό ή ένα μνήμα…γι’ αυτό δεν καταλαβαίνει την ουσία του Ισλάμ: το βλέπει πολύ δυτικά, επιφανειακά.

Η φύση ενός πολιτισμού είναι ό,τι αρθρώνεται γύρω από μια θρησκεία. Ο δικός μας πολιτισμός είναι ανίκανος να χτίσει έναν ναό ή ένα μνήμα. Θα αναγκαστεί να βρει τη θεμελιώδη του αξία ή θα αποσυντεθεί. Η βία της ισλαμικής προώθησης είναι το μεγάλο φαινόμενο της εποχής μας. Υποτιμημένη από την πλειονότητα των συγχρόνων μας, αυτή η επέκταση του Ισλάμ είναι αναλογικά συγκρίσιμη με τις απαρχές του κομμουνισμού την εποχή του Λένιν. Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου είναι ακόμα απρόβλεπτες.

Στην αρχή της μαρξιστικής επανάστασης, πίστευαν ότι μπορούσαν να ανακόψουν την παλίρροια με αποσπασματικές λύσεις. Ούτε ο Χριστιανισμός, ούτε οι εργοδοτικές ή εργατικές οργανώσεις βρήκαν την απάντηση. Ετσι και σήμερα, ο δυτικός κόσμος δεν φαίνεται και πολύ έτοιμος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του Ισλάμ. Θεωρητικά, η λύση φαίνεται επίσης εξαιρετικά δύσκολη.  Ίσως θα ήταν δυνατή στην πράξη εάν, για να περιοριστούμε στη γαλλική πτυχή του ζητήματος, το διαχειριζόταν επισταμένως ένας αληθινός πολιτικός.

Τα τρέχοντα δεδομένα του προβλήματος υποδηλώνουν ότι διάφορες μορφές μουσουλμανικής δικτατορίας θα εγκαθιδρυθούν διαδοχικά σε όλο τον αραβικό κόσμο. Όταν λέω «μουσουλμανική», σκέφτομαι περισσότερο τις εγκόσμιες δομές που πηγάζουν από το δόγμα του Μωάμεθ παρά τις θρησκευτικές. Πρόσφατα, ο σουλτάνος ​​του Μαρόκου υπερκεράστηκε και ο Μπουργκίμπα  [στην Τυνησία] θα διατηρήσει την εξουσία μόνο αν γίνει δικτάτορας. Ίσως αποσπασματικές λύσεις αρκούσαν να ανακόψουν το κύμα του Ισλάμ, αν είχαν εφαρμοστεί εγκαίρως.

Σήμερα, είναι πολύ αργά! Οι «άθλιοι» έχουν λίγα να χάσουν. Θα προτιμήσουν να διατηρήσουν τη δυστυχία τους μέσα σε μια μουσουλμανική κοινότητα. Η μοίρα τους αναμφίβολα θα παραμείνει αναλλοίωτη. Έχουμε υπερβολικά δυτική αντίληψη γι’ αυτούς. Θα προτιμήσουν το μέλλον της φυλής τους παρά τα οφέλη που ισχυριζόμαστε ότι μπορούμε να τους προσφέρουμε. Η Μαύρη Αφρική δεν θα παραμείνει αναίσθητη σε αυτή τη διαδικασία για πολύ.  Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα του φαινομένου και να προσπαθήσουμε να καθυστερήσουμε την εξέλιξή του.

*(1901-1976). Διάσημος συγγραφέας. Διετέλεσε επίσης υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας υπό τον Στρατηγό Ντε Γκωλ (1962-68).

André Malraux, 3 Ιουνίου 1956

Gaullisme.fr

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την διορατικότητα του Μαλρώ όσον αφορά στον Ισλαμισμό ,όταν έγραψε αυτά που ζούμε από το 1956- 65 χρόνια πριν-.
    Δύσκολα θα του ανταπαντήσει κάποιος ρεαλιστής κοινωνικός αναλυτής με γνώσεις της Ιστορίας από της εμφανίοεως του επιθετικού και εκδικητικού Ισλάμ .
    Ξενίζει λίγο η παρομοίωσή του Ισλάμ με τον Λενινισμό , αλλά και αυτός επέδειξε πολιτική βουλιμία μετά το 1945 αφού κομμουνιστοποίησε με την βία όλα τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε στην Ελλάδα ,που γλυτώσαμε την κομμουνιστοποίηση με πολλές ανθρώπινες θυσίες και υλικές καταστροφές από το 1945-49..

  2. Αδιαμφισβήτητα ο Α. Μαρλώ υπήρξε οξυδερκής. Ωστόσο, λόγω της “ανθρώπινης κατάστασης” (δικός τους τίτλος), είναι και ο ίδιος εγκλωβισμένος στο Φαντασιακό του δικού του πολιτισμού. Λέει πως “η φύση ενός πολιτισμού είναι ό,τι αρθρώνεται γύρω από μια θρησκεία” (= οντολογία) αλλά ότι ο δικός του πολιτισμός “είναι ανίκανος να χτίσει έναν ναό ή ένα μνήμα”. Η θεμελιώδης αξία του, για να μην αποσυντεθεί είναι ο ίδιος πρωτόγονος ατομικισμός με το βίαιο Ισλάμ. Η ανθρωπότητα δεν χωρίζεται σε θρησκόληπτους και ορθολογιστές αλλά ακολουθεί το νόμο του ζωικού βασιλείου: χωρίζεται σε αρπακτικά-σαρκοφάγα και κοινωνικά-φυτοφάγα. Και στη Δύση και στην Ανατολή κατέβηκαν τα “άγρια”, οι νομαδικές-πολεμικές φυλές, για να φάνε τα “ήμερα”. Η πολιτισμική καταστροφή που επέφεραν οι Τουρκο-Μογγόλοι στην Ανατολή ολοκληρώθηκε με τη φανερή διάσπαση του Ισλάμ σε άγριο και ήμερο. Η πολιτισμική καταστροφή που επέφεραν στην Δύση τα γερμανικά φύλα, οι Νόρμεν, ολοκληρώθηκε με την φτιασιδωμένη (πολιτιζέ) διάσπαση σε “προοδευτικούς” και “συντηρητικούς”.
    Η σύγκριση με τον κομμουνισμό δεν είναι ατυχής δεδομένου ότι οι μισοί Ρώσοι ανήκουν στην μογγολική παράδοση και οι άλλοι μισοί στους Βίκινγκς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα