Aκραίες προκλήσεις Τσαβούσογλου για νησιά, τουρκολιβυκό μνημόνιο

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Σε επίθεση κατά της Ελλάδας με αφορμή το τουρκολιβυκό μνημόνιο προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε επίθεση κατά της Ελλάδας με αφορμή το τουρκολιβυκό μνημόνιο προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως είπε σε συνέντευξη στο TVNET, η Άγκυρα είχε υπογράψει συμφωνία με την Τρίπολη και το 2019, ενώ και άλλες χώρες (η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Αίγυπτος) έχουν υπογράψει διάφορα μνημόνια με την κυβέρνηση της Λιβύης.

«Μας λένε πως η κυβέρνηση της Λιβύης δεν εχει νομιμότητα να υπογράψει. Ο Ντμιέμπα λένε πως δεν έχει αρμοδιότητα, αλλά στον ΟΗΕ καλούν τον ίδιο. Σε όλες τις χώρες ή καλούν αυτόν ή την υπουργό Εξωτερικών», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Για την Αίγυπτο, ανέφερε επίσης ότι εξέφρασε μεν την αντίρρησή της για τη νομιμότητα της κυβέρνησης της Λιβύης αλλά δεν είπε κάτι ενάντια στη συμφωνία με την Τουρκία.

«Τι σας νοιάζει η συμφωνία με τη Λιβύη»

Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου προχώρησε σε μια εκτεταμένη επίθεση κατά της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι και στο θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου «εξέφρασε και πάλι τις ενστάσεις της».

«Είναι σε κατασταση λύπησης. Ο κόσμος τους βαρέθηκε. Η συμφωνία με τη Λιβύη προβλέπει τις έρευνες στην ξηρά, στη θάλασσα, υπεράκτιες έρευνες και άλλα. Εσάς τι σας νοιάζει, εφόσον η συμφωνία δεν περιλαμβάνει κάποια συγκεκριμένη περιοχή που είναι συζητήσιμη για εσάς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα είναι ο «σημαντικότερος παίκτης στη Λιβύη», επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ενοχλημένη που «η Τουρκία είναι παγκόσμιος παίχτης, δεν το χωνεύουν αυτό».

«Επιχείρησες να πάρεις τα τουρκικά εδάφη και σε ρίξαμε στη θάλασσα»

Στο σημείο αυτό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε την επίθεση κατά της χώρας μας, επαναφέροντας όλες τις προκλήσεις και τα θέματα της τουρκικής ατζέντας.

Συγκεκριμένα, πρώτα έκανε αναφορά στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, λέγοντας: «Η Ελλάδα όλο κατηγορεί την Τουρκία πως δεν συμμετέχει στις κυρώσεις. Όμως, είναι αυτή που παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων. Η Ελλάδα πανικοβλήθηκε με τις επιστολές μας που εξηγήσαμε πως αυτό το θέμα έχει άμεση σχέση με την κυριαρχία των νησιών».

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός απείλησε ότι αν η Αθήνα δεν ρίξει τους τόνους, η Άγκυρα θα φέρει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Διεθνές Δικαστήριο.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα λέει ψέματα. Διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χωρου, ενώ έχει 6 μίλια χωρικά ύδατα. Έχει άδικο για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης. Αρχισαν να λένε βλακείες μετά τις επιστολές μας και εντός της Ε.Ε προσπαθεί να κινητοποιήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας».

«Λέμε στην Ελλάδα ότι αν θεωρείς ότι πίσω σου είναι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., σου λέμε καλημέρα” (σ.σ. στα ελληνικά) για να ξυπνήσεις από τον ύπνο, όλα αυτά δεν σε σε ωφελούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «θύμισε» ότι: «Επιχείρησες να πάρεις τα τουρκικά εδάφη, σε ρίξαμε στη θάλασσα και δεν το χώνεψες ακόμα».

Και κατέληξε: «Η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο και μετά εμείς απαντάμε πολλαπλάσια».

Καθημερινή

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Τι μας είπε τώρα ???!!!

  Έχει χάσει το μέτρο και κάθε λογική εντελει κι ο κύριος Τσαβουσογλου και η Τουρκία !!!

  Θεωρεί τα μνημόνια που υπέγραψαν Αίγυπτος, Ιταλία και Ισπανία αντίστοιχης βαρύτητας και σημασίας μ’αυτά , που πήγε και υπέγραψε η Τουρκία ??!!

  Δηλαδή, εκλαμβάνει το 2019 Χάραξης Τουρκολιβυκής δήθεν υφαλοκρηπίδας και δήθεν ΑΟΖ
  https://nordicmonitor.com/2019/12/the-full-text-of-turkey-libya-maritime-agreement-revealed/
  και στρατιωτικής συνεργασίας με την οποία εισήλθαν στρατεύματα της Τουρκίας και μισθοφόροι της-τζιχαντιστές στην Λιβύη και βάσει των οποίων άνοιξε στρατιωτική βάση η Τουρκία στην Μισράτα
  https://nordicmonitor.com/2019/12/full-text-of-new-turkey-libya-sweeping-security-military-cooperation-deal-revealed/
  εφαμιλλα κι ίσης κι όμοιας αξίας και σημασίας με αυτά που υπέγραψαν οι 3 χώρες ???

  Ή μήπως εξομοιώνει τα Αιγυπτιακό, Ιταλικό και Γαλλικό μνημόνια συνεργασίας με τα μνημόνια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που υπέγραψε στις 3.10.2022 η Τουρκία με τον Ντμπεϊμπά ??!!!

  Για να δούμε τι σόι μνημόνια συνεργασίας με την Λιβύη υπέγραψαν η Αίγυπτος, η Ιταλία κι η Ισπανία να τα συγκρίνουμε με αυτά που πήγε και υπέγραψε η Τουρκία:

  Αίγυπτος :
  30.7.2021 Το Μνημόνιο Συνεργασίας Λιβύης -Αιγυπτου αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση όλων των μορφών εγκλημάτων, ιδίως της τρομοκρατίας, του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς, της εμπορίας ανθρώπων και των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.
  https://sis.gov.eg/Story/158468/Egyptian%2C-Libyan-prosecutions-sign-MoU-to-boost-cooperation?lang=en-us
  Υπεγράφη δε ανάμεσα στον Hamada el Sawi Γενικό Εισαγγελέας της Αιγύπτου
  και τον Al-Siddiq al Sour τον οποίο η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης ανακήρυξε Γενικό Εισαγγελέα από τον Απρίλιο του 2021, θέση που κρατά μέχρι σήμερα.
  https://www.libyaobserver.ly/news/libyas-hor-elects-al-siddiq-al-sour-new-attorney-general

  Ιταλία :
  Το 2.2.2017, η Ιταλία και η Λιβύη υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την ενίσχυση της συνεργασίας τους συνεργασία στην ανάπτυξη, την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, την εμπορία ανθρώπων και την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων., δηλαδή στον τομέα της μετανάστευσης ( MoU ), που ανανεώθηκε στις 4.8.2021
  https://opiniojuris.org/2021/08/05/the-memorandum-of-understanding-between-italy-and-libya-does-it-create-human-rights-obligations-on-the-part-of-italy/
  και
  https://sarobmed.org/italy-libya-memorandum-of-understanding/

  Iσπανια
  3.6.2021
  Μνημόνια Συναντιληψης για τις μεταφορές, τη γεωργία (συνεργασία σε υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα) , τα τελωνεία , την τριτοβάθμια εκπαίδευση,την εμπορική, επιστημονική και τεχνική συνεργασία, την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου πολιτιστικής κληρονομιάς..
  https://www.lamoncloa.gob.es/lang/en/presidente/news/Paginas/2021/20210603tripto-libya.aspx

  Μήπως να θυμίσουμε στον κύριο Τσαβουσογλου ότι η μεν Αίγυπτος, δεν υπέγραψε κανένα διακρατικό μνημόνιο και δη με με την έκπτωτη κυβέρνηση Ντμπεϊμπά , όπως πήγε και υπέγραψε αυτός ?

  Ή μήπως να υπενθυμίσουμε στον Τούρκο ΥπΕΞ ότι οι δύο Ευρωπαϊκες χώρες υπέγραψαν περιφερειακά κι ήσσονος σπουδαιότητας και σημασίας μνημονια ώστε να βοηθήσουν ξεκάθαρα την Λιβύη να ομαλοποιησει την λειτουργία των θεσμών της , και δεν κοιτούσαν όπως η Τουρκία να συντηρήσουν την αναρχία στην Λιβύη για να αφαιμαξουν ληστρικά τους φυσικούς της πόρους?

  Πώς το εννοεί ο κύριος Τσαβουσογλου ότι η Ιταλία κι η Ισπανία που υπέγραψαν μνημονια σε χρόνους που οι αντίστοιχες Λιβυκές κυβερνήσεις είχαν νομιμοποίηση από τον ΟΗΕ κι είχαν εξασφαλίσει την ανοχή και την συναίνεση των Λιβυκών φύλων και παρατάξεων είναι ίσες κι όμοιες με τα μνημόνια που πήγε και υπέγραψε αυτός και η Τουρκία? .

  Μήπως δεν ήταν η Τουρκία που πήγαινε κι υπέγραφε τα πειρατικά μνημόνια της σε χρόνους που οι δήθεν εκπρόσωποι της Λιβύης που συνυπέγραψαν μαζί της δεν είχαν καμία νομιμοποίηση κι αποδοχή ούτε από τον Λιβυκό λαό, ούτε από τον ΟΗΕ να εκπροσωπούν την Λιβύη?

  Μήπως ο Χαφέζ Αλ Σαρατζ που τον έπαυσε εν τοις πράγμασι ο ΟΗΕ την 7.6.2018 και το γνώριζε η Τουρκία γιατί τουρκικά ήταν τα μέσα που το μετέδιδαν
  https://www.trt.net.tr/greek/kosmos/2018/06/07/ekklese-apo-sa-ton-ee-gia-te-diexagoge-eklogon-ste-libue-987805
  είχε καμία δικαιοδοσία να υπογραφεί την 5.12.2019 μνημόνια συνεργασίας για χάραξη ΑΟΖ κι υφαλοκρηπίδας Λιβύης -Τουρκιας και στρατιωτικές συμφωνίες με την Τουρκία ?

  Ή μήπως ο Ντμπεϊμπά που στις 21.9.2021 είχε δεχθεί πρόταση μομφής από το Λιβυκό κοινοβούλιο και στις 22.9.2022 ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο ζητούσαν με κοινή δήλωση τους την απομάκρυνση του ώστε επιτέλους να διεξαχθούν οι εκλογές στην Λιβύη που αυτός μπλόκαρε , είχε καμιά δικαιοδοσία για να υπογράφει συμφωνίες την 3.10.2022 με την Τουρκία για την εκμετάλλευση των Λιβυκών υδρογονανθράκων ???

  Αποδέχθηκε ποτέ το Λιβυκό κοινοβούλιο τις συμφωνίες αυτές που υπέγραψε η Τουρκία με τις εκνομες μαριονέτες της στην Λιβύη ?

  Έδωσε ποτέ ο ΟΗΕ ή το Λιβυκό κοινοβούλιο έγκριση στον οποιονδήποτε να υπογράφει εκπροσωπώντας την Λιβύη συμφωνίες αντίστοιχου περιεχομένου σαν αυτές που πήγε και υπέγραψε η Τουρκία ?

  Ποιος του είπε ότι την Ελλάδα ή την Αίγυπτο δεν πρέπει να τους ενδιαφέρει εάν τηρείται ή όχι η νομιμότητα κι οι Διεθνείς κανόνες στο άμεσο τους εξωτερικό περιβάλλον?

  Ας μας απαντήσει ο κύριος Τσαβουσογλου, που ήρθε από το πουθενά να μας διδάξει Διεθνείς κανόνες …

  Μόνον στον εγκέφαλο του κυρίου Τσαβουσογλου, έχουν βάση τέτοιοι μπακαλίστικοι συμψηφισμοί, που εξομοιώνουν τα μνημόνια που υπέγραψαν οι Αίγυπτος ,η Ιταλία κι η Ισπανία με πρόσωπα που ήταν νομιμοποιημένα να εκπροσωπούν στους συγκεκριμένους χρόνους την Λιβύη , με τα μνημόνια που πήγε κι υπέγραψε η Τουρκία με πρόσωπα αναξιόπιστα, που τους είχε ήδη αφαιρεθεί στους συγκεκριμένους χρόνους η οποία εξουσιοδότηση να εκπροσωπούν την Λιβύη και σφετερίζονταν πλέον κι απλώς την εξουσία της !

  Μόνον στις μπακαλίστικες λογικές του κυρίου Τσαβουσογλου μπορούν να εξομοιωθούν συμφωνίες για έλεγχο του μεταναστευτικού, για αγροτική συνεργασία τελωνιακό συντονισμό, εκπαίδευση, πολιτιστική κι αθλητική συνεργασία , με τα μνημόνια χάραξης υφαλοκρηπίδας κι ΑΟΖ που αγνοούν τρίτες χώρες και κάνουν σαν να μην υπάρχουν στο ενδιάμεσο ή
  τα μνημόνια στρατιωτικήςς ανάπτυξης δυνάμεων με βάσεις σε ξένη χώρα ή καταλήστευσης των υδρογονανθράκων της χωρίς καν διαφανείς διαδικασίες !!!

  Καλά κάνει και βγάζει στην φόρα τους συμψηφισμούς του ο κύριος Τσαβουσογλου για να εκθέτει και τον εαυτό και την Τουρκία στα μάτια όλων διεθνώς και να αντιλαμβάνονται όλοι πλέον ποιο ακριβώς διεθνές δίκαιο έχουν στο μυαλό τους οι Τούρκοι όταν κάνουν τις ίδιου τύπου μπακαλίστικες ερμηνείες τους των άρθρων της Συνθήκης της Λωζάνης κι όλων γενικά των Διεθνών Συνθήκων που επικαλούνται προσπαθώντας να αμαυρώσουν την Ελλάδα…

  Κι αφού είναι τόσο χαλαρός ο κύριος Τσαβουσογλου έχω να του προτείνω κάτι .. Αντε σαν άντρας που σέβεται τον λόγο του και δεν πετάει φούσκες από εδώ κι από εκεί , φτύνοντας μπανανοφλουδες , να έρθει να υπογράψει μαζί μας ένα μνημόνιο ότι δεν θα τολμήσουν τα γεωτρύπανα του να πατενοχλησουν τα ύδατα και τον πυθμένα της δήθεν Τουρκικής και της δήθεν Λιβυκής δήθεν ΑΟΖ που αμφισβητούν την νομιμότητα τους τόσο η Ελλάδα κι η Αίγυπτος , όσο κι η ΕΕ , το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

  Αλλά τι να περιμένει κανείς από μια χώρα ψεύτη και μπαγάσα , που δεν σεβάστηκε την υπογραφή της στην Συνθήκη της Λωζάνης 24.7.1923 και καταπάτησε τις συμφωνίες της (άρθρα 22 καιι 27) που αφορούσαν την πλήρη κι αμετάκλητη απομάκρυνση της από την Λιβύη?
  Ποιον περιμένουμε να σεβαστεί τώρα μια πλήρως αναξιοποίητο χώρα ?

  Καλά θα κάνει να έχει στο μυαλό της η Τουρκία ότι η Συνθήκη της Λωζάνης 24.7.1923 ήταν αυτή που από το πουθενά, πρωτοτύπως και πρωτογενώς την ίδρυσε ως κράτος .

  Κι αν εννοεί η Τουρκία να μην την σέβεται και να καταπατά τις συμφωνίες και τους όρους της, τότε συγχρόνως ακυρώνει αυτούς καθ’αυτούς τους λόγους ύπαρξης της κι αναγνώρισης της ως κρατικής οντότητας.
  Τα εξήγησε αυτά ο κύριος Τσαβουσογλου στους Τούρκους ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,749ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα