Η αναβίωση της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ και η πρόκληση των εθνικών δεσμεύσεων

- Advertisement -

Σήμερα, ηγέτες από τα 32 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα συγκεντρωθούν στην Ουάσιγκτον για την έναρξη μιας τριήμερης συνόδου κορυφής για να συζητήσουν τα πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και να τιμήσουν την 75η επέτειο της στρατιωτικής συμμαχίας. Η συνάντηση πιθανότατα θα επικεντρωθεί στη συνεχιζόμενη πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις συνεργασίες του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας-Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής, και συζητήσεις γύρω από την αμυντική χρηματοδότηση και συνεργασίες.

Σε μια νέα σύνοψη πολιτικής του ELN, που δημοσιεύτηκε σήμερα, οι Senior Associate Fellows του ELN Nicholas Williams και Simon Lunn αναλύουν την επανεμφάνιση της συλλογικής άμυνας ως εστίαση για το ΝΑΤΟ και τι σημαίνει για τις εθνικές κυβερνήσεις στη συμμαχία. Η σύνοδος κορυφής του περασμένου έτους σηματοδότησε το πιο σημαντικό βήμα του ΝΑΤΟ προς μια ολοκληρωμένη συλλογική άμυνα για πρώτη φορά σε περισσότερα από 30 χρόνια, σε ένδειξη του πόσο σοβαρά έλαβαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ τη ρωσική απειλή.

«Η αναβίωση της συλλογικής άμυνας από το ΝΑΤΟ και η πρόκληση των εθνικών δεσμεύσεων» σημαίνουν ότι αυτά τα περιφερειακά σχέδια είναι απαιτητικά και πολύπλοκα και σχεδόν σίγουρα θα κοστίσουν στα μέλη του ΝΑΤΟ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ. Το έγγραφο υποστηρίζει ότι τα περιφερειακά σχέδια του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο λεπτομερούς κοινοβουλευτικού ελέγχου από τα διάφορα επιμέρους εθνικά κοινοβούλια, ο ρόλος των οποίων θα πρέπει να εστιάζεται στη διασφάλιση ότι οι εθνικές δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ συνάδουν με τους πόρους και τους πολιτικούς στόχους των αντίστοιχων χωρών. Συγκεκριμένα:

Το πραγματικό κόστος της εφαρμογής των περιφερειακών αμυντικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, θα πρέπει να προσδιοριστεί.
Υπό το πρίσμα μιας πιθανής προεδρίας Τραμπ, η ιδέα ενός χωριστού ευρωπαϊκού στρατιωτικού πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να εξεταστεί επειγόντως. Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να διερευνήσουν αυτήν την ιδέα.
Το σύστημα για την εξασφάλιση εθνικών στρατιωτικών δεσμεύσεων για στρατιωτικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ φαίνεται να δίνει υπερβολική δύναμη στις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο λεπτομερούς δημόσιου και κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Jane Kinninmont
Διευθύντρια Πολιτικής και Επιπτώσεων, European Leadership Network (ELN)

Σε μια νέα σύνοψη πολιτικής από το European Leadership Network (ELN), οι Senior Associate Fellows του ELN Nicholas Williams και Simon Lunn αναλύουν την επανεμφάνιση της συλλογικής άμυνας ως εστίαση για το ΝΑΤΟ και τι σημαίνει για τις εθνικές κυβερνήσεις στη συμμαχία.

Η έγκριση των περιφερειακών σχεδίων του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους το 2023 σηματοδότησε το πιο σημαντικό βήμα του ΝΑΤΟ προς μια ολοκληρωμένη συλλογική άμυνα για πρώτη φορά σε περισσότερα από 30 χρόνια. Ήταν ένα σημάδι του πόσο σοβαρά πήραν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ τη ρωσική απειλή. Τα περιφερειακά σχέδια είναι απαιτητικά και πολύπλοκα. Σχεδόν σίγουρα θα κοστίσουν στα μέλη του ΝΑΤΟ περισσότερο από την τρέχουσα δέσμευση να ξοδέψουν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, πόσο μάλλον το 2,5% του ΑΕΠ, που πολλοί πιστεύουν τώρα ότι είναι απαραίτητο.

Έχουν λάβει αξιοσημείωτα λίγο δημόσιο ή κοινοβουλευτικό έλεγχο. Εγείρουν πολλά ερωτήματα όσον αφορά την οικονομική προσιτότητα, την επίβλεψη του στρατού και ακόμη και τη συμβατότητά τους με το συχνά συζητούμενο ζήτημα της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας. Είναι αμφίβολο εάν έχουν εξεταστεί ή απορροφηθεί πλήρως οι πλήρεις πόροι και οι συνέπειες της πολιτικής αυτών των σχεδίων.

Τα περιφερειακά σχέδια του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο λεπτομερούς κοινοβουλευτικού ελέγχου από τα διάφορα επιμέρους εθνικά κοινοβούλια, των οποίων ο ρόλος θα πρέπει να εστιάζεται στη διασφάλιση ότι οι εθνικές δεσμεύσεις προς το ΝΑΤΟ είναι συνεπείς με τους πόρους και τους πολιτικούς στόχους των αντίστοιχων χωρών τους.

Συγκεκριμένα,
Το πραγματικό κόστος της εφαρμογής των περιφερειακών αμυντικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, θα πρέπει να προσδιοριστεί.
Υπό το πρίσμα μιας πιθανής προεδρίας Τραμπ, η ιδέα ενός χωριστού ευρωπαϊκού στρατιωτικού πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να εξεταστεί επειγόντως. Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να διερευνήσουν αυτήν την ιδέα. Τουλάχιστον, δεδομένης της συνολικής και εντατικής φύσης των περιφερειακών αμυντικών σχεδίων του ΝΑΤΟ,

η πρακτική συμβατότητα μιας πιθανής αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας με μια πραγματική άμυνα του ΝΑΤΟ πρέπει να εξεταστεί λεπτομερέστερα.

Το σύστημα για την εξασφάλιση εθνικών στρατιωτικών δεσμεύσεων για στρατιωτικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ φαίνεται να δίνει υπερβολική δύναμη στις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR). Αυτή η διαδικασία, και πάλι, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο λεπτομερούς δημόσιου και κοινοβουλευτικού ελέγχου.

NATOs-revival-of-collective-defence-and-the-challenge-of-national-commitments

ELN

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα