Σύνοδος Κορυφής Αλγερίας… Προσπάθειες για συναίνεση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σύνοδος Κορυφής Αλγερίας… Προσπάθειες για συναίνεση και συζήτηση για τη μεταρρύθμιση.- Έμφαση στην κεντρική θέση της παλαιστινιακής υπόθεσης… και έκκληση για ενίσχυση της αραβικής συνεργασίας… και μια τελική δήλωση την Πέμπτη

 

03 Νοεμβρίου 2022

Μια ομαδική φωτογραφία ηγετών και εκπροσώπων των αραβικών χωρών που συμμετείχαν στη χθεσινή σύνοδο κορυφής στο Αλγέρι (DPA)

Αλγερία: «Μέση Ανατολή»

Χθες, ξεκίνησε στην Αλγερία η 31η Αραβική Σύνοδος Κορυφής με τίτλο «Ενωτικός» και η ατζέντα της είναι να αποκαταστήσει την αραβική συνεργασία και να επιβεβαιώσει την κεντρική θέση του παλαιστινιακού ζητήματος και την ειρηνική επίλυσή του, σύμφωνα με τις αρχές της αραβικής πρωτοβουλίας που υιοθετήθηκαν από την Σύνοδος Κορυφής της Βηρυτού το 2002.

Η σύνοδος κορυφής ολοκληρώνεται σήμερα με μια τελική δήλωση που εξετάζει τα σημαντικότερα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης, εν μέσω προσπαθειών για επίτευξη συναίνεσης σε αμφιλεγόμενα ζητήματα και συζήτησης για τη μεταρρύθμιση και αυξανόμενων εκκλήσεων για αποτελεσματικότερους μηχανισμούς αραβικής συνεργασίας και συναίνεσης για την καταδίκη της εξωτερικής παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών.

Ο επικεφαλής της προηγούμενης συνόδου κορυφής, πρόεδρος της Τυνησίας Kais Saied, ζήτησε την ενίσχυση της κοινής αραβικής συνεργασίας και τη βαθιά μεταρρύθμιση του συστήματος εργασίας της, «σύμφωνα με νέους μηχανισμούς και καινοτόμες προσεγγίσεις».

Και πίστευε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη παρά μόνο με την αποκατάσταση του παλαιστινιακού δικαιώματος και την ίδρυση ενός ελεύθερου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Αλ Κουντς Αλ Σαρίφ».

Όσον αφορά τον πρόεδρο της τρέχουσας συνόδου, Πρόεδρο της Αλγερίας Abdelmadjid Tebboune, ζήτησε να σχηματιστεί μια «αραβική επιτροπή επαφής που θα απευθυνθεί στα Ηνωμένα Έθνη για να υποστηρίξει την επίτευξη, ως status,  πλήρους μέλους της Παλαιστίνης στον οργανισμό».

Τόνισε την προσχώρηση της Αλγερίας στην Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία ως «πυλώνα μιας δίκαιης και συνολικής ειρηνευτικής πορείας, στην οποία ο παλαιστινιακός λαός επιτυγχάνει τις φιλοδοξίες του για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Με τη σειρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών, Ahmed Aboul Gheit, είπε ότι «οι άνευ προηγουμένου αλλαγές που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες καθιστούν τη σύνοδο κορυφής απαραίτητη αναγκαιότητα και ευκαιρία να βάλουμε τα χαρτιά μας σε τάξη». Αναμένεται ότι η σύνοδος κορυφής θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα με μια τελική δήλωση που περιλαμβάνει αποφάσεις και συστάσεις σχετικά με την Παλαιστίνη, τις ισραηλινές παραβιάσεις στα κατεχόμενα, την κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και τη Λιβύη και ίσως το θέμα της «μεταρρύθμισης του Αραβικού Συνδέσμου», ειδικά σε ό,τι αφορά την «εναλλαγή της Γενικής Γραμματείας του Αραβικού Συνδέσμου» στα κράτη μέλη.

Το ίδιο θέμα τέθηκε και στη συνάντηση των αράβων υπουργών Εξωτερικών, το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή, αλλά η θέση των μελών δεν ήταν ξεκάθαρη, ενώ ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Χοσάμ Ζάκι, δήλωσε ότι «σε όλες τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν για συζήτηση, υπήρξε πλήρης συναίνεση”.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα