28 Οκτωβρίου 1940: Το «ΟΧΙ», όπως καταγράφηκε στο ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά – Το ιταλικό τελεσίγραφο και το παρασκήνιο των αποφάσεων

28/10/20 | 3 | 0 | 244 εμφανίσεις

Ήταν 03:00 ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν ο Πρεσβευτής της Ιταλίας στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι, χτυπούσε το κουδούνι της οικίας του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά, επιδίδοντάς του το ιταλικό τελεσίγραφο. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Ωστόσο, ίσως είναι λιγότερο γνωστό το γεγονός, πως ο Ιωάννης Μεταξάς διατηρούσε προσωπικό ημερολόγιο στ’ οποίο κατέγραφε τις σκέψεις του, τις ανησυχίες του, την αλληλογραφία καθώς και συμβάντα από την ζωή του. Ξεκίνησε να γράφει σ’ αυτό το 1896, και με ελάχιστες διακοπές, συνέχισε έως το 1941 και λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του (17.1.1941).

Η καταγραφή της 28/10/1940 στο ημερολόγιό του Μεταξά, αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Έγραψε συγκεκριμένα :

«28 Οκτωβρίου, Δευτέρα. Νύκτα στις τρείς με ξυπνούν, ο Τραυλός. Έρχεται ο Grazzi. – Πόλεμος! – Ζητώ αμέσως Νικολούδη, Μαυρουδή. -Αναφέρω Bασιλέα. – Καλώ Πάλαιρετ και ζητώ βοήθειαν Αγγλίας. -Κατεβαίνω 5 Υπουργικόν Συμβούλιον. Όλοι πιστοί και Μαυρουδής. – Όλοι πλην Κύρου. – Βασιλεύς. Περιφορά μαζί του. Φανατισμός του λαού αφάνταστος. – Μάχαι εις σύνορα Ηπείρου. – Βομβαρδισμοί. Σειρήνες. – Αρχίζουμε να τακτοποιούμεθα. Ο Θεός βοηθός !!!»

Ουσιαστικά ο Μεταξάς περιγράφει λακωνικά στο ημερολόγιό του, τα γεγονότα που ακολούθησαν της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της απάντησης «Alors c’ est la guerre» (επομένως έχουμε πόλεμο) στον Γκράτσι.

Ποια όμως είναι τα πρόσωπα που αναφέρει στο ημερολόγιό του, εκείνη την ιστορική μέρα ο Ιωάννης Μεταξάς ;

Ο Τραυλός που τον ξυπνάει, ήταν το επίθετο του αρχιφύλακα έξω από την οικία του.

Οι Θεολόγος Νικολούδης και Νικόλαος Μαυρουδής που ζήτησε να συναντήσει ακόμη και πριν την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον βασιλέα Γεώργιο, ήταν ο υπουργός Τύπου και Τουρισμού και ο υφυπουργός Εξωτερικών αντίστοιχα.

Ο Πάλαιρετ με τον οποίον επικοινωνεί τηλεφωνικά ζητώντας την στρατιωτική βοήθεια της Αγγλίας, ήταν ο πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα Mίκαελ Πάλαιρετ.

Ο Αλέξης Κύρου, ήταν τμηματάρχης του υπουργείου Εξωτερικών.

https://europost.gr/28-oktovrioy-1940-to-ochi-opos-katagrafike-imerologio-ioanni-metaxa/

Category: Ειδησεις, Προτεινόμενα άρθρα

( 3 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Επισκέπτης says:

  Κάθε χρόνο διαβάζομε τα ίδια και τα ίδια, χωρίς όμως να τα αξιοποιούμε κι αυτό το βλέπομε ειδικά τώρα. Η 6μηνη νίκη εναντίον των Ιταλών, εντελώς αναπάντεχη βέβαια, δεν ήλθε έτσι από μόνη της. Προηγήθηκε καλλιέργεια τού εθνικού φρονήματος τού λαού και καλός χειρισμός των Ιταλών κατασκόπων από την τότε πρωτοσυσταθείσα αντικατασκοπεία. Όπως ομολογεί και ο Grazzi στο βιβλίο του “Η αρχή του τέλους”, η τροφοδότηση των κατασκόπων τής Ιταλίας με ψευδείς πληροφορίες, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην μετέπειτα αποτυχία τής εκστρατείας των κατά τής Ελλάδος.

  Δυστυχώς, τίποτε δεν διδαχτήκαμε απ’ αυτά, διότι την χώρα κυβερνούν εθνομηδενιστές, αυτή η λοιμική που εξαπλώθηκε και διέβρωσε τούς Έλληνες μετά την δικτατορία.

  Σήμερα, είναι πια αργά για όλα αυτά.

 2. 2
  Επισκέπτης says:

  Αφού έγραψα για την Ελλάδα τού ’40, ενός κράτους πραγματικά οργανωμένου, το οποίο ήλεγχε πλήρως την κατάσταση, δείτε τώρα και την Ελλάδα τού 2020, ένα ξέφραγο αμπέλι. Ποιος ευθύνεται για την κατάντια αυτή, αν όχι τα κόμματα και οι ανίκανοι μικροπολιτικάντηδες, που κυβερνούν τώρα και 46 χρόνια;

 3. 3
  Σ.Α.Ν. says:

  Αυτά γιατί δεν γράφονταν μετά την μεγάλη ημέρα της Αλλαγής στις 18 Οκτωβρίου 1981 ,όταν επείσθηκαν τα εκατομμύρια των πρασινοφρουρών και οι άλλοι ”δημοκρατικοί” πολίτες ότι το ΟΧΙ δεν το είπε ο Μεταξάς ,αλλά ο λαός ,που ανάγκασε τον ”ναιναίκο” δικτάτορα να το πει και αυτός ,αλλά μετά την διάλυση σχεδόν του ΠΑΣΟΚ διάβασαν την Ιστορία και λένε την αλήθεια για τον δικτάτορα Μεταξά ,που ουδέποτε θα ”τον ξαναζήσουμε” λόγω των αλλαγών στις κοινωνίες μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και την κατάρρευση του Κομμουνισμού.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  22/11/20 | (1 σχόλια)
  Πως εξηγείται το "άνοιγμα" Ερντογάν στην Ε.Ε.; 1.-Άλλαξε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. 2.-Πλησιάζει ο Δεκέμβριος και η εικόνα, τώρα, δεν είναι όπως στην προηγούμενη διάσκεψη κορυφής. Έχει ενοχλήσει πολλούς. Ίσως, ακόμη και τη Γερμανία. Πέραν της Ελλάδος και της ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας