28 Ιουνίου: μια σημαδιακή μέρα για τους Σέρβους. Από τη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου στη σύλληψη Μιλόσεβιτς.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Ανδρέα Νικολόπουλου, Στρατηγικού Συμβούλου Ασφαλείας*.

28 Ιουνίου του Αγίου Βίδου…

Σπανιότατα μία ημερομηνία συνδέεται τόσο στενά, σχεδόν μοιρολατρικά, με την ιστορία ενός έθνους, όσο η 28η Ιουνίου με το Σερβικό έθνος. Είναι η ημερομηνία που έχει διαμορφώσει κυριολεκτικά την ιστορία, συνεπώς την ψυχοσύνθεση του.

28.06.1389

Στο πεδίο των κοτσυφιών (Kosovo polje) λαμβάνει χώρα μία από τις επικότερες μάχες της μεσαιωνικής παγκόσμιας ιστορίας, η Μάχη του Κοσυφοπεδίου. Αντίπαλοι, οι Σέρβοι υπό τον Πρίγκηπα Λάζαρο και οι Οθωμανοί υπό τον Σουλτάνο Μουράτ. Οι Ιστορικοί και οι Στρατιωτικοί αναλυτές, ακόμη και σήμερα διχάζονται για το αποτέλεσμα της. Προσωπικά θεωρώ πως οι Σέρβοι είχαν την τελευταία μεγάλη νίκη τους επί των Οθωμανών έως το 1804. Ήταν όμως μία πύρρειος νίκη, με τη γνωστή σε όλους συνέχεια και συνέπεια. Εκείνη την ημέρα έπεσε ηρωικά μαχόμενος ο επικεφαλής – μετ’ έπειτα Άγιος- Λάζαρος και σχεδόν όλοι οι Σέρβοι ευγενείς. Εκείνη την ημέρα όμως, σφαγιάστηκε και ο Σουλτάνος Μουράτ από τον Σέρβο Ιππότη Μίλος Όμπιλιτς. Μοναδική ιστορική επιτυχία για τους Σέρβους, γι’αυτό και ήταν ο τελευταίος Σουλτάνος που θα βρισκόταν στο πεδίο της μάχης! Ο Πρίγκηπας Λάζαρος πήρε θέση στο Σερβικό πάνθεον αντίστοιχη του Μαρμαρωμένου Βασιλέα μας και ο Μίλος Όμπιλιτς του Αχιλλέα! Η μάχη του Κοσυφοπεδίου ήταν η στιγμή της εθνικής ωρίμανσης των Σέρβων. Ήταν η φλόγα που έκαιγε στην καρδιά τους έως την πρώτη εξέγερση κατά των Οθωμανών, μετά από 415 χρόνια, δίνοντάς τους το «δικαίωμα» στην μεγάλη νίκη με τους πολέμους της Ανεξαρτησίας του 1876-1878 και τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913!

28.06.1881

Υπογραφή συνθήκης Αυστρο-Σερβικής Συμμαχίας. Μία από τις πλέον περίεργες στιγμές στη Σερβική ιστορία. Η Σερβία από Πριγκηπάτο αναβαπτίζεται σε Βασίλειο και η δυναστεία των Ομπρένοβιτς τίθεται υπό την προστασία του Οίκου των Αψβούργων. Με μεγάλο αντάλλαγμα ότι δεν θα εγείρει ερωτήματα επί περιοχών με αμιγώς σερβικό πληθυσμό, που βρίσκονται υπό Αυστροουγγρική κατοχή π.χ Βοσνία.

28.06.1914

 Το πιστόλι με το οποίο ο σερβοβόσνιος Γκαβρίλο Πρίντσιπ σκότωσε τον διάδοχο του Αυστροουγγρικού θρόνου Φερδινάνδο κατά την επίσκεψή του στο Σεράγεβο και αποτέλεσε την αφορμή για την κήρυξη του Α! Π.Π.
Το πιστόλι με το οποίο ο σερβοβόσνιος Γκαβρίλο Πρίντσιπ σκότωσε τον διάδοχο του Αυστροουγγρικού θρόνου Φερδινάνδο κατά την επίσκεψή του στο Σεράγεβο και αποτέλεσε την αφορμή για την κήρυξη του Α! Π.Π.

Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο. Η ημέρα που «ξεκίνησε» ο Μεγάλος Πόλεμος.

Παρά τις συστάσεις για αλλαγή της ημερομηνίας επίσκεψης και επιθεώρησης των κατοχικών στρατιωτικών μονάδων του, τελικά του Αγίου Βίδου, βρίσκεται στο Σαράγεβο ο διάδοχος του θρόνου των Αψβούργων Φραγκίσκος Φερδινάνδος μετά της εγκύου συζύγου του. Για τους Σέρβους είναι η προσωποποίηση των δυνάμεων κατοχής και καθαρή πρόκληση η επίσκεψή του στην πόλη. Τελικά, ύστερα από σωρεία λαθών και παραλήψεων ασφαλείας, δολοφονείται από τον Σερβοβόσνιο πατριώτη Γκαβρίλο Πρίντσιπ.

Ακολουθεί η «κρίση του Ιουλίου» και αμέσως μετά η Βιέννη κηρύττει τον πόλεμο στο Βελιγράδι. Ο Μεγάλος Πόλεμος ήδη έχει ξεκινήσει.

28.06.1921

Ο Βασιλέας Σέρβων Κροατών και Σλοβένων προκηρύττει το νέο Σύνταγμα του Βασιλείου, γνωστό και ως Σύνταγμα της ημέρας του Αγίου Βίδου!

28.06.1948

Επισφραγίζεται το σχίσμα στις σχέσεις Στάλιν-Τίτο.

28.06.1989

600 χρόνια από τη θρυλική μάχη, στο Γκαζιμεστάν, ακριβώς στο μνημείο, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκφωνεί τη μνημειώδη ομιλία του στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, δίνοντας υποσχέσεις που 10 χρόνια αργότερα θα μετατραπούν στον εφιάλτη των σφαγών από τους Αλβανούς αντάρτες, των βομβαρδισμών από το ΝΑΤΟ και εν τέλει της προσφυγιάς. Είναι η ημέρα που παρουσιάζεται στην παγκόσμια κοινότητα. 12 χρόνια μετά την ίδια μέρα:

28.06.2001

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μεταφέρεται με ελικόπτερο από το Βελιγράδι στην Αμερικανική στρατιωτική βάση, στην Βοσνιακή πόλη Τούζλα. Μπαίνει τέλος στην κυριαρχία του, κατά την κρισιμότερη περίοδο για την σύγχρονη Σερβική ιστορία. Περίοδο γεμάτη στρατιωτική δραστηριότητα, δημοκρατική ανελευθερία και οικονομικό παρασιτισμό.

Σήμερα (χθες) το πρωί, από το Γκαζιμεστάν, ο νέος Σέρβος Πατριάρχης Πορφύριος δήλωσε, μεταξύ άλλων πως: «ο Πρίγκηπας Λάζαρος και οι άλλοι Μάρτυρες, μας έδειξαν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε!»

*MSc Στρατιωτικής επιστήμης και Στρατηγικής Διοίκησης Έργων Ασφαλείας. Επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Πρόληψης Εγκληματικότητας της Σερβίας. Στο παρελθόν εργάστηκε σε Ελλάδα, Ελβετία, Σερβία και Ρουμανία ως Διευθυντής ή Σύμβουλος Ασφαλείας

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Οφείλω μια διευκρίνιση. Στο βίντεο δεν παρακολουθούμε την ομιλία του Σλ. Μιλόσεβιτς στο Γαζιμεστάν, άλλη προγενέστερη κατά 1 χρόνο, παρόμοιου περιεχομένου, με μετάφραση στην αγγλική.
  Η ομιλία στο Γαζιμεστάν δεν είναι μετεφρασμένη και ακολουθεί:
  https://youtu.be/4a5ct7vVcgk

 2. Κύριε Νικολοπουλε, τόσα ιστορικά γεγονότα, γνωστά όχι σε όλους, και όμως ποτέ δεν είχα σκεφτεί να συγκεντρώσω σε μια ημερομηνία όλες αυτές τις σημαντικές για το Σερβικό έθνος στιγμές. Πραγματικά σας συγχαίρω εσάς, αλλά και αυτούς που σας επέλεξαν για την αρθρογραφία σας, διότι το να φτάνετε σε συμπεράσματα τέτοιου είδους, δείχνει βαθιά γνώση της ιστορίας. Και πάλι μπράβο.

  • Αγαπητέ κύριε Νικοντίνοβιτς σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
   Ουσιαστικά είναι και 3 ακόμη σοβαρά ιστορικά γεγονότα σε άμεση σχέση με τη Σερβική ιστορία, αλλά θα γινόταν λίγο creepy το άρθρο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα