Δείτε φωτό με τους μισθοφόρους

Ένταση ανάμεσα σε Βρετανία και Ρωσία έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες με τους Ρώσους να δημοσιεύουν εικόνες Βρετανών μισθοφόρων που αιχμαλωτίστηκαν στην Μαριούπολη και τον Βρετανό υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ να απειλεί με πόλεμο. 

Συγκεκριμένα οι Ρώσοι έδωσαν στην δημοσιότητα εικόνες Βρετανών μισθοφόρων που αιχμαλωτίστηκαν στην Μαριούπολη και υποτίθεται πως είναι «εθελοντές».

Σύμφωνα με το defencenet.gr μέχρι τώρα είναι γνωστό πως πολεμούν 20.000 μισθοφόροι από την Δύση, στην Ουκρανία και μάλιστα θεωρείται πως χειρίζονται πολλά από τα όπλα που έχουν αποστείλει ΗΠΑ και ΕΕ στο Κίεβο.

Δεν πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν στρατιωτική και πολεμική εμπειρία ενώ μεγάλο ρόλο στις ενέδρες κατά ρωσικών φαλαγγών παίζουν οι ΗΠΑ οι οποίες προσφέρουν πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο.

Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές ξένων μισθοφόρων για το τι συνέβη στο “Κέντρο Εκπαίδευσης Yavoriv” γνωστό και ως “Διεθνές Κέντρο για την Ειρήνη και την Ασφάλεια” στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας.

Πολλαπλές αναφορές επιβεβαιώνουν πως οι νεκροί ξεπερνούν τους 200 μεταξύ των οποίων πολλοί Αμερικανοί και Βρετανοί μισθοφόροι.

Αμερικανός μισθοφόρος αναφέρει πως ολόκληρες ομάδες ξένων που είχαν έρθει για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών εξολοθρεύτηκαν μέσα σε μια στιγμή.

“Από τους 200 που ήμασταν εδώ επιζήσαμε αρχικά μόνο οι 30. Πού είναι το ΝΑΤΟ; Που είναι ο δυτικός πολιτισμός;” αναρωτήθηκε Αμερικανός μισθοφόρος.

Σκοτώθηκαν τελικά πάνω από 200 ξένοι μισθοφόροι.

Να σημειώσουμε ότι  αριθμός αυτός αυξήθηκε στην πορεία για να αγγίζει-αν δεν έχει ήδη ξεπεράσει- τους 200 νεκρούς.

Σημειώνει επίσης πως στο εκπαιδευτικό κέντρο Yavoriv βρίσκονταν προ του πολέμου δυνάμεις από την Εθνική Φρουρά της Φλόριντα.

Άλλος Αμερικανός βετεράνος των ειδικών δυνάμεων που είχε υπηρετήσει σε Αφγανιστάν ανέφερε πως κανείς δεν περίμενε ρωσικό κτύπημα τόσο μακριά και τόσο βαθιά στην ουκρανική ενδοχώρα. Οι Αμερικανοί θεωρούσαν κάτι τέτοιο αδιανόητο.

Τ. Σάλιβαν: «Θα πληρώσει η Ρωσία»

Αιφνιδιασμένος και προφανώς απογοητευμένος ήταν από την εξέλιξη αυτή και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τ. Σάλιβαν, ο οποίος έδωσε δύο συνεντεύξεις την Κυριακή.

Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι τον ρωτούσαν επίμονα για το πυραυλικό κτύπημα στην βάση Yavoriv καθώς και για τον θάνατο του Αμερικανού δημοσιογράφου λίγο έξω από το Κίεβο. Ουκρανοί ισχυρίζονται πως οι Ρώσοι τον σκότωσαν με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Ακόμη ένας Αμερικανός δημοσιογράφος τραυματίστηκε από τα πυρά ελεύθερου Ρώσοι σκοπευτή αλλά διέφυγε τον κίνδυνο.

‘Έμαθα για το νέο αυτό μόλις έφτανα στο στούντιο. Το νέο αυτό μας έχει σοκάρει όλους. Είναι κάτι το τρομερό.

Θα συνεχίζουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Θα υπάρξουν συνέπειες για την Ρωσία για τον θάνατο του Αμερικανού δημοσιογράφου.

Δείτε βίντεο

 

 

 

Βρετανός στρατιώτης: “Πίστευα πως θα πεθάνω”

Στρατιώτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Ουκρανία περιέγραψαν το χάος της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης.

Έξι δυτικοί στρατιώτες, 4 Βρετανοί, ένας Αμερικανός και ένας Δανός, που πήγαν στην Ουκρανία για να ενταχθούν στη νέα διεθνή λεγεώνα περιέγραψαν μια σκηνή απόλυτης καταστροφής και χάους όταν ρωσικοί πύραυλοι κτύπησαν κέντρο εκπαίδευσης καθώς κοιμόντουσαν την Κυριακή.

«Ξυπνήσαμε για να τρέμουμε…» είπε ο Τζέιμς, πρώην Βρετανός στρατιώτης και έμπειρος χειριστής πυροβολικού και αντιαεροπορικών πυραύλων εδάφους-αέρος, περιγράφοντας την τρομακτική κρούση των πυραύλων που εξερράγησαν λίγα μέτρα μακριά του.

«Μόλις ξάπλωσα εκεί για να καλυφτώ και σκέφτηκα, θα πεθάνω. Και μετά έγινε ένα μεγάλο μπαμ».

Ουκρανός αξιωματικός είπε ότι περίπου 1.000 ξένοι στρατιώτες εκπαιδεύονταν στη βάση τη στιγμή της επίθεσης.

Οι ξένοι στρατιώτες άρχισαν να φτάνουν αφού ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky έκανε δημόσια έκκληση τον περασμένο μήνα προς τους ξένους να «ενταχθούν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας, της Ευρώπης και του κόσμου» και να πάρουν τα όπλα εναντίον της Ρωσίας.

«Μερικά κτίρια χτυπήθηκαν και μπορούσες να το ακούσεις», είπε ο Τζέιμς.

«Κάποιοι άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα ερείπια», είπε Δανός μισθοφόρος.

“Χαιρόμαστε που ήμαστε ζωντανοί. Όταν έφτασαν οι πρώτοι δύο πύραυλοι εξεπλάγην που δεν μας χτύπησαν» είπε ένας ακόμη Βρετανός στρατιώτης

«Ερχόταν ο ένας μετά το άλλο. Δεν υπήρξαν ταυτόχρονα κτυπήματα.

Δεν ήταν σαν το σοκ και το δέος στη Βαγδάτη, όπου όλοι χτυπούσαν ταυτόχρονα, τέλεια οργανωμένα από τις συμμαχικές δυνάμεις, όπου θα έπρεπε να προσγειωθούν πέντε ή έξι πύραυλοι σε οποιοδήποτε σημείο», πρόσθεσε.

Ευχαριστώ τον Θεό για μια ακόμη ημέρα ζωής. Λυπάμαι για τους στρατιώτες που έχασαν την ζωή τους.

200 νεκροί. Υπάρχουν 200 νεκροί. Άνθρωποι που ήρθαν να βοηθήσουν τον ουκρανικό λαό” είπε ένας Βραζιλιάνος μισθοφόρος.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της ρωσικής επίθεσης

 

 

 

Image

 

 

 

 

 

 

Την ίδια ώρα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ υποστήριξε ότι οποιαδήποτε επίθεση της Ρωσίας σε χώρα του ΝΑΤΟ θα οδηγούσε αυτόματα σε πόλεμο με τη Συμμαχία.

«Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι, ακόμη και πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, ότι αν γινόταν μια επίθεση σε οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ, ακόμη και αν το πόδι ενός Ρώσου στρατιώτη εισέλθει στο έδαφος του ΝΑΤΟ, τότε θα ήταν πόλεμος με το ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ θα απαντούσε. Αυτό δεν έχει αλλάξει σε όλη αυτή τη σύγκρουση», είπε χαρακτηριστικά.

 

Να θυμίσουμε ότι χθες η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σκότωσε 180 ξένους (δυτικούς) μισθοφόρους στην επίθεση στο Λβιβ.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι η εγκατάσταση στο Γιάβοριν χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκε από ξένα κράτη, σύμφωνα με το Reuters. εκπρόσωπος είπε ότι σκοτώθηκαν έως και 180 «ξένοι μισθοφόροι» και καταστράφηκε «μεγάλη ποσότητα» όπλων.

Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον ξένων μισθοφόρων.

Ως «μισθοφόρους» η Μόσχα εννοεί, εκτός ενόπλους  και δυτικούς στρατιωτικούς σύμβουλους οι οποίοι  συντονίζουν τις αποστολές όπλων από την Πολωνία και παρέχουν  εκπαίδευση στους Ουκρανούς στρατιωτικούς.

Aπό εκεί και πέρα να σημειώσουμε ότι Νικολάεφ και Χάρκοβο συνεχίζουν να δέχονται βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις. Στο Νίκολάεφ θα καταφτάσουν σύντομα ισχυρές ενισχύσεις καθώς το ρωσικό Επιτελείο θέλει να τελειώσει με την πόλη αυτή για να ολοκληρωθεί η «δαγκάνα» στην Οδησσό από στεριά και θάλασσα.

 

 

 

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/marioupoli-rosikes-dynameis-aixmalotisan-vretanous-misthoforous-oi-ekselikseis-se-nikolaef-kai-xarkovo/