ΥΠΕΞ για μειονοτικά σχολεία: Σε αντίθεση με την Τουρκία εφαρμόζουμε τη συνθήκη της Λωζάνης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Απάντηση στις καταγγελίες της Άγκυρας για τα περί “περικοπής” των μειονοτικών σχολείων στη Θράκη έδωσε τη Δευτέρα η Αθήνα.
Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας με αβάσιμες κατηγορίες και ψεύδη κατηγορεί η Αθήνα την Άγκυρα αναφορικά με τις καταγγελίες της δεύτερης για επί τούτου μείωση των μειονοτικών σχολείων στη Θράκη.

«Η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά τις προβλέψεις της συνθήκης της Λωζάνης. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη. Η ελληνική στην Τουρκία έχει συρρικνωθεί σε μόλις 3.000. Την στιγμή που την εποχή της Λωζάνης ήταν ισάριθμες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζει δε πως για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, στη Θράκη θα λειτουργήσουν πάνω από 100 μειονοτικά δημοτικά ενώ στην Κωνσταντινούπολη μόνο 3.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως κριτήριο αναστολής λειτουργίας σχολείων στην Ελλάδα είναι η μη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού των 9 μαθητών.

Επίσης, το υπουργείο κάνει γνωστό πως εκτός των 12 μειονοτικών στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανεστάλη η λειτουργία ακόμη 24 δημόσιων δημοτικών σχολείων, μιλώντας για ίση και όχι διακριτική μεταχείριση μειονοτικών μαθητών στην Ελλάδα.
Ακόμη το υπουργείο τονίζει πως οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αφορούν τα δημόσια σχολεία και συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τα μειονοτικά σχολεία έγιναν με κριτήριο τον σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάννης και τον χαρακτήρα των σχολείων.
Υπογραμμίζει δε πως οι ρυθμίσεις αυτές εκπληρώνουν την υποχρέωση της Ελλάδας για την διατήρηση του ειδικού καθεστώτος των σχολείων.

«Η Ελληνική Δημοκρατία, κράτος δικαίου, προστατεύει στο ακέραιο και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του συνόλου των πολιτών της. Η Τουρκία κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση όσον αφορά την μη εκτέλεση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) με 643 αποφάσεις, η εκτέλεση των οποίων εκκρεμεί» καταλήγει το υπουργείο.

Πηγή: Sputnik News

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα