Μας ξεπέρασαν οι Γάλλοι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Διαβάστε πώς Γάλλοι συνωμοσιολόγοι αντι-εμβολιαστές χρησιμοποίησαν ακόμα και το συλλαλητήριο των Αθηνών ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών για να παραπληροφορήσουν τους αφελείς οπαδούς τους

Σύμφωνα με το παρακάτω ρεπορτάζ (που μετέφρασε και επεξεργάστηκε ο γράφων)  της  Anaïs Condomines  που δημοσιεύθηκε στις 16 Ιουλίου 2021, ώρα 15.29, στη Libération, CheckNews, με τίτλο : «Όχι, αυτές οι εικόνες της Αθήνας δεν δείχνουν μια τεράστια κινητοποίηση κατά του εμβολιασμού» (Non, ces images d’Athènes ne montrent pas une mobilisation monstre contre la vaccination).

Ένα tweet δείχνει μια πλατεία της ελληνικής πρωτεύουσας. Αυτές οι εικόνες τραβήχτηκαν στην πραγματικότητα το 2019.

Η κινητοποίηση στις 20 Ιανουαρίου 2019 μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο μετά από το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο Covid-19 … (φώτο Louisa Gouliamaki/AFP)

Το ρεπορτάζ απαντάει σε ερώτηση που τέθηκε στο Twitter στις 16 Ιουλίου 2021 από κάποιον αναγνώστη της εφημερίδας.

Καλημέρα,

Η ερώτησή σας αφορά ένα tweet, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021, δηλαδή μια μέρα πριν από τις αντι-εμβολιαστικές διαδηλώσεις στη Γαλλία. Κοινοποιημένο από έναν λογαριασμό που κανονικά δημοσιεύει κείμενα με περιεχόμενο κατά του εμβολιασμού. Αυτό το tweet μεταδίδει ένα βίντεο, τραβηγμένο στο παρελθόν, που δείχνει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Σε αυτές τις εικόνες, ένα τεράστιο πλήθος μαζεύεται μπροστά από το κτίριο, καθώς και στους παρακείμενους δρόμους. Μεγάλες ελληνικές σημαίες ανεμίζουν μεταξύ των διαδηλωτών.

Στη λεζάντα, το tweet εξηγεί ότι αυτό το πλήθος κινητοποιήθηκε κατά του εμβολίου Covid-19. Μπορούμε να διαβάσουμε : «Εντυπωσιακές εικόνες της διαδήλωσης κατά του εμβολιασμού και του αντίστοιχου πιστοποιητικού στους δρόμους της Αθήνας. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν». Το μεσημέρι, αυτό το tweet, συνοδευόμενο από το hashtag #NonAuPasseDeLaHonte (Όχι στο Πιστοποιητικό Της Ντροπής), συγκέντρωσε μόλις κάτω από 500 retweets.

Capture d’écran Twitter (Capture d’écran Twitter)

Στην πραγματικότητα, αυτές οι εικόνες, πράγματι γυρισμένες στην Αθήνα, δεν τραβήχτηκαν στο πλαίσιο της κρίσης του Covid. Και δεν δείχνουν μια κινητοποίηση ενάντια στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς δεν καταγράφηκαν καν φέτος.

Ένας γρήγορος έλεγχος αντιστραμμένης εικόνας, από διάφορες μηχανές αναζήτησης, μπορεί να εντοπίσει την προέλευσή του. Το πρωτότυπο βίντεο, που δημοσιεύτηκε στο YouTube και παραλήφθηκε από διάφορα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, γυρίστηκε τον Ιανουάριο του 2019. Δείχνει μια συγκέντρωση που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο για το νέο όνομα της πΓΔΜ, μετονομάζοντάς την σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Αυτή η κινητοποίηση συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου εκείνη την εποχή, εκατοντάδες λεωφορεία, από όλη την Ελλάδα, μετέφεραν διαδηλωτές στην πρωτεύουσα στις 20 Ιανουαρίου 2019.

Κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη

Αυτό το tweet δημοσιεύεται σε ένα πλαίσιο κινητοποίησης, ειδικά μέσω της Γαλλίας, αρκετών χιλιάδων ανθρώπων που αντιτίθενται στο εμβόλιο και στον πιστοποιητικό, μετά τις ανακοινώσεις του Emmanuel Macron. Στην Ευρώπη αρχίζουν να οργανώνονται παρόμοιες συγκεντρώσεις. Αυτό συνέβη επίσης στην Αθήνα στις 14 Ιουλίου 2021, όπου οι διαδηλωτές αντέδρασαν σε κυβερνητικά μέτρα που είχαν ως στόχο την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της παραλλαγής δέλτα. Οι διαδηλωτές ήταν σχεδόν 4.000, σύμφωνα με την αστυνομία. Πολύ λιγότεροι, επομένως, από τις δεκάδες χιλιάδες πολίτες που κινητοποιήθηκαν στο βίντεο που στάλθηκε στα κοινωνικά δίκτυα. Έχοντας επίγνωση του ψεύδους του, ο κατασκευαστής του tweet το διέγραψε νωρίς το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής!

Δήλωση προς επαλήθευση

Ένα tweet μεταδίδει ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει μια κινητοποίηση κατά των εμβολίων στην Αθήνα.

Συμπέρασμα

Αυτές οι εικόνες τραβήχτηκαν στην πραγματικότητα τον Ιανουάριο του 2019, όταν άλλαξε το όνομά της πΓΔΜ.

Προσοχή λοιπόν στις ψευδείς ειδήσεις των συνωμοσιολόγων που στη Γαλλία, κι αλλού (Κύπρο ΣΙΓΜΑ), βανδαλίζουν βουλευτικά γραφεία των βουλευτών του Μακρόν και τους στέλνουν χιλιάδες υβριστικά μηνύματα για να μην ψηφίσουν τα κυβερνητικά μέτρα ενάντια στην πανδημία, σπάζουν εμβολιαστικά κέντρα και έκοψαν το ρεύμα σε ένα εμβολιαστικό κέντρο με κίνδυνο να χαλάσουν 3.000 εμβόλια. Όταν σε χώρες που στερούνται εμβολίων (όπως η Βραζιλία, η Τυνησία, κλπ.) οι άνθρωποι διαδηλώνουν για να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν !

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα