Όταν ένας Γάλλος Δήμαρχος κάνει αυτοδιοικητική γυμναστική, αρνούμενος να εφαρμόσει την απαγόρευση κυκλοφορίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου,  [email protected]   www.kalkis.eu

Όλοι έχουμε γνωρίσει κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης που η Ελλάδα ξαναέγινε Δημοκρατία τα φαινόμενα της «επαναστατικής γυμναστικής» σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής, και κυρίως, του χωρίς λόγο και αιτία συνδικαλιστικού και αυτοδιοικητικού ακτιβισμού. Δεν θυμόμαστε τις μαύρες σημαίες που αναρτούσαν ορισμένοι Δήμαρχοι, όταν διεκδικούσαν καθ’υπερβολή  για το Δήμο τους κάποια θεσμικά πράγματα ή οικονομικούς πόρους, έξω και πέρα από τους ισχύοντες γενικούς αυτοδιοικητικούς κανόνες ; ‘Η απλώς έκαναν επικοινωνιακό θόρυβο, «ως δήθεν αγωνιστές Δήμαρχοι» για να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στο τοπικό εκλογικό σώμα ;

Μια τέτοια περίπτωση μου μυρίζει στον ωραίο γαλλικό Δήμο του  SaintBrieuc, στη Βρετάνη, που έτυχε να τον επισκεφτώ για επαγγελματικούς λόγους προ δεκαπενταετίας. Εκεί λοιπόν ο αριστερών πεποιθήσεων Δήμαρχος Hervé Guihard αντιστέκεται στην απαγόρευση της κυκλοφορίας που ισχύει από τις 6 μ.μ. και σε ολόκληρη την ηπειρωτική Γαλλία από το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021, για λόγους προφύλαξης από την πανδημία.

Την σχετική πληροφορία την διάβασα στις 17-1-2021 στον ιστότοπο LePoint.fr (με τη συνδρομή του Πρακτορείου AFP) με τίτλο : «Ο δήμαρχος του Saint-Brieuc δεν προτίθεται να εφαρμόσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας» (Le maire de Saint-Brieuc ne compte pas appliquer le couvre-feu).

Πράγματι ο δήμαρχος του Saint-Brieuc, Hervé Guihard αντιστέκεται στην εν λόγω γενική απαγόρευση. Ο αιρετός αξιωματούχος είπε στο ραδιόφωνο  France Info ότι δεν προτίθεται να την εφαρμόσει στην πόλη του. «Θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε σχολεία, νηπιαγωγεία, κέντρα αναψυχής, κέντρα υποδοχής μέχρι το κανονικό ωράριο. Διότι διαφορετικά, είναι πάντα οι πιο μειονεκτούντες που την πληρώνουν», είπε. Αυτές οι δημοτικές υπηρεσίες θα κλείνουν επομένως στις 6:45 μ.μ., δηλαδή ως συνήθως. Ο θόρυβος που προκάλεσε για το τέταρτο της δημοσιότητας ήταν δηλαδή τα 45 επιπρόσθετα λεπτά σε σχέση με τη γενική απαγόρευση μετά τις 18.00 ! Αυτό κι αν είναι αριστερή επαναστατική γυμναστική.

Ο Hervé Guihard θεωρεί ότι το μέτρο αυτό είναι παράλογο, λόγω της υφιστάμενης υγειονομικής κατάστασης στην πόλη του. Σίγουρα, στο SaintBrieuc, σημειώθηκε μια αύξηση κατά 50% στις νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τον δήμαρχο. «Αλλά πήγαμε από το 0 στο 2 στην εντατική περίθαλψη. Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε μια περιοχή που βρίσκεται σε κρίση πανδημίας. Αν βρισκόμασταν σε κρίση, δεν θα είχα καθόλου αυτή την αντίδραση, λέει ο δήμαρχος. Έχουμε το δικαίωμα να παρεκκλίνουμε, οπότε ας το κάνουμε», είπε. Η παρέκκλιση από την απαγόρευση της κυκλοφορίας θα επιτρέψει σε «όλες τις οικογένειες να οργανωθούν καλύτερα, να συνεχίσουν να ζουν λίγο καλύτερα, να πάνε και να αναζητήσουν τα παιδιά τους στο σχολείο». Ωστόσο, υπενθύμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Agence France-Presse) στο Saint-Brieuc, «η απαγόρευση ισχύει φυσικά για όλες τις άλλες πτυχές της ζωής» ! Τότε προς τι κύριε Δήμαρχε ο θόρυβος ; Για τα επιπλέον 45 λεπτά δυνατότητας επίσκεψης των δημοτών σου στις παραπάνω δημοτικές υπηρεσίες ;

Έλλειψη διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους αιρετούς άρχοντες

Διότι η γαλλική κυβέρνηση δεν έκανε διαβούλευση με τους αιρετούς άρχοντες. Ο Δήμαρχος εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, η εφαρμογή της απαγόρευσης δεν έγινε καθόλου σε συνεργασία με τους Δημάρχους. «Αν είχαμε ανταλλάξει απόψεις [με τον Νομάρχη], θα είχαμε βρει ένα κατάλληλο μέτρο», πιστεύει ο Hervé Guilhard, ο οποίος υπογραμμίζει τον σεβασμό που έχει για τον εκπρόσωπο του κράτους στο νομό του, το CôtesdArmor. «Δεν υπάρχει διάλογος, για αυτά τα απαγορευτικά μέτρα που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός μας», καταλήγει.

Αν αυτοδιοικητική πολιτική είναι να χαϊδεύει αφτιά ψηφοφόρων, παραγνωρίζοντας τον θανάσιμο κίνδυνο της πανδημίας, ο αξιότιμος αιρετός άρχων Hervé Guilhard είναι πολιτικός γίγαντας.

Μη λάχει όμως κι η ωραία περιοχή του βρεθεί σε κρίση πανδημίας, επειδή ήταν χαλαρός όπως ο Τραμπ…

 

 

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα