Όλα ρευστά μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

  18 Σεπτεμβρίου 2020, 5:00 πμ

Η έντονη κινητικότητα των Γερμανών, προκειμένου να επιτύχουν αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Και όπως δείχνουν τα έως τώρα δεδομένα, όλα θα είναι ρευστά μέχρι και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εντατικοποιούνται σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε κοινή θέση, με την οποία θα συμφωνούν τόσο η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και η Τουρκία.

Ενώπιον των 27 ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη θα υπάρξει, όπως έγινε χθες γνωστό στις Βρυξέλλες, έγγραφο για κυρώσεις. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο «η εβδομάδα που μεσολαβεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής είναι κρίσιμη για το τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες». Σημειώνοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν.

Από τα λίγα που βγαίνουν προς τα έξω σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και πρωτεύουσες της περιοχής είναι εμφανές ότι τα πάντα θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα από τους ηγέτες της ΕΕ στη διάρκεια της Συνόδου.

Η Λευκωσία θέλει στη Σύνοδο οι αποφάσεις να κινηθούν πέραν από την έκφραση στήριξης για τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η έως τώρα εκφρασθείσα στήριξη δεν ήταν τέτοια που να ωθήσει την Τουρκία σε ενέργειες αποκλιμάκωσης της έντασης. Αντίθετα, από την έως τώρα στάση των εταίρων της Κύπρου, η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχει μιας μορφής σιωπηρή ανοχή.

Ο Ερντογάν, με τον οποίο η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε πριν την επικοινωνία της με τον Νίκο Αναστασιάδη, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα τερματισμού των τουρκικών διεκδικήσεων στην περιοχή. Την ίδια ώρα ζήτησε από την Ευρώπη να είναι «αντικειμενική και δίκαιη σ’ ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο».

Χθες, η Γερμανίδα Καγκελάριος αλλά και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Από το Προεδρικό Μέγαρο το μόνο που λέχθηκε ήταν ότι Μέρκελ και Κόντε εξέφρασαν τη στήριξή τους προς την Κύπρο.

Τόσο η Γερμανία όσο και η ίδια η ΕΕ ερμηνεύουν τον ελλιμενισμό του Ορούτς Ρέις ως κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα επαναλαμβάνει συνεχώς ότι το πλοίο πολύ σύντομα θα επανέλθει.

philenews.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα