Ψεύτης ο Ερντογάν ότι συνωμοτεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν για να τον ανατρέψει: Σκληρή απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Άδειασε κυριολεκτικά τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Vedant Patel, για τον ισχυρισμό του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν συνωμότησε με την τουρκική αντιπολίτευση για να ανατρέψουν τον Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου, ο οποίος ανέφερε με ακρίβεια τη δήλωση του Ερντογάν, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος διέκοψε τον δημοσιογράφο για να υπογραμμίσει ότι:

«Θα σας σταματήσω ακριβώς εκεί και θα απορρίψω την υπόθεση της ερώτησης γιατί αυτό απολύτως ΔΕΝ είναι αλήθεια».

Ο κ. Patel τόνισε τα εξής:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν μέρος και εκλογές και το συμφέρον μας είναι και θα συνεχίσει να είναι η δημοκρατική διαδικασία. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την κυβέρνηση που επέλεξε ο τουρκικός λαός για να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε μια σειρά κοινών προτεραιοτήτων. Όπως είπα, η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ανυπομονούμε να εμβαθύνουμε αυτές τις συνεργασίες».

Η αμερικανική κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα, είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις δηλώσεις της για τις τουρκικές εκλογές, καθώς δεν επιθυμούν να δώσουν την ευκαιρία να εμπλέξει τις ΗΠΑ στις εκλογικές συγκρούσεις της Τουρκίας.

Απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων, καθώς το θέμα κυριάρχησε στις ενημερώσεις, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών τοποθετήθηκε ως εξής:

«Συγχαίρουμε τον λαό της Τουρκίας που εξέφρασε ειρηνικά τη βούλησή του στην κάλπη, και συγχαίρουμε επίσης το νεοεκλεγμένο κοινοβούλιο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλεγεί από τον τουρκικό λαό για να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας και τις κοινές μας προτεραιότητες».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είναι ευτυχείς ότι θα έχουν ξανά να διαχειριστούν τον αντιδυτικό Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται, εάν εκλεγεί, να είναι ακόμα πιο σκληρούς με τους Αμερικανούς. Όπως έχει τονίσει πολλές φορές η Ρωσία του αυταρχικού Βλαντιμίρ Πούτιν είναι σύμμαχος του.

Με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Vedant Patel έγινε ο παρακάτω διάλογος στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Προφανώς, φαίνεται ότι πρόκειται για επαναληπτικό γύρο, οπότε αυτό που μπορείτε να πούμε – αυτό που λέτε μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά απλώς αφήστε με. Επομένως, όποιος και να κερδίσει, βασικά αναρωτιέμαι αν οι ΗΠΑ σκέφτονται λίγο στρατηγικά μετά τις εκλογές και αναζητούν τρόπους για να δημιουργήσουν ένα είδος ανοίγματος για επαναφορά των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, επειδή η σχέση τους ήταν στην καλύτερη περίπτωση άβολη και μερικές φορές σε υπερένταση. Απλώς αναρωτιέμαι αν το σκέφτεστε αυτό.

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Επιτρέψτε μου να πω μερικά πράγματα, Humeyra, και θα απέρριπτα λίγο την υπόθεση της ερώτησής σας. Έχουμε μια βαθιά συνεργασία με την Τουρκία, η οποία είναι μακροχρόνιος σύμμαχος των ΗΠΑ. Ο υπουργός είχε την ευκαιρία να την επισκεφθεί νωρίτερα φέτος, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει όχι μόνο με τον Πρόεδρο Ερντογάν, αλλά και με τον Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου. Αλλά σε γενικές γραμμές για το θέμα των εκλογών, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τη συνεχιζόμενη εκλογική διαδικασία της χώρας. Όπως σημειώσατε, το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο έδειξε ότι οι εκλογές θα περάσουν σε δεύτερο γύρο.

Αλλά γενικά συγχαίρουμε τον λαό της Τουρκίας που εξέφρασε ειρηνικά τη βούλησή του στην κάλπη, και συγχαίρουμε επίσης το νεοεκλεγμένο κοινοβούλιο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλεγεί από τον τουρκικό λαό για να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας και τις κοινές μας προτεραιότητες. Αλλά δεν έχω κάτι άλλο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ωραία. Επιτρέψτε μου να δοκιμάσω μια-δυο φορές ακόμα. Η Ουάσιγκτον – μία από τις προτεραιότητες της Ουάσιγκτον όταν πρόκειται για την Τουρκία είναι να λάβει το πράσινο φως από την Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και ενώ ήταν στα χαρτιά ότι αυτό θα πήγαινε πιθανότατα σε δεύτερο γύρο, τώρα θα περιμένουμε άλλες δύο εβδομάδες. Και πάλι, αναρωτιέμαι αν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επικοινωνήσουν με την Τουρκία, όποιος κι αν εκλεγεί, και να προσπαθήσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να διασφαλίσουν ότι η Σουηδία θα λάβει έγκριση πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο.

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Το μήνυμά μας σχετικά με τη Σουηδία είναι το ίδιο ανεξάρτητα από την όποια κυβέρνηση επιλέξει ο τουρκικός λαός, και αυτή είναι η μακροχρόνια θέση για αυτό που έχετε ακούσει πολλούς να περιγράφουν από εδώ, η οποία είναι ότι η Σουηδία είναι έτοιμη να ενταχθεί με τη Φινλανδία ως μέλος της Συμμαχίας ΝΑΤΟ. Αυτό πιστεύουμε ακράδαντα. πιστεύουμε ότι η ένταξη της Σουηδίας όχι μόνο θα ενισχύσει τη Συμμαχία, αλλά θα ενισχύσει την ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν τόσο γρήγορα τα επίσημα πρωτόκολλα προσχώρησης και ανυπομονούμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Και είμαστε – πιστεύουμε ότι η Σουηδία πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και η τελευταία μου για αυτό. Υπήρχαν πολλά σχόλια ότι οι ΗΠΑ περίμεναν να δουν το αποτέλεσμα των εκλογών, τις τουρκικές εκλογές, για να προχωρήσουν στις πιθανές πωλήσεις F-16 ή να πιέσουν λίγο περισσότερο το Κογκρέσο για να προχωρήσουν σε αυτό. Ποια είναι λοιπόν η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν από τώρα με τα F-16; Θα υπάρξει ώθηση για να προχωρήσουμε σε αυτήν την πώληση όσον αφορά, όπως, το λόμπι με το Κογκρέσο μετά τις εκλογές;

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Είδατε τον Πρόεδρο και τον υπουργό να μιλούν για αυτό πολλές φορές από τότε που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους. Ένα από τα βασικά πράγματα που έχει ύψιστη σημασία για εμάς είναι η λειτουργία του ΝΑΤΟ, και γι’ αυτό πιστεύουμε —

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όχι, όχι, όχι. Είναι διαλειτουργικότητα όχι λειτουργία.

MR PATEL: – ευχαριστώ, Matt – Διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό ο υπουργός και ο Πρόεδρος το υποστηρίζουν τόσο πολύ. Αλλά δεν έχω καμία νέα πρόοδο να ανακοινώσω ή τίποτα, και φυσικά θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Κογκρέσο για ορισμένα από αυτά τα θέματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω μία ερώτηση για την Τουρκία.

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Σίγουρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Λοιπόν Vedant, έγιναν εκλογές με έντονο ανταγωνισμό και στη συνέχεια η συμμετοχή ήταν περίπου 90 τοις εκατό – σχεδόν. Και ο Ερντογάν τελείωσε τον εκλογικό αγώνα με 5 βαθμούς μπροστά από τον αντίπαλό του. Η ερώτησή μου, όπως – μήπως η εκλογική ατμόσφαιρα ήταν αρκετά ειρηνική και πολλοί διεθνείς παρατηρητές παρακολούθησαν επίσης τις εκλογές στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις ΗΠΑ. Πώς ήταν λοιπόν – ποια είναι η εκτίμησή σας για την ατμόσφαιρα – η εκλογική ατμόσφαιρα στην Τουρκία, και η εκτίμησή σας για την τουρκική εκλογική διαδικασία γενικότερα;

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Λοιπόν, η εκλογική διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη, όπως και το έργο της αποστολής εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ, η οποία, όπως γνωρίζετε, δημοσίευσε ορισμένα προκαταρκτικά ευρήματα. Αλλά για να κάνουμε ένα βήμα πίσω, η Τουρκία έχει μια μακρά, περήφανη δημοκρατική παράδοση και πιστεύουμε ότι οι τουρκικές αρχές θα πραγματοποιήσουν αυτήν την επόμενη φάση των προεδρικών εκλογών σύμφωνα με τους νόμους της χώρας και με τρόπο που να συνάδει με την δεσμεύσεις στον ΟΑΣΕ καθώς και σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Αλλά δεν πρόκειται να προβλέψω τίποτα επιπλέον από εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος είναι ο αγαπημένος σας υποψήφιος;

(Γέλια.)

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Δεν κάνουμε – ωραία προσπάθεια, αλλά εκτιμώ πραγματικά την ειλικρινή προσπάθειά σας, αλλά θα επαναλάβω ότι ανυπομονούμε να εμβαθύνουμε τη συμμαχία και τη συνεργασία μας με την – όποια τουρκική κυβέρνηση και αν επιλέξει ο λαός της Τουρκίας.

Σον, προχώρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχει κανείς άλλος (να ρωτήσει) περισσότερα για την Τουρκία;

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Τίποτα άλλο για την Τουρκία;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πολύ γρήγορα —

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Σίγουρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: — για διευκρίνιση. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Ναι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θέλω απλώς να το ξαναπροσπαθήσω γιατί δεν άκουσα πραγματική αξιολόγηση. Είχατε Αμερικανούς παρατηρητές στο έδαφος να παρακολουθούν τις εκλογές —

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Καταλαβαίνω ότι υπήρχαν παρατηρητές μέσω του ΟΑΣΕ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αλλά η πρεσβεία δεν συμμετείχε, η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν ήταν —

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Δεν καταλαβαίνω.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εντάξει. Ευχαριστώ.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Ο Ερντογάν λέει ότι – στην πραγματικότητα, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι συνεργάζονταν με τον Πρόεδρο Μπάιντεν για να τον ανατρέψουν. Και αν μου επιτρέπετε, είπε ότι, «ο Μπάιντεν έδωσε την εντολή [για ανατροπή] του Ερντογάν. Το ξέρω αυτό», είπε. «Το μόνο που γνωρίζει ο λαός μου [είναι] ότι αν ισχύει αυτό, τότε τα ψηφοδέλτια θα δώσουν απάντηση και στον Μπάιντεν». Είναι ο Πρόεδρος Μπάιντεν —

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Λοιπόν, θα σας σταματήσω ακριβώς εκεί και θα απορρίψω την υπόθεση της ερώτησης γιατί αυτό απολύτως δεν είναι η αλήθεια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν μέρος και εκλογές και το συμφέρον μας είναι και θα συνεχίσει να είναι η δημοκρατική διαδικασία. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την κυβέρνηση που επέλεξε ο τουρκικός λαός για να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε μια σειρά κοινών προτεραιοτήτων. Όπως είπα, η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ανυπομονούμε να εμβαθύνουμε αυτές τις συνεργασίες.

https://hellasjournal.com/2023/05/pseftis-o-erntogan-oti-sinomoti-o-proedros-bainten-gia-na-ton-anatrepsi-skliri-apantisi-tou-steit-ntipartment-se-erotisi-tou-michali-ignatiou-video/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα