Χρειαζόταν τόσο μεγάλη αναστάτωση στο Κορδελιό για τη βόμβα;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του κ. Γιώργου Μουρουζίδη, ταξιάρχου ε.α.

Δεν εξαντλήθηκε η συνεργασία

Την προσεχή Κυριακή, οι κάτοικοι της περιοχής του Ν. Κορδελιού θα μετακινηθούν, ώστε να προστατευθούν από ενδεχόμενη έκρηξη κατά τη διαδικασία εξουδετέρωσης της βόμβας. Η τελευταία μαζική μετακίνηση των κατοίκων του Ν. Κορδελιού,  χρονολογείται από την εποχή που εγκατέλειψαν την πατρογονική τους εστία στην Μ. Ασία, εξαιτίας της διαχρονικής ελληνικής διχόνοιας και των σφαλμάτων της τότε στρατιωτικής ηγεσίας .

Δυστυχώς η διχόνοια, οι έριδες, ο τοπικισμός, τα συντεχνιακά συμφέροντα και οι εγωισμοί ποτέ δεν εξέλειπαν από αυτήν την χώρα.

Μολονότι μετά την λήξη του Β΄Π.Π. μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκατοντάδες ανάλογες επιχειρήσεις με απόλυτη επιτυχία, ακόμα και εντός αστικού ιστού,  είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται εκκένωση περιοχής στην Ελλάδα.

Στις επόμενες φωτογραφίες βλέπετε παλαιότερες περισυλλογές, εντός αστικού ιστού ή εγκαταστάσεων.

Η  φωτογραφία είναι από το κέντρο της Λαμίας, όπου βρέθηκε βόμβα  250 κιλών, τον Ιανουάριο του 2008. Η βόμβα αφού απενεργοποιήθηκε  φορτώθηκε  και μεταφέρθηκε  για καταστροφή, από πυροτεχνουργούς του ΣΥΠ.

 

Η  φωτογραφία είναι από ανάλογη επιχείρηση, από πυροτεχνουργό του ΣΥΠ, στο Ικόνιο του Πειραιά και αφορά  βόμβα  500 κιλών, τον Ιούλιο του 2009.

-Στις 26/12/2016, 54.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πόλη του Augsburg στη  Ν. Γερμανία, όταν εργάτες ανακάλυψαν μια βόμβα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.  Λόγω του μεγέθους της βόμβας 1,8 τόνοι, η περιοχή εκκενώθηκε σε ακτίνα  1,5 χιλιομέτρων.  http://www.euronews.com/2016/12/26/54000-evacuated-as-ww2-bomb-found-in-germany

– Στις 26/2/2015 βρέθηκε βόμβα 250 κιλών στο Dortmund. Η ακτίνα εκκένωσης ήταν 250 μέτρα.  http://www.dw.com/en/unexploded-wwii-bomb-found-near-dortmunds-signal-iduna-park/a-18282545

-Πριν λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια των πρώτων εκσκαφών για την κατασκευή  σταθμού του μετρό στον Πειραιά, βρέθηκε βόμβα από το Β`ΠΠ. Για το συμβάν ενημερώθηκε άμεσα η ΕΛ.ΑΣ. όπου απέκλεισε το σημείο για αρκετή ώρα, ενώ αργά το απόγευμα η ειδική μονάδα του Στρατού ΤΕΝΞ, την παρέλαβε με ασφάλεια. http://www.iefimerida.gr/news/318005/vrethike-vomva-toy-v-pagkosmioy-polemoy-sta-erga-toy-metro-ston-peiraia-eikones#ixzz4YDHLuB8U.

Η επικείμενη επιχείρηση στο Κορδελιό θα γίνει από  προσωπικό του ΤΕΞΝ, το οποίο έχει  μικρότερη  εμπειρία, συγκριτικά με την εμπειρία που απέκτησαν οι πυροτεχνουργοί του ΣΥΠ, από τις επιχειρήσεις εξουδετέρωσης και καταστροφής  εκατοντάδων βομβών τα τελευταία 70 χρόνια.

Η ειδικότητα του πυροτεχνουργού, είναι νομικά θεμελιωμένη και θεσμικά κατοχυρωμένη στο Σώμα Υλικού Πολέμου του ΣΞ από το 1949.

Μέχρι το 2014, στο φάσμα των καθηκόντων  της ειδικότητας του πυροτεχνουργού του ΣΥΠ, συμπεριλαμβάνονταν και η περισυλλογή και εξουδετέρωση πάσης φύσεως εγκατεσπαρμένων-εγκαταλελειμμένων πυρομαχικών και εκρηκτικών μηχανισμών, ειρηνικής ή πολεμικής περιόδου.

Στη συνέχεια, το κομμάτι της περισυλλογής και εξουδετέρωσης πάσης φύσεως εγκατεσπαρμένων-εγκαταλελειμμένων πυρομαχικών και εκρηκτικών μηχανισμών, μετά από ένα κοινό μεταβατικό στάδιο 3  χρόνων περίπου,  πέρασε από το 2015 στο όπλο του ΜΧ,.

Η μεταφορά των προαναφερόμενων αρμοδιοτήτων κόστισε μερικά εκατομμύρια ευρώ και έγινε, αφού είχε προκύψει ήδη η κρίση στη χώρα, χωρίς να συντρέχει μάλιστα καμία επιχειρησιακή ανάγκη για τον ΕΣ. Η σκοπιμότητα της απόφασης αυτής ήταν η εξυπηρέτηση  συντεχνιακών και  τοπικιστικών  συμφερόντων.

Το ολικό βάρος της Βόμβας είναι 500 λίβρες,  δηλαδή 260 κιλά με καθαρό βάρος εκρηκτικής ύλης 130 κιλά, και δύο πυροσωλήνες ή ενδεχομένως και έναν.

Η περιοχή γύρω από την βόμβα θα εκκενωθεί σε απόσταση 2.000 μέτρων. Το όριο αυτό είναι  το μέγιστο θεωρητικά, σύμφωνα με το συμβουλευτικό Τεχνικό Εγχειρίδιο, το οποίο   παρέχει και την δυνατότητα στον υπεύθυνο να αυξομειώνει τα όρια ασφαλείας.

Στο σημείο αυτό ανακύπτουν ορισμένα ερωτήματα :

 Αφού λαμβάνονται τα μέγιστα μέτρα ασφαλείας  αναφορικά με την ακτίνα εκκένωσης, γεγονός που υποδηλώνει και  την  εκτίμηση της επικινδυνότητας πλέον της τυπικότητας , γιατί  το ΤΕΝΞ  δεν συνεργάζεται με τους  πυροτεχνουργούς  του  ΣΥΠ. Είναι δηλαδή υπηρεσιακό  και ηθικό,  70.000 άνθρωποι στα όρια υστερικής φοβίας  να υποβάλλονται σε τέτοια ταλαιπωρία, χωρίς προηγουμένως να έχει εξαντληθεί η συνεργασία  όλων των στελεχών  του Ελληνικού Στρατού,  επ ωφελεία  της πόλης και του πληθυσμού της.

Δεν θα έπρεπε η προαναφερόμενη προτεινόμενη συνεργασία, να επιβάλλεται και από την ανάγκη  περιορισμού ενδεχομένως του συνολικού  οικονομικού κόστους  (άμεσου  και έμμεσου)της επιχείρησης, το οποίο δυστυχώς  δεν απασχολεί την δημόσια συζήτηση.

Ποιά επιχειρησιακή  θεωρία και βάσει ποιού ιστορικού στρατιωτικού προηγούμενου, απαξιώθηκαν εφάπαξ τόσοι πυροτεχνουργοί του ΣΥΠ, οι οποίοι όταν εξουδετέρωναν  και τις βόμβες, έπαιρναν ψίχουλα συγκριτικά με τα επιδόματα και τα προνόμια του ΤΕΝΞ.  Ίσως αυτός να είναι ο λόγος της έλλειψης συνεργασίας.

Για να νικήσουμε τους Τούρκους πρέπει πρώτα να νικήσουμε τις παθογένειες μας.

Γιώργος Μουρουζίδης

Ανώτατος Αξκός εα

spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το ολικό βάρος είναι 500 λίβρες, δηλαδή 260 κιλά με καθαρό βάρος εκρηκτικής ύλης 130 κιλά. Θα διορθωθεί σε λίγο !!!

    • Σας συγχαιρω για την επαρκεια των γνωσεων σας και κυριως για την παρατεθεισα εμπειρια σας με φωτογραφιες, την οποιαν -ασχετος πλη φιλομαθης- σας ζητησα και στο προηγοουμενο μηνυμα σας. Η τελικη σας ατακα ειναι αιχμηρη .Να ειστε καλα ΥΓ .Λετε να μας περισσευαν και τα χρηματα , που θα ξοδευτουν, απο Πολιτεια και πολιτες;;;.

      • Ευχαριστώ πολύ για την επαινετική κριτική σας. Αύριο θα πάνε όλα καλά, όπως φυσικά ευχόμαστε όλοι. Από την επομένη μακάρι να συζητηθεί το ζήτημα και να γίνει σοβαρή και επικοδομητική κριτική !!! Καλό Σαββατοκύριακο !!!

  2. Το 1997 και συγκεκριμένα στις 14 Μαρτίου πάλι στο Κορδελιό με μια ομάδα συναδέλφων στην οποία ήμουν επικεφαλής, εξουδετερώσαμε, φορτώσαμε σε καρότσα STEYR (αφού είχαμε τοποθετήσει στρώματα από αφρολεξ),. την ασφαλήσαμε δένοντάς την να μη κουνιέται δεξιά- αριστερά, και την μεταφέραμε στο Καλοχώρι όπου και έλαβε χώρα η καταστροφή της με έκρηξηξη. Παρών στις εργασίες μας ήταν ο τότε δήμαρχος “Ελευθερίου – Κορδελιού” κύριος Στάθης Καϊτετζίδης ο οποίος μετά την όλη επιχείρηση έστειλε στον τότε υπουργό Εθνικής Αμύνης ευχαριστήρια επιστολή την οποία κοινοποίησε και σε όλα τα μέλη της ομάδας.
    Τότε δεν διαταράχθηκε το παραμικρό εκτός από την διακοπή κυκλοφορίας στον συγκεκριμένο δρόμο για μιάμιση ώρα μέχρι να εξουδετερώσουμε και φορτώσουμε την βόμβα, ούτε δόθηκε στη δημοσιότητα το σχετικό πόνημα.
    Μαζί μου ήταν οι πυροτεχνουργοί :
    Χατζηλάμπρου Δημήτριος Λοχαγός,
    Μουρελάτος Γεώργιος Υπολοχαγός,
    Παπαϊωάννου Ανδρέας Αλχίας.
    .
    Βασίλειος Κιλιορίδης τότε Λοχαγός

  3. Ήταν ίδια βόμβα απ’ ότι καταλαβαίνω με αυτήν τώρα. Ήταν αεροπορίας 500 λιβρών και έφερε πλευρικούς πυροσωλήνες.

  4. Έπειτα από μικρή έρευνα στο διαδίκτυο βρήκα τα παρακάτω:

    “The damage on buildings of the American 500 lb. GP bombs AN-M43 and AN-M64(A1) by blast is 20 feet total demolition and 45 feet visible damage. (source: Terminal Ballistic Data, Volume III, Office of the Chief of Ordnance, September 1945)…

    My EOD Pocket Book says that at the following distances personnel should be safe from buried and unburied 500 lb bombs:

    Buried bomb

    Protected persons – 130 yards
    Unprotected – 200 yards

    Unburied bomb

    Protected persons – 200 yards
    Unprotected – 1200 yards”

    Εξηγήστε μου εσείς την ακτίνα των 1.900 μέτρων…
    Πιο πολύ για άσκηση ετοιμότητας μου φαίνεται, παρά αυτό που δηλώνεται.

    • Tα 1900 μέτρα αφορούν εκρήξεις σε ανοικτά πεδία, για την προστασία ακόμα και απο κόκκους σκόνης ή της ΄΄κόμης΄΄. Δυστυχώς λήφθηκε υπόψη ένα αμερικάνικο εγχειρίο το οποίο πρόσφατα προμηθεύτηκε ο Ε.Σ και αγνοήθηκε η εμπειρία δεκαετιών και εκατοντάδων καταστροφών.Στο Κορδελιό δεν συμμετείχε κανένας έμπειρος παλιός πυροτεχνουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα