ΧΙΛΗ: Η πρώτη-αιματηρή- εξέγερση κατά του οικολογισμού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του James Taylor

 19/10/2019 (MARTIN BERNETTI/AFP via Getty Images)

 Οι ακτιβιστές του κλίματος και τα Ηνωμένα Έθνη υπέστησαν ένα άνευ προηγουμένου στραπάτσο από τις διαμαρτυρίες και τις ταραχές που εξερράγησαν στο Σαντιάγο της Χιλής λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Η Χιλή, η οποία θα φιλοξενούσε μια μεγάλη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα τον Δεκέμβριο, κέρδισε την εκτίμηση των ακτιβιστών του κλίματος επιβάλλοντας πρόσφατα φόρο διοξειδίου του άνθρακα στις πηγές ορυκτών καυσίμων και συνέδεσε το δίκτυο του μετρό στο Σαντιάγκο με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Αλλά τώρα ο λαός της Χιλής εξεγείρεται και προειδοποιεί τα υπόλοιπα έθνη που εξετάζουν να προωθήσουν παρόμοιους φόρους και δαπανηρά προγράμματα στηριζόμενα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στις 25 Οκτωβρίου, οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Σαντιάγκο για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των ναύλων του μετρό. Στη συνέχεια οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν γρήγορα στις άλλες πόλεις και οδήγησαν σε ταραχές που προκάλεσαν τουλάχιστον πέντε επίσημους θανάτους. Η κυβέρνηση της Χιλής και τα επίσημα ΜΜΕ αμφισβήτησαν την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Αλλά αυτό είναι ψέμα.

Οι τιμές του πετρελαίου δεν αυξάνονται. Οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου είναι σήμερα κατά 25% χαμηλότερες από ό, τι πριν από ένα χρόνο και 37% κάτω πριν από πέντε χρόνια.

Στη Χιλή, η τιμή της βενζίνης αντανακλά τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου. Στη Χιλή η βενζίνη κόστιζε 1,12 δολάρια ανά λίτρο τον Αύγουστο (τα τελευταία αξιόπιστα  στοιχεία), έναντι 1,28 δολαρίων πριν από ένα χρόνο. Και πριν από πέντε χρόνια, η βενζίνη πωλιόταν 1,50 δολάρια.

Παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου και της βενζίνης, τα εισιτήρια του μετρό του Σαντιάγκο αυξάνονται επειδή η κυβέρνηση αποσύνδεσε το μετρό από τις συμβατικές πηγές ενέργειας και το σύνδεσε με αιολική και ηλιακή ενέργεια. Επίσης, επέβαλε στις υπόλοιπες συμβατικές ενέργειες νέους φόρους CO2.

Ως αποτέλεσμα, οι Χιλιανοί πρέπει τώρα να επωμιστούν το βάρος των ναύλων του μετρό που αντανακλούν την άνοδο της τιμής της ενέργειας χωρίς να υπάρχει κάποια ανάγκη. Ενώ οι Χιλιανοί διαδηλώνουν, οι ακτιβιστές του κλίματος και οι σύμμαχοι τους των ΜΜΕ θέλουν να τους πείσουν ότι η αιτία βρίσκεται στις τιμές του πετρελαίου και όχι στα κυβερνητικά προγράμματα κλιματικών αλλαγών που αυξάνουν τις τιμές ενέργειας και φτωχοποιούν τους ανθρώπους.

Σε αντίθεση με τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής που είναι ακόμα θεωρητικά, οι φόροι CO2 και η υποχρέωση χρήσης ανανεώσιμων ενεργειών αυξάνουν το κόστος ζωής με άμεσο και μετρήσιμο τρόπο και μειώνουν την ποιότητα ζωής. Στις ΗΠA, οι άνθρωποι μπορεί ασφαλώς να ανησυχούν για την αλλαγή του κλίματος, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν να πληρώσουν 2 δολάρια το μήνα για να μειώσουν τις εκπομπές CO2.

Καταλαβαίνουμε γιατί στη Χιλή, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι μόνο το ένα τέταρτο των ΗΠΑ, οι άνθρωποι είναι ακόμη λιγότερο πρόθυμοι να πληρώσουν για αυτή τη μείωση του CO2. Ας μην ξεχνάμε ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Χιλής είναι υψηλότερο από αυτό των περισσοτέρων άλλων λατινοαμερικανικών χωρών, και γι ‘αυτό οι άνθρωποι σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής θα εξεγείρονταν και θα αντιτάσσονταν ακόμα πιο αμείλικτα σε κλιματιστικά μέτρα  καταστρεπτικά για την οικονομία, όπως αυτά που επιβλήθηκαν στη Χιλή.

Για τους αξιωματούχους του ΟΗΕ που προετοιμάζονται για την 25η διάσκεψη για το κλίμα (COP25) που έχει προγραμματιστεί για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου στο Σαντιάγο, οι διαμαρτυρίες είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές. Ήδη το περασμένο έτος πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη του ΟΗΕ στην Πολωνία και το ισχυρό συνδικάτο Αλληλεγγύη είχε επικρίνει τα δαπανηρά προγράμματα του ΟΗΕ. Η Αλληλεγγύη πραγματοποίησε μάλιστα συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και εξέδωσε δήλωση που επικρίνει τον ακτιβισμό του κλίματος του ΟΗΕ.

Αρχικά, ο προγραμματισμός COP του Δεκεμβρίου σχεδιάστηκε για τη Βραζιλία. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Βραζιλίας, αφού επέκρινε έντονα τον ακτιβισμό του κλίματος του ΟΗΕ, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί πλέον να τη φιλοξενήσει.

Στη συνέχεια, η χιλιανή κυβέρνηση πρότεινε να την φιλοξενήσει αντί της Βραζιλίας, καυχόμενη για τους φόρους της στο CO2, το μετρό της με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλα κλιματιστικά πρωτοπορειακά προγράμματα. Ωστόσο, όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις ταραχές του πληθυσμού της Χιλής που προκλήθηκαν από αυτούς τους φόρους και τα προγράμματα για το κλίμα. Αυτό είναι το τρίτο ράπισμα  που δέχεται η COP σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Οι χιλιανές διαμαρτυρίες, όπως αυτές των Κίτρινων Γιλέκων που ξέσπασαν στη Γαλλία πριν από ένα χρόνο, υπογραμμίζουν πως η διεθνής τάξη των ακτιβιστών του κλίματος αποσυνδέεται από τους ανθρώπους που επιδιώκει να κυβερνήσει και να ελέγξει. Αντιμέτωποι με την επιλογή μεταξύ της αποδοχής ενός συγκεκριμένου χαμηλού βιοτικού επιπέδου σήμερα ή της υποτιθέμενης αλλαγής του κλίματος στο μακρινό μέλλον, οι άνθρωποι επιλέγουν σοφά αυτή την τελευταία εναλλακτική λύση.

Και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει μέχρις ότου οι υποθετικές ζημιές από το κλίμα υλοποιηθούν και βλάψουν τους ανθρώπους, ή μέχρις ότου η αιολική και η ηλιακή ενέργεια ανταγωνίζονται οικονομικά την συμβατική ενέργεια. Μέχρι στιγμής, ούτε το ένα συμβαίνει, ούτε το άλλο.

Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

Πηγή: The Epoch Times, 29 octobre 2019

Top of Form

Bottom of Form

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα