Ο νέος πρέσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, Τσαγατάι Ερτζιγές, επιχειρεί τούτες τις ημέρες με την ηρεμία που επκικρατεί στο Αιγαίο και με την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, για την «θετική ατζέντα» στις 22 Μαρτίου, να δημιουργήσει ένα είδος διπλωματικής γέφυρας ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα. Έτσι προχθές επισκέφθηκε στο γυάλινο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, τον αναπληρωτή υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτισώτη.
Εμφανίστηκε με φιλική διάθεση, προσηνής, υπέρμαχος της πολιτικής εξομάλυνσης των δύο χωρών. Παρουσιάστηκε ως φίλος και συμμαθητής του Τσαβούσογλου στο πανεπιστήμιο, σχεδόν σίγουρος για την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν, στις εκλογές της 14ης  Μαΐου.
Άφησε πίσω του ερχόμενος στην Αθήνα (πόστο που τον έστειλαν  οι Ερντογάν και Τσαβούσογλου), όλα αυτά τα αναθεωρητικά με τα οποία πότιζε τους τούρκους διπλωμάτες, τους στρατιωτικούς και τα τουρκικά ΜΜΕ, όταν «εξαφάνιζε» το Καστελόριζο σε χάρτη με την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ήταν, βλέπετε, ο διπλωμάτης που έγινε γνωστός λόγω της υπογραφής του που φέρουν οι χάρτες με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τις οποίες κατά καιρούς παρουσίαζε η τουρκική πλευρά, γνωστοί και ως οι χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Στην Αθήνα ο Τούρκος πρεσβευτής δεν είχε καμία σχέση με εκείνον τον Τούρκο διπλωμάτη με τους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ούτε καν τους ανέφερε στην συνάντησή του με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Μίλησε για την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών, για την ανάπτυξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και κυρίως υπήρξε  αρκετή συζήτηση για την λεγόμενη «Διάσκεψη των Δωρητών», που παρέχει βοήθεια στις σεισμόπληκτες Τουρκία και Συρία. Φάνηκε πως είχε μεγάλες προσδοκίες για τη βοήθεια προς την Τουρκία, αφού μιλούσε για δισεκατομμύρια δολλάρια.
Ο Τσαγατάι Ερτζιγές συμμετείχε στην τουρκική αντιπροσωπεία κατά τον 64ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών που έλαβαν χώρα στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο. Μάλιστα, έχει υπηρετήσει και στο παρελθόν (το 2014) στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.
https://www.tovima.gr/2023/03/16/diplomatia/tsagatai-ertziges-o-tourkos-presvis-stinei-gefyres-synergasias-me-tin-athina/