«Το τέλος του κόσμου που γνωρίζαμε»: Το Politico για τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Όλοι οι Δυτικοί ηγέτες έγιναν «γεράκια» και ζητούν μεγαλύτερους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

«Είναι το τέλος του κόσμου, όπως το γνωρίζουμε». Έτσι τιτλοφορεί σημερινό του άρθρο το Politico, στο οποίο αναλύει τα όσα ακούστηκαν στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, από τους εκ Δύσης -κυρίως- συμμετέχοντες.

Όπως γράφει το διεθνές μέσο, παρόλο που οι δυτικοί ηγέτες συγχαίρουν τους εαυτούς τους για τη γενναιοδωρία τους προς την Ουκρανία, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εξαντλούνται σε πυρομαχικά, εξοπλισμό, ακόμη και άνδρες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος άνοιξε τη Διάσκεψη από το Κίεβο την Παρασκευή, προέτρεψε τον ελεύθερο κόσμο να στείλει περισσότερη βοήθεια — και γρήγορα. «Χρειαζόμαστε ταχύτητα», είπε.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις έστρεψε τα βέλη προς τη Ρωσία, κατηγορώντας τη χώρα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». «Ας συμφωνήσουμε όλοι. Εκ μέρους όλων των θυμάτων, τόσο γνωστών όσο και αγνώστων: πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε.

Με άλλα λόγια, οι Ρώσοι ηγέτες θα μπορούσαν να κοιτάζουν τη Νυρεμβέργη 2.0. Το μόνο βέβαιο, είναι, ότι αυτό θα προκαλούσε ιδιαίτερη νευρικότητα σε μερικούς ανθρώπους στη Μόσχα, ειδικά σε εκείνους που είναι αρκετά μεγάλοι για να θυμούνται τι συνέβη στον ισχυρό άνδρα της Γιουγκοσλαβίας, Σλομποντάν Μιλόσεβιτς, και στο περιβάλλον του.

Με το βλέμμα στραμένο στην Ανατολή

Οι προοπτικές στην Ασία δεν είναι λιγότερο δυσμενείς. Η κατάσταση στην Ταϊβάν παραμένει στα άκρα, καθώς η χώρα προσπαθεί να μαντέψει την επόμενη κίνηση της Κίνας. Και εδώ, τα νέα από το Μόναχο δεν ήταν καθησυχαστικά.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα θα μπορούσε να συμβεί στην Ασία αύριο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δεν έκανε τίποτα για να αντικρούσει αυτή την αφήγηση. «Επιτρέψτε μου να διαβεβαιώσω το κοινό ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της κινεζικής επικράτειας», είπε ο Γουάνγκ στη Διάσκεψη όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια του Πεκίνου στο αυτοδιοικούμενο νησί. Η Ταϊβάν «δεν ήταν ποτέ χώρα και δεν θα είναι ποτέ χώρα στο μέλλον».

Για ορισμένους παρευρισκόμενους, η ατμόσφαιρα στο κατάμεστο ξενοδοχείο Bayerischer Hof όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη είχε έναν απόηχο που θύμισε το… 1938. Εκείνη τη χρονιά, η πρωτεύουσα της Βαυαρίας φιλοξένησε μια Διάσκεψη που κατέληξε στη διαβόητη Συμφωνία του Μονάχου, στην οποία οι ευρωπαϊκές δυνάμεις παραχώρησαν τη Σουδητία στη Γερμανία σε μία άστοχη προσπάθεια που πίστευαν ότι θα μπορούσε να διατηρήσει την ειρήνη.

«Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει μια καταιγίδα έξω, αλλά εδώ μέσα στο Bayerischer Hof όλα φαίνονται φυσιολογικά», έγραψε ο Άντριου Μίχτα, κοσμήτορας του Κολλεγίου Διεθνών Σπουδών και Ασφαλείας στο Marshall Center με έδρα τη Γερμανία. «Όλα φαίνονται συνηθισμένα, και όμως όλα αλλάζουν ξαφνικά όταν ένας Ουκρανός βουλευτής λέει με έντονο τρόπο στο ακροατήριο ότι αποτυγχάνουμε να ενεργήσουμε αρκετά γρήγορα».

Οι μόνοι άνθρωποι που χαμογελούν στο φετινό συνέδριο ασφαλείας είναι οι εργολάβοι άμυνας. Οι πωλήσεις όπλων αυξάνονται από κάθε άποψη.

Ακόμη και η Γερμανία, η οποία τα τελευταία χρόνια τελειοποίησε την τέχνη να εξηγεί την αποτυχία της να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ, υποσχέθηκε να αντιστρέψει την πορεία της.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε να εκπληρώσει «μόνιμα» τον στόχο αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ για μεμονωμένα μέλη του 2% του ΑΕΠ.

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, σοσιαλδημοκράτης όπως ο Σολτς, ζήτησε ακόμη περισσότερα, λέγοντας ότι «δεν θα είναι δυνατό να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας με μόλις δύο τοις εκατό».

Λάβετε υπόψη ότι στις αρχές του περασμένου έτους, κορυφαίοι Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθούσαν να ζητούν από τις ΗΠΑ να απομακρύνουν όλες τις πυρηνικές κεφαλές τους από το γερμανικό έδαφος.

Με άλλα λόγια, αν ακόμη και οι Γερμανοί έχουν ξυπνήσει με τους κινδύνους του σημερινού γεωπολιτικού κράτους του κόσμου, αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η στιγμή να αρχίσουμε πραγματικά να ανησυχούμε.

Με πληροφορίες από Politico

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/185821/to-telos-tou-kosmou-pou-gnorizame-to-politico-gia-ti-diaskepsi-asfaleias-tou-monaxou

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα