Το ρωσικό αντι-πραξικόπημα που διέσωσε τον Ερντογάν & η ντρίπλα Τραμπ – Συμφωνία κυρίων για το μέλλον Τουρκίας-ΝΑΤΟ…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Βασίλης Καπούλας

 Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε χτες η “στροφή” των ΗΠΑ να προτείνουν διέξοδο στο αδιέξοδο της Τουρκίας με μια “χρυσή” εμπορική συμφωνία συν Patriot συν ότι άλλο ζητήσει η Αγκυρα…

Ενώ εκ πρώτης όψεως, η οπισθοχώρηση αυτή των ΗΠΑ προκαλεί αυτόματα τον χλευασμό των εχθρών της για την “κατάντια” της Υπερδύναμης, σε δεύτερη ανάγνωση δείχνει πως η απόφαση του Τραμπ ήταν απολύτως ορθολογική.

Πρώτον, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες/προβλέψεις περί τουρκικών απειλών για λουκέτο στην βάση του Ιντσιρλίκ, “ξηλώματος” του αμερικανικού ραντάρ στο Κιουρετσίκ γεγονός που θα τύφλωνε απευθείας το Ισραήλ όσο αφορά το Ιράν ενώ οι Τούρκοι μίλησαν ξεκάθαρα για έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Δεν μιλάμε πλέον για εικασίες αλλά για πράγματα που ήδη συνέβησαν.

Δεύτερον, ο Ν.Τραμπ γνωρίζοντας πως η στρατηγική του Μ.Ομπάμα κατέρρευσε και οδηγήθηκε σε αδιέξοδο προχώρησε σε “ντρίπλες” ώστε να αγοράσει χρόνο. Εχοντας παραδεχτεί πως υπάρχει θέμα εξόδου της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, έκανε πίσω και ζήτησε πίστωση χρόνου και “ευελιξία”.

Υπάρχει ενα κοινό σημείο μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας και Τουρκίας αυτή τη στιγμή. Ο Ν.Τραμπ έχει μιλήσει για μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ-οι Δημοκρατικοί τον κατηγορούν πως θέλει να το διαλύσει-, η Μόσχα θέλει την διάλυση του ΝΑΤΟ και η Τουρκία θέλει την μετεξέλιξη του ώστε να καταστεί περιφερειακή δύναμη εντός της Συμμαχίας αν αυτό είναι δυνατόν, αλλιώς επιθυμεί την διάλυση της!

Ουσιαστικά αυτό που η Αγκυρα ζητά από τις ΗΠΑ είναι να αναγνωριστεί ο περιφερειακός ηγεμονικός ρόλος εντός ΝΑΤΟ, δηλαδή να κάνει κουμάντο στη Μέση Ανατολή εις βάρος Ισραήλ και Κούρδων, στην Μεσόγειο εις βάρος Ελλάδας,Κύπρου-Αιγύπτου, Ισραήλ, στο Αιγαίο εις βάρος Ελλάδας και πάει λέγοντας…. Αν αυτό δεν της δοθεί τότε ναι το ΝΑΤΟ να “μετεξελιχτεί” δηάδή να διαλυθεί η ΝΑ πτέρυγα του.

Ο Ν.Τραμπ γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι μπλόφα αλλά πλέον είναι απτή πραγματικότητα.

Τα ποιοτικά στοιχεία της Τουρκίας το δείχνουν, πληθυσμός, αμυντικές βιομηχανίες, η θέση του Ερντογάν ως ηγέτη και άλλα πολλά. Πάνω απ’ όλα γνωρίζει κάτι πάρα πολύ βασικό:

ότι δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι που οδήγησαν την Τουρκία στην είσοδο της στο ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει έχθρα με την Ρωσία και στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί γνωρίζουν πως όσο και να βελτιωθούν οι σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν, ποτέ δεν θα καταφέρουν να “πουτινοποιήσουν” την σχέση με τον ηγέτη της Τουρκίας.

Η Μόσχα της προσφέρει όλα αυτά που η Αγκυρα θέλει για να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη. Οπλα, τεχνολογία, ενέργεια, πυρηνική ενέργεια και πυρηνικά όπλα.

Πρόσφατα ο γράφων είχε αποκαλύψει πως “ρωσικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονταν στην διάθεση του Ρ.Τ.Ερντογάν την νύχτα του πραξικοπήματος” . Το γεγονός αυτό προκάλεσε σάλο και υπήρξε κινητοποίηση στα αρμόδια επιτελεία Ελλάδας και ΗΠΑ που έψαξαν την πληροφορία. Τι βρήκαν όμως; Oπως έγραψε ο Β.Νέδος στην Καθημερινή:

“Πράγματι, για δύο βράδια, εκείνο της απόπειρας πραξικοπήματος και το επόμενο, υπήρχαν ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Μαρμαρίδα, όπου ο κ. Ερντογάν παραθέριζε όταν οι πραξικοπηματίες αξιωματικοί έθεσαν σε λειτουργία τον μηχανισμό ανατροπής του. Δεν βρίσκονταν, ωστόσο, σε κάποιο ελληνικό νησί, αλλά σε δύο πλοία του ρωσικού ναυτικού. Ένα αρματαγωγό το οποίο επέστρεφε από τη Συρία και μια φρεγάτα που έπλεε προς την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα δύο πολεμικά πλοία παρέμειναν στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου και δυτικά του Καστελλόριζου για δύο συνεχόμενα 24ωρα, προτού αποπλεύσουν ξανά το καθένα για τον προορισμό του. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι το μέγεθος των μονάδων που βρίσκονταν στα ρωσικά πλοία και αν αποτελούνταν από τους περιώνυμους «Σπέτσναζ»…

Η παράγραφος αυτή δικαιώνει απόλυτα όσους εντός και εκτός χώρας μιλούσαν από το πρώτο λεπτό για ένα ρωσικό αντι-πραξικόπημα που έσωσε τον Ρ.Τ.Ερντογάν με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην συμμαχία Ρωσίας-Τουρκίας. Οι Ρώσοι είχαν διεισδύσει, υποκλέψει, ετοιμάσει σχέδιο αντίδρασης που θα διέσωζε τον Ρ.Τ.Ερντογάν εκείνη την νύχτα.

Δεν ήταν καθόλου τυχαίο πως ρωσικά πλοία με δυνάμεις Spetsnaz ήταν κοντά στην Μαρμαρίδα. Η Μόσχα είχε θέσει σε ετοιμότητα εμπλοκής Spetsnaz και από την βάση στην Συρία ενώ φαίνεται πως ο σύνδεσμος – που ο γράφων εικάζει πως υπάρχει μέσα στην τουρκική μισθοφορική SADAT – ειδοποίησε έγκαιρα και διέσωσε τον Ερντογάν.

Αρα όταν γνωρίζει το ιστορικό ο Τραμπ, πως θα προχωρήσει σε κυρώσεις; Δεν είναι έτοιμος ακόμη για την μεγάλη σύγκρουση καθώς πρέπει να βρεθούν οι δυνάμεις που θα αντιπαρατεθούν με την Τουρκία στα πεδία των μαχών. Το είπαν εξάλλου και ο Ακάρ με τον Τσαβούσογλου προχτές: Oι ΗΠΑ μας καθυστερούν επίτηδες!

Εν κατακλείδι, ο Τραμπ προσπαθεί να έρθει σε συνεννόηση πρώτα με τον Πούτιν για το μέλλον της Τουρκίας. Οπως ο γράφων γνωρίζει,ήδη υπάρχουν διεργασίες μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων για μια “νέα Γιάλτα” και έχει πέσει επί τάπητος το μέλλον 3 χωρών στον πλανήτη. Η μια χώρα είναι η Τουρκία.

Πάντως ότι και αν αποφασίσουν οι “Μεγάλες Δυνάμεις”, ο Τραμπ θα προσπαθήσει να σπρώξει το θέμα προς τελική λύση στην δεύτερη θητεία του.

Εκεί θα ξεκαθαριστεί το μέλλον Τουρκίας, ΝΑΤΟ κτλ… Οι αναταράξεις θα είναι πολλές, μεγάλες και σίγουρα δεν θα θέλει να οδηγηθεί σε προεκλογικό αγώνα με ένα καυτό θέμα που θα δημιουργήσει ακαθόριστες συνέπειες για την περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!YΓ Ενα μόνο θέμα μπορεί να τινάξει το σχέδιο Τραμπ στον αέρα. Η τουρκική εισβολή στην ΒΔ Συρία και ανατολικά του Ευφράτη. Γι αυτό βιάζεται η Αγκυρα. Πριν σταλούν ενισχύσεις από ΗΑΕ-Ισραήλ, Σ.Αραβία κτλ… Αγνωστος παράγοντας η στάση Ασαντ που δεν θέλει με τίποτα τον Ερντογάν και τους Τούρκους μέσα στην χώρα του…

https://www.pronews.gr/opinion-makers/792048_rosiko-antipraxikopima-poy-diesose-ton-erntogan-i-ntripla-tramp-symfonia

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα