Το Κουρδιστάν έχει τη δυνατότητα να διαλύσει την Τουρκία- άποψη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Οι Κούρδοι παρακολουθούν ένα μάθημα στο Botan International στις 27 Αυγούστου 2021

(Κείμενο από τη ρωσική Eurasia Daily)

Οι Κούρδοι γίνονται το έθνος από το οποίο εξαρτάται κυριολεκτικά το μέλλον της Τουρκίας, όπως αποδεικνύεται από τα πρόσφατα γεγονότα.

Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Rudaw ανέφερε το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου ότι η ΜΚΟ Botan International, που χρηματοδοτήθηκε από τους «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», άνοιξε το γραφείο της στις 28 Αυγούστου στο Ντιγιάρμπακιρ, πρωτεύουσα του τουρκικού Κουρδιστάν.

Ο  Μουράτ Μπαϊράμ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Botan International, έγραψε για τους στόχους του οργανισμού:

«Η κουρδική δημοσιογραφική εκπαίδευση απαγορεύεται στο τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά η οργάνωση σεμιναρίων και εργαστηρίων δεν απαγορεύεται. Η Botan International είναι η πρώτη κουρδική οργάνωση στην Τουρκία που παρέχει εκπαίδευση στα κουρδικά μέσα ενημέρωσης. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα είναι η πρώτη διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση που χορηγεί κουρδική οργάνωση που προσφέρει κουρδική εκπαίδευση στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπαϊράμ αναφέρθηκε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Ντιγιάρμπακιρ του Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με την οποία το 16-18% του πληθυσμού της Τουρκίας (περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι) μιλούν κουρδικά.

Υπενθυμίζει ότι μέχρι το 1991, απαγορευόταν να μιλούν την κουρδική γλώσσα στην Τουρκία και η ύπαρξη των Κούρδων αναγνωρίστηκε μόνο το 2013.

Ωστόσο, οι Κούρδοι εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις στα ΜΜΕ.

Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχει μόνο ένα τηλεοπτικό κανάλι στην κουρδική γλώσσα “TRT Kurdi”, το οποίο ανήκει στο κράτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 5.000 εφημερίδες και περιοδικά εκδίδονται στην Τουρκία, ενώ δεν υπάρχει ούτε μία εφημερίδα στην κουρδική γλώσσα.

Προς το παρόν, 85 άτομα έχουν εκπαιδευτεί στο Botan International: 57 γυναίκες και 28 άνδρες, 62 από αυτούς είναι δημοσιογράφοι.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα θα χρηματοδοτήσουν το Botan International έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Επιπλέον, η Botan International συνεργάζεται και λαμβάνει βοήθεια από άλλους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κουρδική Αμερικανική Εκπαιδευτική Εταιρεία, το πρακτορείο ειδήσεων Bianet και η σουηδική κυβέρνηση.

Έτσι, οι Κούρδοι μετατρέπονται σε μια δύναμη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπονομεύσει την Τουρκία, η οποία δεν μπορεί παρά να ανησυχεί την Άγκυρα.

Για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, οι Κούρδοι μπορούν να είναι η δύναμη να ανατρέψουν τον τρέχοντα συνασπισμό στις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2023.

Μέχρι το 2015, ο σημερινός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε, με τη βοήθεια του ειρηνικού πανισλαμισμού και του νεοθωμανισμού, να ενσωματώσει τους Κούρδους στην τουρκική κοινωνία και να πάει για ελευθέρωση των περιορισμών τους.

Ωστόσο, η δημιουργία συνασπισμού με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος-  του Ντεβλέτ Μπαχτσελί  το 2015 περιόρισε σοβαρά τη δυνατότητα των τουρκικών αρχών να προβούν σε ειρήνευση με τους Κούρδους.

Μην ξεχνάτε ότι το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος είναι ένα από τα πολιτικά φτερά της παντουρκιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι λύκοι», η οποία μισεί τους Κούρδους.

Η εξάρτηση του Ερντογάν από τους «γκρίζους λύκους» επιτρέπει στους εθνικιστές να πραγματοποιήσουν αντι-κουρδικές ενέργειες, οι οποίες συχνά συγκαλύπτονται.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στερείται επίσης ειδικά εργαλεία για να ειρηνεύσει τους Κούρδους. Ακόμη και αν το νέο Σύνταγμα, το οποίο ανακοινώθηκε από τις αρχές, καταργήσει όλους τους περιορισμούς που σχετίζονται με το Ισλάμ (με εξαίρεση τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και τα έξι βέλη του κεμαλισμού), αυτό δεν θα οδηγήσει σε συμφιλίωση με τους Κούρδους, αφού ακόμη και οι Τούρκοι Ισλαμιστές δεν σκοπεύουν να δημιουργήσουν εδαφική αυτονομία για τους Κούρδους.

Και αυτό σημαίνει ότι η κουρδική βόμβα που τοποθετήθηκε κάτω από τα θεμέλια της Τουρκικής Δημοκρατίας σίγουρα θα εκραγεί.

Δεν έχει σημασία αν θα υπάρξει μια νέα χώρα στην οποία οι Τούρκοι αποτελούν λιγότερο από το μισό του πληθυσμού ή θα είναι μια συρρικνωμένη Τουρκία χωρίς το Κουρδιστάν.

Είναι σημαντικό το μέλλον της Τουρκίας να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση των Κούρδων.

https://www.echedoros-a.gr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα