Το ιρακινό Κουρδιστάν υποδέχεται τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Μετά τη σύνοδο κορυφής, ο  Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επισκεφθεί την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, Ερμπίλ.

Ο Μακρόν επισκέφθηκε επίσης τη Βαγδάτη τον Σεπτέμβριο του 2020. Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Ερμπίλ την Κυριακή θα είναι η πρώτη.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ήταν ο προκάτοχος του Μακρόν, επισκέφθηκε την Ερμπίλ και τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί. Ο Ολάντ είχε επισκεφθεί τα μέτωπα των Πεσμεργκά με τον Πρόεδρο Μπαρζανί.

Η επίσκεψη του Ολάντ ερμηνεύτηκε ως ιστορική ως προς τις σχέσεις μεταξύ των Κούρδων και της Γαλλίας.

Οι σχέσεις μεταξύ των Κούρδων και της Γαλλίας χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960. Ο αείμνηστος Κούρδος ηγέτης Μελά Μουσταφά Μπαρζανί ξεκίνησε τις διμερείς σχέσεις γράφοντας μια επιστολή προς τον Γάλλο πρόεδρο της εποχής Μαρί ντε Γκωλ.

Ο Μελά Μουσταφά Μπαρζανί, ο ηγέτης του Κινήματος Απελευθέρωσης του Κουρδιστάν, τόνισε στην επιστολή της ότι κατανοούν τα συμφέροντα της Γαλλίας αλλά δεν τάσσονται υπέρ της πώλησης πολεμικών αεροσκαφών στη Βαγδάτη και διέλυσε τη συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Ιράκ.

Η Γαλλία έχει επίσης ισχυρές σχέσεις με άλλα μέρη του Κουρδιστάν.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης το 1991, η Ντανιέλ Μιτεράν, σύζυγος του τότε Γάλλου Προέδρου, επισκέφθηκε την περιοχή του Κουρδιστάν.

Ο Μιτεράν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπαρζανί και μετέφερε τη στήριξη της Γαλλίας στον νόμιμο σκοπό του λαού του Κουρδιστάν.

Κατά την προαναφερθείσα περίοδο, η Γαλλία είχε επιρροή στο ψήφισμα 688 του ΟΗΕ και η περιοχή του Κουρδιστάν κηρύχθηκε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Ο Πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί φιλοξενήθηκε στο Παλάτι των Ηλυσίων τρεις φορές κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Ενώ ο αποκλεισμός της περιοχής του Κουρδιστάν έσπασε από τη Γαλλία μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν το 2017, ο Μακρόν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της περιοχής του Κουρδιστάν, Νετσιρβάν Μπαρζανί, κατά την επίσκεψή του στη Βαγδάτη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Μακρόν, τον οποίο θα υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Περιφέρειας του Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Ερμπίλ την Κυριακή, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί και τον Πρωθυπουργό Μασρούρ Μπαρζανί.

Μετά τις επαφές του στο Ερμπίλ, ο Μακρόν θα μεταβεί στη Μοσούλη για να επισκεφθεί το ιστορικό τζαμί Νουρ (Nur Camii).

Basnews.com

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα