«Το Βερολίνο δεν έχει αλλάξει στάση έναντι της Ρωσίας»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αυτό απαντά η καγκελαρία στους ισχυρισμούς του Ερντογάν ότι η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκει επίλυση του ουκρανικού «σε κοινή βάση» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

    H καγκελαρία στο Βερολίνο

Το τηλεφώνημα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο αντιδράσεων, αναλύσεων και εκτιμήσεων για την κατάσταση των γερμανοτουρκικών σχέσεων.

Μιλώντας σε τουρκικό δίκτυο ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς «έχει αλλάξει στάση απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι πλέον θα πρέπει να αναζητηθεί κοινή βάση μαζί του προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Απαντώντας ωστόσο στο πρακτορείο Reuters και σύμφωνα με την εφημερίδα Welt εκπρόσωπος της καγκελαρίας διέψευσε την Πέμπτη τους ισχυρισμούς Ερντογάν. «Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο καγκελάριος επανέλαβε τη θέση του ότι είναι στο χέρι του Ρώσου προέδρου να δώσει τέλος σε αυτόν τον βίαιο πόλεμο αποσύροντας τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία και ξεκινώντας ειρηνευτικές επαφές με το Κίεβο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σολτς: Υπεύθυνη για τον πόλεμο η Ρωσία

Από παλαιότερη συνάντηση Σολτς-Ερντογάν στην ΆγκυραΑπό παλαιότερη συνάντηση Σολτς-Ερντογάν στην Άγκυρα

Όπως επισημαίνει η Welt, είναι γνωστή η θέση του Όλαφ Σολτς ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις με την Ρωσία σε βάρος των Ουκρανών. Την απόλυτη και μοναδική ευθύνη για τον πόλεμο φέρει η Ρωσία».

Αυτό που επίσης είναι γνωστό βάσει της ανακοίνωσης που εξέδωσε η καγκελαρία αμέσως μετά το επίμαχο τηλεφώνημα είναι ότι αμφότερες Γερμανία και Τουρκία «θεωρούν ανεύθυνη τη ρωσική ρητορική περί πυρηνικών όπλων».

Στο ίδιο τηλεφώνημα η τουρκική πλευρά ζήτησε επίσης σύμφωνα με το τουρκικό υπ. Εξωτερικών από τη Γερμανία «στάση ουδετερότητας» έναντι της Ελλάδας. Η καγκελαρία δεν έχει μέχρι στιγμής τοποθετηθεί επίσημα πάνω σε αυτό.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα