ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Παντελή Σαββίδη

Η υπόθεση Μπελέρη απέδειξε το μειωμένο κύρος της χώρας αλλά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Κανέναν δεν ενδιαφέρει το διεθνές status της Ελλάδας. Άνθρωποι μετρίων ικανοτήτων βολεύονται με την κατάληψη και διαχείριση της εξουσίας και με τον πλουτισμό τους σε συνθήκες διαφθοράς.

Δεν υπάρχει κανένας θεσμός ή οργανωμένη ομάδα να τους αμφισβητήσει.

Την ώρα που ακόμη και βαλκανικοί λαοί που εξήλθαν καθημαγμένοι απο την κομμουνιστική περιπέτεια, αναζητούν νέες γεωπολιτικές επιλογές για να αυξήσουν το κύρος και την παρουσία τους, η Αθήνα επιμένει σε μια πολιτική γεωγραφικής συρρίκνωσής της  περιορίζοντας το ενδιαφέρον της σε μια στενή λωρίδα γης, διατηρεί μια καταστρεπτική διοικητική οργάνωση της χώρας που “έκλεισε” ισχυρές και ακμάζουσες κωμοπόλεις με ιστορική παρουσία στον ελλαδικό χώρο (Καλλικράτης) και αναπαράγει το πολιτικό γίγνεσθαι σε μια διαπλεκόμενη, διεφθαρμένη, κοντόθωρη, μετρίων δυνατοτήτων ομάδα με μόνη φιλοδοξία την κατοχή της εξουσίας και την απόκτηση πλούτου.

Δεν υπάρχει δυτική χώρα με τέτοια έΛλειψη αντιπολίτευσης και σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και στον δημόσιο λόγο.

Αφού κατάφεραν να διαλύσουν το πολιτικό σκηνικό και να καταστήσουν τη χώρα μονοκοματική ολιγαρχία το ρεφρέν τους στην αμφισβήτηση της πολιτικής Μητσοτάκη είναι “έχετε να υποδείξετε κάποιον καλύτερο”; 

Την απάντηση στην αλαζονεία τους θα μπορούσαν να την πάρουν στις εκλογές του Ιουνίου με την επιλογή μικρών κομμάτων για την Ευρωβουλή. 

Η υπόθεση Μπελέρη ξεπερνά την δικαστική διαμάχη. Είναι ζήτημα καταπάτησης δικαιωμάτων μιας αναγνωρισμένης εθνικής μειονότητας σε διεθνές επίπεδο και σε διμερές μια προσπάθεια του βαθέος αλβανικού κράτους να βγάλει τα απωθημένα του κατά της Ελλάδας.

Υπάρχουν τρία σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσει ο διεθνής παράγων και η διεθνής κοινή γνώμη.

-Στη Χιμάρα, εξακολουθεί να διοικεί ο υποψήφιος για τη δημαρχία που έχασε τις εκλογές και ο εκλεγμένος δήμαρχος βρίσκεται στη φυλακή..

-Ο Φρέντυ Μπελέρης καταδικάστηκε, παρά τα πολλά κενά της διαδικασίας, σε 2 χρόνια φυλάκιση για 340 ευρώ. Δεν υπάρχει, δηλαδή, αναλογικότητα ποινής και αδικήματος.

-Η δικαστής της υπόθεσης συνελήφθη στην Ελλάδα για παραβίαση εισόδου στη χώρα. Τίθεται, δηλαδή, το ερώτημα της αντικειμενικής κρίσης της.

Για αυτά και για άλλα πολλά το αλβανικό καθεστώς πρέπει να βρεθεί υπόλογο στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αλλά η περιδεής Αθήνα δεν το καταφέρνει. Σπαταλώνται χρήματα δεξιά και αριστερά χωρίς να αποδίδουν ωφέλη γις τις εθνικές υποθέσεις.

Σε σχέση με την Αλβανία, όμως, υπάρχει και κάτι άλλο. Έχει προβληματιστεί ποτέ ελληνική κυβέρνηση για την βαλκανική πολιτική της χώρας ή ο αρχοντοχωριατισμός της Αθήνας την οδηγεί σε περιφρόνηση των βαλκανίων;

Απο ό,τι δείχνουν τα πράγματα βαλκανική πολιτική της Αθήνας δεν υπάρχει. Και αφού δεν υπάρχει βλκανική πολιτική δεν μπορείς να εντάξεις ούτε την Αλβανία σε ένα πλαίσιο βαλκανικής αντίληψης ώστε να μπορέσει η εκάστοτε κυβέρνηση να διαχειριστεί υποθέσεις όπως αυτή με τον Φρέντυ Μπελέρη.

Για να είμαι ακριβής, κατά καιρούς απο την Αλβανία- και τα λοιπά Βαλκάνια- πέρασαν αξιόλογοι διπλωμάτες που έκαναν ενδιαφέρουσες προτάσεις για μια ελληνική βαλκανική πολιτική. Αλλά δεν εισακούσθηκαν. Η Αθήνα προτίμησε να υλοποιήσει τα ραβασάκια που έφθαναν στο Υπουργείο Εξωτερικών απο πρεσβείες ισχυρών χωρών παρά να διαμορφώσει δική της πολιτική. Άλλωστε, στην Ελλάδα, πριν και μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου για να αναλάβεις κυβερνητική θέση έπρεπε να εγκριθείς απο δύο τρείς ξένες πρωτεύουσες.

Ένα αλαλούμ επικρατεί ως προς τα βαλκάνια στο υπουργείο εξωτερικών. Και όταν γίνεται η πρόταση για μεταφορά του βαλκανικού τμήματος του ΥΠΕΞ στη Θεσσαλονίκη ώστε να υπάρχει άμεση επαφή με την βαλκανική πραγματικότητα για να διαμορφωθεί πολιτική απαντούν πως αυτά τα πράγματα δεν γίνονται.

Το υπαρξιακό δόγμα της χώρας είναι η ομφαλοσκόπηση γύρω απο την Αθήνα. Η βασική φιλοσοφία τους είναι η αθηναϊκή πόλη κράτος. Ακόμη διατρέχει τον αττικό αέρα η αντίθεση στην οικουμενική πολιτική των Μακεδόνων προς την οποία αντιτάχθηκαν σθεναρώς και αντιτάσσονται μέχρι σήμερα. Πιστεύουν πως αν εντάξουν και τα άλλα διαμερίσματα της χώρας στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι θα χάσουν το οικονομικό και πολιτικό παντεσπάνι τους.

Θεωρούν, οι εκάστοτε κυβερνητικοί παράγοντες, πως είναι προτιμότερο ευρωπαϊκούς ή διεθνείς θεσμούς που θα μπορούσε να διεκδικήσει η χώρα να τους πάρουν άλλες πόλεις εκτός Ελλάδας παρά η Θεσσαλονίκη ή κάποια άλλη ελληνική πόλη.

Ακόμη και τον στρατό έχουν μεταφέρει στην Αθήνα με διάφορες δικαιολογίες, δήθεν στρατηγικών επιλογών.

Μάλλον οι έλληνες στρατιωτικοί δεν μπορούν να ζήσουν στην ελληνική περιφέρεια. ιδιαιτέρως του ναυτικού και της αεροπορίας. Τους πέφτει βαρύ το κλίμα. 

Δυστυχώς, στην Αθήνα υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως η βαλκανική πολιτική της Ελλάδας πρέπει να βασιστεί στην μη σλαβική Αλβανία.

Το αλβανικό βαθύ κράτος βγάζει ένα μίσος κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων παρόλο που η χώρα μπόρεσε να κρατηθεί στα μετακομμουνιστικά της βήματα χάριν του ελληνισμού. Η Αθήνα δεν μπορεί να διαμορφώσει πολιτική, ακόμη, και απέναντι σε αδύναμες οντότητες, όπως η Αλβανία οι οποίες την προκαλούν συνειδητά με την συμπεριφορά τους.

Οι Αλβανοί έχουν βρει διεθνείς προστάτες και στις ΗΠΑ και στην Τουρκία και στην Ευρώπη. Αυτό φάνηκε και στην περίπτωση του Κοσόβου (πολέμησε το ίδιο το ΝΑΤΟ γι αυτούς) και στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρτογιακάδες της οποίας βγαίνουν και κουνούν το δάκτυλο στην Αθήνα όταν δειλά δειλά δηλώνει πως θα θέσει βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων.

Η Τουρκία εφαρμόζει απέναντι στα Τίρανα μια οθωμανική πολιτική που ξεπερνά τον στενό ορίζοντα της Άγκυρας. Σε αντίθεση με την Αθήνα που ομφαλοσκοπεί και ο ορίζοντάς της εξαντλείται στα όρια πρωτευούσης, η Τουρκία αξιοποιεί την Οθωμανική παράδοση– και πολιτική- και εγκλωβίζει στην επιρροή της χώρες και στα Βαλκάνια οι οποίες λειτουργούν ως μακρύ χέρι της.

Η αποτελεσματικότητα μιας ανάλογης πολιτικής από την Ελλάδα, εν ονόματι του οικουμενικού της πολιτισμού, θα ήταν μεγαλύτερη αλλά στην Αθήνα ποτέ δεν πίστεψαν στον οικουμενικό ελληνισμό. Αν κάτι δεν το πιστεύεις δεν μπορείς να εφαρμόσεις και την πολιτική του.

Σε ένα εμφανώς υπαγορευμένο και με προφανείς σκοπιμότητες άρθρο του ο λέκτορας του Πανεπιστημίου των Τιράνων  Enis Sulstarova αναλύει το περιεχόμενο του βιβλίου του Αλβανού διπλωμάτη Σαμπάν Μουράτι- Shaban Murati. Τόσο το βιβλίο όσο και το άρθρο είναι ένας ύμνος  στην Τουρκία και τις αλβανοτουρκικές σχέσεις και ένα κατηγορώ κατά της Ελλάδας.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται απο τις Ανιχνευσεις και αξίζει να διαβαστεί. ΕΔΩ

Παραθέτω εδώ μια, μόνο, παράγραφό του απο το οποίο φαίνονται και οι προθέσεις της φιλοτουρκικής τάσης των Αλβανών και οι τρείς προστάτες που αναζητά η ομάδα αυτή.

“Ο Πρέσβης Μουράτι εξηγεί ξεκάθαρα σε αυτό το βιβλίο πώς η Ελλάδα κατάφερε να κρατήσει μυστική τη διαδικασία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία από τρίτους, ώστε η Αλβανία να μην επιδιώξει να επωφεληθεί από τις πρακτικές και τις φιλικές συμβουλές των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Τουρκίας…”

Αν και οι προθέσεις του συντάκτη είναι εμφανείς, απο την παράγραφο αυτή προκύπτει ένα ερώτημα: εκτός απο την Τουρκία, υπαγόρευσαν στην Αλβανία να ακυρώσει την συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα η Ιταλία και οι ΗΠΑ;

Τόσα χρόνια η Αθήνα κατάφερε να δημιουργήσει στην Αλβανία έστω μια μικρή ομάδα ανθρώπων με επιρροή, όχι για να βλέπουν θετικά αλλά για να μην είναι τόσο αρνητικά διακείμενοι απέναντι στην Ελλάδα;

Θα μου πείτε ποιες είναι οι προτάσεις:

-Η Αθήνα πρέπει να ξεφύγει απο την ομφαλοσκόπησή της. Υπάρχει ελληνισμός στον οποίο μπορεί να βασιστεί για να κάνει πολιτική.

-Να εγκαταλήψει τον κόμπλεξ ανωτερότητας σε σχέση με τα βαλκάνια. Μπορεί να την διακατείχε στη δεκαετία του 90. Σήμερα, είναι πίσω απο αρκετές βαλκανικές χώρες. Εκτίθεται με τον συμπεριφορά της. Δεν έχει τις δυνατότητες να είναι αλαζονική. Ο συνδυασμός αλαζονίας και ανικανότητας είναι σεισμικός στις συνέπειές του.

-Να εγκαταλείψει το γλοιώδες και φοβισμένο soft άρωμά της στις διεθνείς σχέσεις της. Κανένας δεν εκτιμά αυτόν που αναζητά προσκόλληση ή δηλώνει δεδομένος.

-Να μεταφέρει το βαλκανικό τμήμα του υπουργείου εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη.

-Να καταστήσει το ΙΜΧΑ σοβαρό ίδρυμα αναζήτησης και παραγωγής βαλκανικής εξωτερικής πολιτικής οι μελέτες του οποίου θα διαβάζονται, τουλάχιστον, απο τους διαμορφωτές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

-Να αρχίσει μια διαδικασία αποσυγκέντρωσης της χώρας.

 

 

spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. «Δεν υπάρχει βαλκανική πολιτική»… γιατί; Υπάρχει διεθνής;;;
    Ο Τσιπρας έγινε υπεύθυνος δυτικών Βαλκανίων, ο άντρας της Ζαχαρέα πολύ μεγάλη θέση στην ΕΕ. Ο μητσό οδεύει προς θέση στην ΕΕ. Όλοι εξαργυρώνουν τα αργύρια.
    Όσον αφορά την Αλβανία ειδικά. Και μου είπε φίλος που συμμετείχε στην αναστήλωση της Αλβανίας από ελληνικές εταιρείες, αλλά και το βίωσα στο σπίτι μου. Οι Αλβανοί δεν έχουν καμία απολύτως συνείδηση θρησκευτική ώστε να τους κατηγορούμε ως μουσουλμάνους. Ναι μεν τυπικά, αλλά η αθεΐα τους στον θεό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη χώρα της γης, με τόσο μεγάλη αθεΐα άσχετα τι γράφει η ταυτότητα. Συγχρόνως δε, η νοοτροπία τους είναι, δεν σου ανήκει αυτό που έχεις, μπορώ να το πάρω. Δεν υπήρχε για γενεές η αίσθηση ιδιοκτησίας πο έχουμε εμείς έστω και για την πατάτα που τρώμε.
    Επιπλέον, ποιος λαός αισθάνεται ευγνωμοσύνη για τον λαό που τον έσωσε;;; Αφού ο ρατσισμός στις χώρες υποδοχής πέρασε στην πρώτη κυρίως και δεύτερη γενιά, συνεχίζεται προφανώς στην Τρίτη και την Τετάρτη που διατηρούν της μνήμες. Απλά, ας πούμε εμείς είμαστε πιο ικανοί, να συγχωρούμε να το πω;;; Για τα εγκλήματα σε βάρος μας και τις διακρίσεις στο πρώτο, δεύτερο, τρίτο κύμα μεταναστεύσεως στην Αμερική, την Γερμανία την Αυστραλία;;; Πιο ικανοί να ενσωματωθούμε ίσως;;;
    Χωριά που οι πιο βιασμένοι στην ιστορία τους λαοί, δεν έχουν κανένα λόγο να χρωστάνε σε κανέναν. Και η Αλβανία ειδικά για τα καθ´ημας είναι άκρως βιασμένος λαός. Τώρα αν οι διεθνείς συγκιρειες της δίνουνε βήμα, της δίνουν ελπίδες μεγάλης Αλβανίας κλπ., θα ήταν στο χέρι μας ναι μεν να το σεβαστούμε, αλλά και να ανταπεξέλθουμε σ´αυτο. Στο κάτω κάτω της γραφής έχουμε (ελπίζω) ισχυρότερο διπλωματικό σώμα, αλλά και τον Αναστάσιο.
    Αλλά μονοκομματικές κυβερνήσεις, κυβερνήσεις που χωρίς αιδώ παραδίδουν τους λαούς τους, κυβερνήσεις που παραδίδονται στο δόγμα Θάτσερ και Ρήγκαν, κυβερνήσεις στις οποίες δεν αρέσει η pax European, μετά τον 2ο ππ, κυβερνήσεις που μας ξαναβγάζουν στο τρυπάκι του μεσαίωνα, της ολιγαρχίας και του φασισμού, κυβερνήσεις που χωρίς αιδώ μας παραδίδουν στην μιζέρια την φτώχεια και το διασυρμό, μόνο και μόνο για την εξουσία και το χρήμα, την δύναμη μετά από ένα πυρηνικό πόλεμο, θα έπρεπε ως σκεπτόμενοι άνθρωποι να τις αποδομήσουμε. Έστω κι αν δεν έχουμε κανέναν επικεφαλής.
    Και σταματήστε να λέτε για αθηνοκεντρικό κράτος. Και θεσσαλοκεντικό να ήταν το ίδιο θα είχαμε. Περιφρόνηση του λαού, της ανάπτυξης και της ευζωίας του, περιφρόνηση στα πιστεύω και τις αξίες του. Δεν αλλάζει κάτι. Η αθηναϊκή πολιτεία δεν είναι πολιτεία του 5ου πχ αιώνα. Είναι μια πρωτεύουσα 5 από 10 εκατομμυρίων ανθρωπων, κάθε γειτονιά και χωριό και όλοι οι πονεμένοι μαζεμένοι. Και τα μυαλά στα κάγκελα. Και μη νομίζετε ότι και ‘μείς που μένουμε εδώ πάμε αμέσως στα νοσοκομεία
    να πάνε, η εκπαίδευση χάλια, η μετακίνηση άθλος, η διαχείρηση των οικονομικών με το κράτος ένα χάλι και γενικώς μια παντελής κατάθλιψη στην διαχείρηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως τα είχαμε συνήθεισει. Κοντολογίς τίποτε, ο καθένας για πάρτη του. Δεν νομίζω ότι μια μεταφορά έδρας στην Θεσσαλονίκη πχ, θα έκανε διαφορά νοοτροπίας για την επαρχεία, ούτε για την ανάπτυξη της χώρας εν συνόλω. Η παρακμή είναι παρακμή, για όλους.

    • ” Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη χώρα της γης, με τόσο μεγάλη αθεΐα άσχετα τι γράφει η ταυτότητα”

      Έχεις πάει στην Κίνα; Αν όχι, όταν πας θα καταλάβεις τι σημαίνει πραγματικά αθεΐα. Αλλά γιατί ανακατεύομε τα θρησκευτικά με τα πολιτικά;

      Οι Αλβανοί είναι οι χειρότεροι εχθροί τής Ελλάδος κι αυτό είναι που έχει σημασία. Εμείς πάλι, αντί να ενδιαφερόμεθα για την υπό κατοχή Β. Ήπειρο και την ελληνική μειονότητα, κοιτάζομε να σώσομε … την Ουκρανία!… Ελληνική εξωτερική πολιτική το λένε αυτό και μάλλον σε κάποια χρόνια θα διδάσκεται σε όλες τις σχολές πολιτικών επιστημών τού κόσμου….

      • Δεν χρειάζεται να πας κάπου για να μάθεις. Αρκεί να έχεις ανοιχτό μυαλό. Οι ανατολικοί, θα μπορούσα να τους περιγράψω ως παγανιστές, άσχετα με τη θρησκεία που ακολουθούν. Επιπλέον οι μεγάλοι τους, Κομφούκιος, Βούδας κλπ, δεν έκαναν ακριβώς ερμηνεία του υπερφυσικού και απόδοση μετά θάνατον, περισσότερο θα έλεγα οργάνωση των κοινωνιών, την δικαιοσύνης, του ορθού λόγου. Εν ου όλοι αυτοί οι λαοί, δεν εντάσσονται σε κάποια μεγάλη θρησκεία για να μετρηθούν. Στη Κορέα πχ, είσαι καθολικός μεν αλλά κάλλιστα πας και στον σαμάνο, ή θαυμάζεις και λατρεύεις τις αμυγδαλιές. Δεν είναι αθεΐα αυτό. Σύστημα που ακριβώς δεν το καταλαβαίνουμε ναι. Πέραν αυτού αθεΐα όχι. Παγανισμός δεν σημαίνει αθεΐα. Η πρώτη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας είναι.
        Να γίνω σαφής. Θεωρώ ότι η θρησκεία, η θρησκεία όχι η πίστη, οπουδήποτε στον κόσμο, ήταν η απαρχή της κοινωνίας των ανθρωπων. Πολιτική, εκπαίδευση, ιατρικά και λοιπή επιστημονική γνώση, ξεκίνησαν από τους σαμανους, μετέπειτα ιερείς, που αφού κατείχαν την επιστημονική γνώση, κατείχαν και τις τύχες των λαών στα χέρια τους. Ποιος άλλος ήξερε και ερμήνευε;;; Η θρησκεία είναι η πρώτη και απ´οτι αποδεικνύεται μέχρι σήμερα η κατ´εξοχην πολιτική ενέργεια του ανθρώπου μέχρι σήμερα.
        Τον 21ο αιώνα παρακαλώ.

  2. Συμφωνώ, κ. Σαββίδη, με το άρθρο σας, εκτός ενός: Δεν νομίζω ότι θ’ αλλάξει κάτι στην ανύπαρκτη (και) βαλκανική πολιτική, μεταφέροντας τμήμα τού ΥΠΕΞ στην Θ/νίκη. Εδώ και 50 χρόνια, ούτε εγώ ξέρω πώς, κατάφεραν να μετατρέψουν οι διάδοχοι των χουντικών την χώρα σ’ ένα πρωτοφανές μπάχαλο, χωρίς εξωτερική/εσωτερική ή άλλη, αν υπάρχει, πολιτική. Μόνος στόχος τους η καρέκλα και τα εξ αυτής πηγάζοντα αγαθά. Η Ελλάδα έχει περίπου δορυφοροποιηθεί από την Τουρκία, με τίς ευλογίες των “συμμάχων” μας (κυρίως ΗΠΑ και Γερμανίας) και το επόμενο βήμα θα είναι οι Πρέσπες τού Αιγαίου.

  3. -Ενα ηχηρό χαστούκι στους “αισιόδοξους” για την εθνική πορεία της χώρας υπό το κυβερνών κόμμα. Κάποια πυροτεχνήματα με τους λαθρομετανάστες του Έβρου(που απλά μπαίνουν από τα νησιά σε πολλές μικρές δόσεις αντί για μια μεγάλη), κάποιοι πανηγυρικοί λόγοι στο Κογκρέσο, εν ολίγοις πατριωτικός κοπανιστος αέρας και τελικα καταλήγουμε να τρώμε φάπες απο την …Αλβανία. Αν δεν τα καταφέρνουμε με τους μικρούς πως είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία;
    -Το μεγάλο θέμα είναι η ανυπαρξία εναλλακτικής σοβαρής πρότασης και δευτερευόντως η περιβόητη “έλλειψη αντιπολίτευσης” που προβάλλεται συνεχως ως αυτοσκοπός. Ναι, έχουν δίκιο δεν υπάρχει κάποιος καλύτερος (με αξιώσεις, που θα μπορούσε να εκλεγεί κυβέρνηση).

  4. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος και πολλή σκέψη -επειδή το ζήσαμε και το ζούμε-για να συμφωνήσουμε ότι από το 2010 και για μια 10ετία-μεγάλος χρόνος για ένα κράτος-είμασταν σε γενική παρακμή και έκτοτε ζούμε τα απόνερά της και δεν λέει να φύγει. .
    Να αναφέρω αιτίες ;;;.
    -Διχασθήκαμε βαθιά για το χρέος. Δεν θα είχαμε διχαστεί αν συμφωνούσε η τότε αντιπολίτευση να γίνει τον Φεβρουάριο του 2009 μια οικουμενική κυβέρνηση για μια 2ετία ,επειδή η θητεία εκείνης της κυβερνήσεως έληγε το 2011.
    -Διασπάστηκαν όλα τα κόμματα , τα οποία διασπασμένα με αρχηγούς κατώτερους των περιστάσεων και δημαγωγούς δίχασαν και τους Έλληνες ,αρκετοί από τους οποίους χειραγωγούμενοι από αυτά τα κόμματα και τα αποκόμματα έβγαλαν τον ”πολακισμό” τους -και όχι μόνον ,γιατί είχαμε και θύματα (της Μαρφίν και δύο αμνημονεύτους ως μέλη της Χρυσής Αυγής)-.
    -Μας έδειχναν το δάκτυλο τους -κυρίως οι Γερμανοί της Μέρκελ και του Σώϋμπλε -αλλά και εμείς τους φασκελώναμε και τρεις στους δέκα έγιναν και ”νταουλιέρηδες” και ”χορευταράδες ”μαζί με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έγινε και πρωθυπουργός -με δεκανίκι τον δεξιό κυριολεκτικά κ. Καμμένο- ,αλλά στο 6μηνο ”απάτησε” την μεγάλη και μαχητική παρέα του και ”τ’άφτιαξε” με την ”άτιμη” την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που ”ήταν νταμπλάς” για τους συνεπείς ψηφοφόρους του , οι οποίοι για την εξουσία ”τον κράτησαν” ΄ως το 2019 και μετά ”τον ξυλοφόρτωσαν” και στην μεγάλη απογοήτευσή τους κατέληξαν και στον πλούσιο αριστερό κ. Κασσελάκη , που είναι η επιτομή της παρακμής μας .
    Θα τελειώσω με την ιδεολογική κατά βάση, (γιατί δουλίτσες γίνονται) απουσία της Βαλκανικής πολιτικής μας .
    Μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία (Χόλμπρουκ-Παπούλια )με την FYROM του 1995-που δημιούργησε το σκαλοπάτι της Συμφωνίας των Πρεσπών- , την είσοδο της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Ε.Ε και την έγκριση για μελλοντική είσοδο στην Ε.Ε και της Αλβανίας και της Βόρειας ”Μακεδονίας” γίναμε με όλους φίλοι και δεν μπορούμε σοβαρά να μαλώνουμε και να παραπονούμαστε στα Όργανα της Ε.Ε , που προχθές ενέκριναν και Πρόεδρο για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια τον δικό μας κ. Τσίπρα – οποίος ελπίζουμε να θέσει το θέμα Μπελέρη όταν ”σφιχταγκαλιαστεί ” με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Ράμα .
    Τέλος φαίνεται ότι πίσω από το θέμα του κ.Μπελέρη κρύβονται πολλά οικονομικά συμφέροντα -όχι μόνο Αλβανικά ,αλλά και διεθνή με επενδύσεις στην σπουδαία τουριστικώς περιοχή της Χιμάρας .
    Άποψή μου πως θα κερδηθεί η υπόθεση στο Εφετείο, που θα εκδώσει τελεσίδικη απόφαση και ότι και μόνη η δημοσιότητα και η εκκρεμότητα της σίγουρα θα πρέπει να ανησυχεί την Αλβανία ,ιδιαίτερα αν επανεκλεγεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η σημερινή .
    Υ.Γ Το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) -που νομίζω πως βρίσκεται σε ομηρεία από το ΑΠΘ-είναι όρος της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της Συμφωνίας των Πρεσπών να ατονήσει .
    Μετά το 1995 δεν εκδίδεται και το σπουδαίο περιοδικό ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΖΩΗ που απευθυνόταν -με τον μοναδικό κ. Νικόλαο Μέρτζο τον Γεράσιμο Δώσσα και τον Σωτήρη Μυστακίδη -και όχι μόνο- σε όλους τους Μακεδόνες όπου γης. ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ-ΠΟΛΛΑ .Χαίρετε.

  5. Όπως πολύ εύστοχα καταλήγει ο κ. Σαββίδης, κομβική πρόταση διαφυγής από το επικίνδυνο αδιέξοδο των εξωτερικών σχέσεων είναι η Αθήνα:
    «Να εγκαταλείψει το γλοιώδες και φοβισμένο soft άρωμά της στις διεθνείς σχέσεις της. Κανένας δεν εκτιμά αυτόν που αναζητά προσκόλληση ή δηλώνει δεδομένος.».
    Η παρούσα κυβέρνηση είναι, στα λόγια και στα έργα, προσκολλημένη στην Ουάσιγκτον και δεδομένη.
    Όπως καταδεικνύεται και από την υποτονική αντίδραση στην καταδίκη Μπελέρη:
    «η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας»
    Η σωστή πολιτική αρχίζει με σωστές δηλώσεις – αντιδράσεις στις ταπεινωτικές προκλήσεις.
    Όπως η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά:
    «Η καταδίκη Μπελέρη όχι μόνο προκαλεί την Ελλάδα, αλλά δείχνει την περιφρόνηση στους κανόνες που διέπουν την ΕΕ. Ως εκ τούτου η σημερινή Αλβανία του Ράμα δεν έχει καμία θέση στην Ευρώπη»
    https://www.newsbeast.gr/world/arthro/10619322/samaras-gia-beleri-i-alvania-tou-rama-den-echei-kamia-thesi-stin-evropi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα