ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αυτά που επιδιώκει η Τουρκία ειναι τα εξής:
1.- Να μειώσει τον κίνδυνο απο το κουρδικό κίνημα ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν.
Στο εσωτερικό της χώρας βρίσκεται σε πόλεμο με τους Κούρδους εδώ και χρόνια.
Στο Ιράκ προσπαθεί να ασκήσει επιρροή στους Κούρδους ηγέτες με τους οποίους ήταν χρόνια σε επαφή. (Οικογένεια Μπαρζανί π.χ.). Όταν δεν το καταφέρνει, βομβαρδίζει. Το όρος Καντίλ στο οποίο φέρεται να είναι εγκατεστημένη η κουρδική ηγεσία, βρίσκεται στο Ιράκ.
Στη Συρία θέλει να ελέγξει τον κουρδικό διάδρομο στα βόρεια της χώρας που συνορεύει με την Τουρκία. Προσπαθεί να δημιουργήσει μια ζώνη ελέγχου πλάτους (στο βάθος της Συρίας) 30 χιλιομέτρων και να μεταφέρει εκεί τους πρόσφυγες απο τη Συρία που κατέφυγαν στην Τουρκία (περίπου 3 εκατομμύρια). Στόχος της Τουρκίας να αλλοιώσει τη σύνθεση των κουρδικών περιοχών. Να μην υπάρχει, δηλαδή έντονη κουρδική παρουσία.
Το σχέδιο δεν της βγαίνει διότι αντιδρούν οι ΗΠΑ. Και η Ευρώπη, όσο της πέφτει λόγος.
Για να αλλάξει τη γνώμη της Ευρώπης (σε επίπεδο εντυπώσεων, περισσότερο, όχι ουσίας) χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο τουρκικό έδαφος. Τους αφήνει να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Η Ευρώπη αντιδρά, δίνει χρήματα και πιέζεται να αποδεχθεί την πολιτική της Τουρκίας για τη “ζώνη ασφαλείας”, όπως τη λέει.
Χρησιμοποιεί, επίσης, τους πρόσφυγες και για το Ιντλίμπ. Το Ιντλίμπ είναι μια πόλη και μια περιοχή της Συρίας στην οποία η Τουρκία είναι παρούσα και θέλει να παραμείνει. Λέει: αν πέσει το Ιντλίμπ, αν δηλαδή φύγει απο την Τουρκία και περάσει στις κυβερνητικές συριακές δυνάμεις, τότε θα δημιουργηθεί και άλλο προσφυγικό ρεύμα. Άρα, βοηθήστε με να το κρατήσω.
Και οι δύο θέσεις της Τουρκίας λέγονται πολιτικός εκβιασμός αλλά για κάτι τέτοιους χαρακτηρισμούς η Τουρκία αδιαφορεί.
Υπάρχουν και οι ΗΠΑ., οι οποίες συμφώνησαν με την Τουρκία για το πως θα είναι η ζώνη ασφαλείας. (14 χιλιόμετρα αντί 30, κοινές περιπολίες κλπ).
Την Ουάσιγκτον η Τουρκία την απειλεί πως αν δεν προχωρήσει το τουρκικό- και όχι αμερικανικό σχέδιο- η Τουρκία θα εισβάλει στην βορειοανατολική Συρία, την περιοχή των Κούρδων, δηλαδή, και θα την καταλάβει.
Και αυτός ο τουρκικός εκβιασμός βρίσκει ανταπόκριση αν κρίνει κανείς απο το χθεσινό τηλεφώνημα του Αμερικανού υπουργού άμυνας προς τον Τούρκο ομόλογό του με το οποίο, ουσιαστικά τον παρακαλούσε να μη γίνει η επέμβαση.
2.-Το άλλο μεγάλο μέτωπο της Τουρκίας είναι τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκεί, σε ό,τι αφορά την Κύπρο οι ενέργειές της είναι γνωστές (της είναι αδιάφορο το Διεθνές Δίκαιο) και κινείται όπως θέλει. Το γεγονός οτι κανείς δεν μπορεί να της επιβάλει τίποτε δείχνει πως μπορεί και παίζει. Απομένει να δούμε μέχρι πότε θα παίζει και αν απο το παιχνίδι θα βγεί κάτι. Αν, δηλαδή, θα έχει αποτέλεσμα.
Η Κύπρος χρησιμοποιεί τα μέσα που της παρέχει η διεθνής νομιμότητα. Η Τουρκία έστειλε τις τελευταίες ημέρες το γεωτρύπανό της “Γιαβούζ” στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ και απομένει να δούμε αν και πως θα αντιδράσουν δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Ιταλία σε εταιρείες των οποίων παραχωρήθηκε για έρευνες το οικόπεδο.
3.- Ένας τρίτος τομέας δραστηριοποίησης της Τουρκίας είναι ο αμυντικός όπου έχει κάνει σημαντικές προόδους. Επιχειρεί να προχωρήσει αγοράζοντας νέα όπλα αλλά και την τεχνολογία τους. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος αλλά επιδιώκει να τον διανύσει.
4.-Τα ελληνοτουρκικά είναι λίγο πολύ γνωστά. Αν κρίνει κανείς απο την υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στην αποστολή ελληνικών αεροπλάνων στην Κύπρο την ημέρα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του νησιού, κάτι που συνηθιζόταν μέχρι πέρυσι,η κυβέρνηση δείχνει διάθεση μεγαλύτερης υποχωρητικότητας απέναντι στην Άγκυρα. Ας ελπίσουμε ότι θα περιοριστεί σε τακτικό επίπεδο.
Πάντως, και επειδή πολλά γράφηκαν για προβλήματα στην τουρκική αεροπορία λόγω μαζικών αποστρατειών, χθές διάβασα μια είδηση περί εγκλωβισμού ελληνικών αεροπλάνων απο τουρκικά.

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η αυτοκινητοβιομηχανια vw ετοιμαζει τεραστια επενδυση στην Τουρκια. Επενδυση μπροστα στην οποια το Ελληνικο φανταζει σκαθαρακι. Σε επαγγελματικο μου ταξιδι στα περιχωρα της Κωνσταντινουπολης θορυβηθηκα απο τον αριθμο των ναυπηγειων τους. Τεραστιος αριθμος που μπροστα του το Περαμα φανταζει ακατοικητο χωριο. Σπουδαια χωρα η Τουρκια κυριε Σαββιδη, με σπουδαιους πολιτικους. Οχι φοιτητοπατερες συνδικαλιστες τηλεμαιντανους.

    • Μόνο ο Καιρίδης τολμούσε κατά καιρούς να λέει ανάλογα πράγματα.

      Κοντά 1 τρις δολλάρια ΑΕΠ έχει η Τουρκία, όσο δε για τη δημογραφική εξέλιξη – ας μη μιλήσουμε καλύτερα διότι είναι για να μας κλαίνε οι ρέγγες.

  2. Θελουμε δεν θελουμε πρεπει να παραδεχθουμε οτι η Τουρκια στηριζει τις πιο αδικες διεκδικησεις της , επειδη στρατιωτικα ειναι ισχυρη , λογω αριθμητικης υπεροχης -η δευτερη μετα τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ- και στρατηγικα , λογω της γεωπολιτικης σημασιας της – που δεν θα την ειχε αν ειχαμε συγκρατησει την Αν.Θρακη το 1922-.
    Τα εκδηλα αυτα πλεονεκτηματά της τα ανταλλασσει με ανατολιτικο παζαρι στο συμμαχικο τραπεζι , κατι που πολλοι-κυριως στην Ελλαδα μας -ανηγαγαν σε αποτελεσματικη διπλωματια -που παντως και αυτη εχει τις ριζες της στην γνωστη Φαναριωτικη πολιτικη των Σουλτανων τους.
    Ο φιλος σχολιαστης κ. Αλεξανδροπουλος -που θαυμαζει την σημερινη Τουρκια , που συγκρινομενη με την προ 20ετιας ειναι οντως αξιοθαυμαστη- θα τον παρακαλουσα να περιλαβει σαυτο το αποτελεσμα και την συμβολη του κ. Ερντογαν , που κυβερνα απο το 2003 συνεχως , που αλλαξε την διεθνο-αριστερίστικη-κοσμοπολίτικη πολιτικη των Κεμαλιστων σε καθαρως πατριωτικη και ισλαμικη ,ενω μετεφερε και την οικονομικη αναπτυξη απο τα παραλια στην ενδοχωρα της.
    Κατι αναλογο ειχαμε και στην Ελλαδα -και μαλιστα σε μια μονον 8ετια ,μετα το 1955 ,με πρωθυπουργο τον αειμνηστο Κων/νο Καραμανλη.
    Εκτοτε και ιδιαιτερα μετα το 1981 μας ”πηρε και μας σηκωσε” σε σημειο , που ”απολαυσαμε” και την 10ετη βαθεια οικονομικη κριση.
    Ας ελπισουμε τωρα με την νεα κυβερνηση σε ανορθωση , -που φαινεται οτι ξεκινησε – και που θα πραγματοποιηθει και παλι σε μια 8ετια ,αν δεν επικρατησουν οι συνδικαλιστες φοιτητοπατερες και εργατοπατερες και οι Αριστεροι ,καθε μορφης και δεν εχουμε αλλαγη κυβερνησεως στην επομενη 4ετια.
    Υ.Γ Παντως ,αγαπητε κ. Σαββιδη ”δεν μας χαλαει” αν καταφερει να μεταφερει η Τουρκια τα (3 εκατομυρια)των Συρων προσφυγων στην λωριδα , που θα δημιουργησει στα συνορα της με την Συρια , αφου ετσι θα γλυτωσουμε απο αυτους τους προσφυγες , που σταδιακως θα στειλει προς την Ελλαδα-Ευρωπη.
    Οσο για τους Κουρδους επαυσαν να ειναι φιλοι της Ελλαδος μετα την παραδοση του αρχηγου τους ΟΤΣΑΛΑΝ στους Τουρκους , με την γνωστη διαδικασια των διολιχοδρομιών και της εγκαταλειψεώς του απο τον Ελληνα συνοδο του στην Κενυα.
    Κατι τετοια πιστευαν οι κ.κ. Ναξακης και τινες αλλοι του Σοσιαλπατριωτικου ΠΑΣΟΚ της 20ετιας 1977-1997.
    Ας μη ”φορτωθουμε” Συρους προσφυγες για ”να δωσουμε την μαχη δημιουργιας Κουρδικου κρατους ” στην νοτιανατολικη επικρατεια της Τουρκιας.
    Αυτο ας το εξασαφαλισουν οι μεγαλες γεωπολιτικες δυναμεις . Θα μας ”τσαλαπατησουν” αν μπουμε αναμεσα τους .

    • “διεθνο-αριστερίστικη-κοσμοπολίτικη πολιτικη των Κεμαλιστων σε καθαρως πατριωτικη και ισλαμικη”

      O κεμαλισμός είναι συνυφσμάνος με τον εθνικοσμό/πατριωτισμό και εντελώς αντίθετος με τον διεθνισμό και την αριστερά. Το κομμουνιστικό κόμμα ήταν απαγορευμένο. Άνοιξε και κανένα βιβλίο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα