Τι είναι ο ψηφιοποιημένος «χάρτης του Ισλάμ» στην Αυστρία ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Από τις στήλες των Ανιχνεύσεων έχω ήδη αναφερθεί στην επικίνδυνη δράση των «Γκρίζων Λύκων» στη Γαλλία και στη Γερμανία :

Η τριλογία δράσης των Γκρίζων Λύκων εξωτερικού, 13-4-2021 :ΕΔΩ

Οι παραλλαγμένοι Γκρίζοι Λύκοι συγκροτούν την πλέον πολυπληθή ακροδεξιά οργάνωση της Γερμανίας, 15-4-2021 :ΕΔΩ

Σήμερα θα με απασχολήσει η Αυστρία, δηλαδή η ευρωπαϊκή χώρα η πιο επιθετική ενάντια στην τουρκική δράση και ευρύτερα στην εκεί μουσουλμανική λειτουργία, που την οδήγησαν να δημιουργήσει έναν ψηφιακό «χάρτη του Ισλάμ» ο οποίος είναι προσβάσιμος για κάθε ενδιαφερόμενο  που θα ήθελε να δει πού κατοικοεδρεύουν οι διάφοροι μουσουλμανικοί φορείς που δρουν στην εν λόγω χώρα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Jean-Baptiste Chastand, ανταποκριτή του Le Monde στη Βιέννη, στις 12-6-2021, με τίτλο : «Στην Αυστρία, ενόχληση από τον χάρτη του Ισλάμ» (En Autriche, malaise autour de la « carte de l’islam »). https://www.bladi.net/carte-islam-autriche,83186.html

Σύμφωνα με τον διαχειριστή του, τον ισλαμολόγο Ednan Eslan, «δεν είναι παρά μόνο ένας χάρτης που καθιστά τις μουσουλμανικές οργανώσεις ορατές». Αλλά να πούμε ότι ο «χάρτης του Ισλάμ» στην Αυστρία, που επικαιροποιήθηκε  και παρουσιάστηκε την Τετάρτη 27 Μαΐου 2021 από την Ομοσπονδιακή Υπουργό των Γυναικών και της Ενσωμάτωσης, Susanne Raab, δεν έγινε αντιληπτός με τον ίδιο τρόπο από τους Μουσουλμάνους και από την αριστερή αντιπολίτευση αυτής της μικρής χώρας της Κεντρικής Ευρώπης της οποίας ο καγκελάριος, ο νεαρός και πολύ συντηρητικός Sebastian Kurz, έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά του «πολιτικού Ισλάμ».

Από την τεράστια διάδοση της δημοσίευσής του, αυτός ο χάρτης, με πάνω από 600 τζαμιά, αίθουσες προσευχής ή μουσουλμανικούς συλλόγους σε αυτήν τη χώρα των περίπου 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων περίπου το 8% είναι μουσουλμάνοι, συνεχίζει να προκαλεί αντιπαραθέσεις. «Στιγματίζει όλους τους μουσουλμάνους και τους θεσμούς τους ως ένα δυνητικό κίνδυνο», κατήγγειλε το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Αυστρίας (IGGO, Islamische Glaubensgemeinschaft στο Österreich), ζητώντας την απόσυρσή του. «Δεν κάνει απολύτως τίποτα για την ένταξη, αλλά προωθεί τον διχασμό της κοινωνίας», δήλωσε ο δήμαρχος της Βιέννης, ο σοσιαλιστής Michael Ludwig.

Όλοι είπαν ότι φοβούνται πως αυτός ο χάρτης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κακόβουλους ξενοφοβικούς. Στον ειδικό αυτό ιστότοπο, που χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το πολύ επίσημο Βιεννέζικο Κέντρο Τεκμηρίωσης για το Πολιτικό Ισλάμ, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε μεγέθυνση (zoom) στον χάρτη για να εντοπίσετε με ακρίβεια τους μουσουλμανικούς χώρους λατρείας ή την έδρα του θρησκευτικού συλλόγου που σας παραπέμπουν σε ιδιωτικές διευθύνσεις. Για τον κάθε ενδιαφερόμενο, υπάρχει επίσης μια σύντομη περιγραφή που αναφέρει το όνομα του αρμοδίου, τη συμμετοχή σε μια ομοσπονδία και μερικές φορές τον θεολογικό προσανατολισμό της λατρείας.

«Αυτός δεν είναι ένας χάρτης του ισλαμισμού ή του πολιτικού Ισλάμ. Μερικές από αυτές τις οργανώσεις κάνουν πολύ καλά πράγματα για την κοινωνική ένταξη, αλλά μερικές από αυτές  έχουν επικίνδυνες τάσεις», θέλησε να καθησυχάσει, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο Ednan Eslan.

Απαγόρευση της φορεσιάς της μαντήλας

Ο εν λόγω Αυστριακός ερευνητής τουρκικής καταγωγής είναι γνωστός για την υπεράσπιση ενός φιλελεύθερου οράματος του Ισλάμ, κάτι που τον οδήγησε στη δημοσίευση μιας αμφιλεγόμενης μελέτης για τον Ισλαμισμό στους βιεννέζικους παιδικούς σταθμούς. Και η οποία με τη σειρά της του προκάλεσε μια βαθιά εχθρότητα από ισλαμιστικούς κύκλους, ειδικά από την χώρα καταγωγής του. Το πρόβλημα είναι ότι η αρμόδια υπουργός, παρούσα στο πλευρό του, υπερασπίστηκε ένα πολύ πιο «επιθετικό» και «πολιτικό» όραμα για το σχέδιό του. Ενώ υποσχέθηκε ότι «δεν επρόκειτο για ζήτημα μιας γενικευμένης υποψίας για τους Μουσουλμάνους», η Susanne Raab είχε καταδικάσει «τις πίσω-αυλές όπου διαδίδονται ιδεολογίες που αποτελούν ένα κίνδυνο για τη φιλελεύθερη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματά μας», καλωσορίζοντας μια δουλειά που επιτρέπει «να παράσχουμε τη διαφάνεια» για τις «μεγάλες ομοσπονδίες και τα ξένα δίκτυά τους». Σε μια χώρα, την Αυστρία, που απαγορεύει τη χρηματοδότηση των τζαμιών από το εξωτερικό και τη φορεσιά της πλήρους μαντήλας, είχε αναφέρει «για τις απειληθείσες Τσετσένες γυναίκες επειδή είναι υπερβολικά δυτικοποιημένες», κατά τις «συγκρούσεις» σε μια δημοφιλή λαϊκή περιοχή της Βιέννης ή «για το πώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν πυροδότησε τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή». Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία, ο «καλύτερος εχθρός» της Αυστρίας επί αιώνες, δεν άργησε να προχωρήσει σε μια αντίδραση, καταγγέλλοντας ένα «απαράδεκτο» σχέδιο που σκοπεύει να «φακελώσει τους μουσουλμάνους».

Κίτρινες μικρο-αφίσες

Όμως, αυτή η ενόχληση έφτασε στο παροξυσμό της όταν, την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021, οι Βιεννέζοι ανακάλυψαν με αηδία σε αρκετές περιοχές της αυστριακής πρωτεύουσας κίτρινες μικρο-αφίσες που δημοσιεύτηκαν από αυστριακούς ταυτοτικούς κύκλους κοντά σε ορισμένους χώρους λατρείας που αναφέρονται στον εν λόγω χάρτη. «Αχτούνγκ! Το πολιτικό Ισλάμ γύρω σου», γράφτηκε γύρω από ένα σκίτσο γενειοφόρου και χτενισμένου άνδρα με ισλαμικό κάλυμμα κεφαλής. Αυτές οι αφίσες καταδικάστηκαν έντονα από την κυβέρνηση και αφαιρέθηκαν αμέσως από την αστυνομία. Αλλά αυτό δεν έκανε παρά να αυξήσει την σχετική κριτική.

«Γιατί μια θρησκεία κατηγορείται ; », κατήγγειλε  ο Καρδινάλιος και Αρχιεπίσκοπος της Βιέννης Christoph Schönborn, την κύρια καθολική αρχή της χώρας. Ο Πρόεδρος της Διάσκεψης των Ευρωπαίων Ραβίνων, Pinchas Goldschmidt κάλεσε επίσης την Αυστρία να «σεβαστεί τα δικαιώματα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της θρησκείας». Οι Πράσινοι, που κυβερνούν σε συνασπισμό με τους συντηρητικούς στην Αυστρία, κατήγγειλαν την πρωτοβουλία, όπως και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, το οποίο ζήτησε να αφαιρεθεί το λογότυπό του από τον παραπάνω ιστότοπο.

Την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021, ο ιστότοπος του «χάρτη του Ισλάμ» έγινε ξαφνικά απρόσιτος, επίσημα για «τεχνικούς λόγους». Ο Ednan Aslan, ωστόσο, υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει σύντομα στο διαδίκτυο, λυπούμενος για την «πολιτική εργαλειοποίηση» του Σχεδίου του «από τους ακροδεξιούς κύκλους».

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα