Τι απέδωσε η συνάντηση Μπάϊντεν- Πούτιν;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Μια πρώτη, εύθραυστη νίκη στον αγώνα της ανθρωπότητας για τη σωτηρία της

Μια ανάλυση της συνάντησης Πούτιν – Μπάιντεν και της κοινής τους δήλωσης, για την οποία ελάχιστα μέσα ενδιαφέρθηκαν

Για λόγους που ξέρουν τα ίδια, ελάχιστα μέσα ενημέρωσης διεθνώς έδωσαν ιδιαίτερη σημασία (μερικά δεν αναφέρθηκαν καν) στην κοινή δήλωση των προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν, της 16ης Ιουνίου, υπό τον τίτλο “Κοινό Προεδρικό Ανακοινωθέν ΗΠΑ – Ρωσίας για τη Στρατηγική Σταθερότητα” (U.S.-Russia Presidential Joint Statement on Strategic Stability), ένα από τα κύρια αποτελέσματα συνάντησης της Γενεύης.

Προτίμησαν και γενικότερα να υποβαθμίσουν τη σημασία της συνάντησης, ενώ συχνά έσπευσαν να επικρίνουν και την ίδια και τα αποτελέσματά της. Μερικοί, και στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, έσπευσαν να προδικάσουν την αποτυχία των διαδικασιών που αποφασίστηκε να ξεκινήσουν στη Γενεύη (1).

Υπό τις συνθήκες αυτές, θεωρήσαμε σκόπιμο, να αρχίσουμε την ανάλυσή μας παραθέτοντας αυτούσια την δήλωση της 16ης Ιουνίου (σε δική μας μετάφραση):

Εμείς, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν σημειώνουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν αποδείξει ότι, ακόμα και σε περιόδους έντασης, είναι ικανές να πραγματοποιήσουν πρόοδο ως προς τις κοινές επιδιώξεις τους να εξασφαλίσουν προβλεψιμότητα στη στρατηγική σφαίρα, περιορίζοντας τον κίνδυνο ενόπλων συγκρούσεων και την απειλή του πυρηνικού πολέμου.

Η πρόσφατη επέκταση της Νέας Συνθήκης START (σ.σ. για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα) δίνει το παράδειγμα της αφοσίωσής μας στον έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Σήμερα επαναβεβαιώνουμε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν θα πρέπει ποτέ να διεξαχθεί.

Σε συμφωνία με αυτές τις επιδιώξεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα ξεκινήσουν από κοινού έναν αποφασιστικό (deliberate) και στιβαρό (robust) ολοκληρωμένο Διάλογο Στρατηγικής Σταθερότητας στο άμεσο μέλλον. Μέσα από αυτό τον διάλογο θα επιδιώξουμε να βάλουμε τα θεμέλια του μελλοντικού ελέγχου των εξοπλισμών και μέτρων μείωσης των κινδύνων.

Πυρηνική στρατηγική και πυρηνικός πόλεμος

Με την παραπάνω δήλωση που υπέγραψαν οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αναγνωρίζουν ότι “ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν θα πρέπει ποτέ να γίνει”.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα κεντρικό ζήτημα ζωής ή θανάτου της ανθρωπότητας.

Η δήλωση περιγράφει και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μη γίνει ο πυρηνικός πόλεμος: τη στρατηγική σταθερότητα και την προβλεψιμότητα.

Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση όχι μόνο αρνήθηκε κατηγορηματικά να υπογράψει τέτοια δήλωση, αλλά και κράδαινε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το πυρηνικό πυρ. (2)

Η αρχή του μη εφικτού της νίκης και του απαράδεκτου του πολέμου κυριάρχησε στο παρελθόν (1972-94) στην αμερικανική και εν συνεχεία στη σοβιετική στρατηγική σκέψη, εγκαταλείφθηκε όμως σιωπηρά στην πράξη, χωρίς να αποκηρυχθεί επισήμως, το 1994, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Μπορεί να αναρωτηθείτε τι σπουδαίο μπορεί να σηματοδοτεί μια τέτοια δήλωση. Μπορεί να πείτε “λόγια είναι” και μάλιστα αυτονόητα.

Γιατί όμως αυτά τα λόγια κυριάρχησαν στις διεθνείς σχέσεις, αλλά και την πυρηνική στρατηγική των ΗΠΑ και ΕΣΣΔ μεταξύ 1972 και 1994, για να εξαφανιστούν μεταξύ 1994 και 2021 και να επανεμφανιστούν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη;

Είναι αδύνατο να απαντηθεί αυτό το ερώτημα (όπως και να δικαιολογηθεί ο τίτλος του άρθρου) αν δεν ρίξουμε πρώτα μια έστω σύντομη ματιά στην ιστορία των αμερικανο-σοβιετικών, εν συνεχεία αμερικανο-ρωσικών σχέσεων, και ιδιαίτερα στην ιστορία της εξέλιξης της πυρηνικής στρατηγικής των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ/Ρωσίας, των ιδεών τους δηλαδή για τον πυρηνικό πόλεμο. Αυτό θα κάνουμε στο επόμενο άρθρο μας, ώστε, επί τη βάσει αυτών των δεδομένων, να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε καλύτερα τα αποτελέσματα της συνάντησης Μπάιντεν-Πούτιν.

Σημειώσεις

1. Υπάρχει πολύ σοβαρό, γενικότερο πρόβλημα με την ενημέρωση σε όλα τα θέματα, λόγω του όλο και πιο σαφώς ολοκληρωτικού χαρακτήρα που έχει προσλάβει, με τα μέσα να λειτουργούν άλλοτε ως “ηρεμιστικά”, άλλοτε ως “διεγερτικά” και άλλοτε ως “παραισθησιογόνα”, ενώ σταδιακά εξαφανίζονται από το δημόσιο λόγο και βασικές πληροφορίες.

Σε πιο δημοκρατικές εποχές, δεν χρειαζόταν κάποιος να επιχειρηματολογήσει για το ότι ο κίνδυνος των πυρηνικών όπλων είναι τρομακτικός. Αποτελούσε δεδομένο για την κοινή γνώμη και για αυτό είχαμε τεράστια αντιπυρηνικά κινήματα, όπως π.χ. αυτά που συντάραξαν τη Δυτική Γερμανία στη δεκαετία του 1980. Η κοινή γνώμη είχε έτσι τη δυνατότητα να επηρεάσει τις πολιτικές εξουσίες και τους σχεδιαστές πολιτικής, αλλά είχε και μια πολύ σαφέστερη εικόνα των πραγματικών απειλών, όχι μόνο από τη στρατιωτική, αλλά και από τον ειρηνική χρήση της ατομικής ενέργειας. Όταν εξεράγη ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ το γεγονός είχε τεράστια επίδραση παγκοσμίως. Σήμερα ούτε ένας στους χίλιους, ακόμα και καλά πληροφορημένα άτομα, δεν γνωρίζουν ότι η καταστροφή της Φουκουσίμα ήταν πολύ χειρότερη από αυτή του Τσέρνομπιλ, ότι “απείλησε όλη την ανθρωπότητα”, σύμφωνα με όσα έγραψε ο τότε Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας στη Monde Diplomatique, και ότι δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα των ραδιενεργών ουσιών που εκλύθηκαν, και τις οποίες είχε πρόσφατα τη φαεινή ιδέα να αρχίσει να πετάει στον Ειρηνικό η ιαπωνική κυβέρνηση.

Σχετικά με τη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν, τα φιλο-Δημοκρατικά μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ ήταν από επικριτικά έως χλιαρά απέναντι στη συνάντηση ενώ εχθρικά ήταν τα Ρεπουμπλικανικά.

Κατά τη γνώμη μας αυτό είναι μια πολύ σοβαρή ένδειξη ότι ο Μπάιντεν έκανε κάτι που και ξάφνιασε και δυσαρέστησε πολλούς στο αμερικανικό κατεστημένο, δηλαδή κάτι καλό.

Το CNN θεώρησε ότι ο Μπάιντεν δεν κέρδισε τίποτα. Αν κρίνουμε από όσα είπε η δημοσιογράφος του καναλιού στον ίδιο τον πρόεδρο, προκαλώντας του μάλιστα έναν ασυνήθιστο εκνευρισμό, το CNN θα έμενε ικανοποιημένο μόνο αν ο Πούτιν παραδεχόταν ότι ήταν εγκληματίας και ζητούσε δημόσια συγνώμη. Ίσως μάλιστα να έπρεπε να κόψει το κεφάλι του και να το προσφέρει στον Μπάιντεν να επιστρέψει με αυτό θριαμβευτής.

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ δεν πήγε πίσω. Επιδεικνύοντας μια ευελιξία που δύσκολα την βρίσκει κανείς, ακόμα και στους πιο προικισμένους λειτουργούς της τέχνης του Θεάτρου, ξέχασε αμέσως τον προηγούμενο ρόλο του ως “ειρηνόφιλου”, “αντιπάλου των πολέμων του Ομπάμα”, “απομονωτιστή” και “φίλου της Ρωσίας” (τη μεγαλύτερη κατά τα φαινόμενα απάτη της παγκόσμιας ιστορίας) και δήλωσε: “Ήταν μια καλή μέρα. Για τη Ρωσία. Δώσαμε (τον NordStream II) και δεν πήραμε τίποτα”.

Κρίνοντας ότι αυτό δεν επαρκεί, έβαλε 17 φίλους του Ρεμπουμπλικάνους βουλευτές να δώσουν στη δημοσιότητα μια επιστολή προς τον Μπάιντεν με την οποία του συνιστούν να κάνει τεστ για το μυαλό του!

Το πιο καταπληκτικό βέβαια σε αυτή την επιστολή είναι άλλο. Όπως ανέφεραν οι βουλευτές, τέτοια τεστ έκανε ο ίδιος ο Τραμπ και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά…

Στην ίδια γραμμή το ακροδεξιό Breitbart, που ίδρυσε ένα πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, πρώην αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων, πρώην “αγωνιστής κατά της παγκοσμιοποίησης”, πρώην στρατηγιστής του Τραμπ, ο Στηβ Μπάννον. Κατά το Breitbart ο Πούτιν έφυγε από τη Γενεύη ως νικητής και ο Μπάιντεν με τίποτα.

2. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2017, ο τότε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών και αναφερόμενος σε μια χώρα 25 εκατομμυρίων δήλωσε: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλη ισχύ και υπομονή, αλλά αν υποχρεωθούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή τους συμμάχους τους δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να καταστρέψουν πλήρως τη Βόρειο Κορέα”. Ο αμερικανικός τύπος δεν μπόρεσε να εντοπίσει τους συμβούλους του προέδρου που του εισηγήθηκαν αυτή την ομιλία, απεκάλυψε όμως ότι της ομιλίας αυτής είχε προηγηθεί μακρά συνάντηση με Τραμπ-Νετανιάχου. Δεν γνωρίζουμε φυσικά αν συζητήθηκε το θέμα της Κορέας.

Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε επισήμως τη Ρωσία και την Κίνα ως τους σπουδαιότερους αντιπάλους της Αμερικής, δοκίμασε τα πυρηνικά ρεφλέξ της Ρωσίας και της Κίνας, βομβαρδίζοντας τη Συρία και απειλώντας τη Βόρειο Κορέα, ενέκρινε ένα θηριώδες πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αμερικανικών πυρηνικών όπλων, κατήργησε τις τελευταίες συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών πλην της START, που πρόλαβε και τη γλύτωσε ο Μπάιντεν, και έφυγε από τη συμφωνία με το Ιράν, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια πιθανώς πυρηνική σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: kosmodromio.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα