Τι αλλάζει στις τουρκικές εκλογές μετά την αποχώρηση Ιντζέ: Πως θα επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εκπρόσωποι του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου δηλώνουν στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ότι η απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ από τη διαδικασία των προεδρικών εκλογών δεν έχει νόημα από την άποψη του εκλογικού νόμου.

Όλες οι εργασίες επιλογής συνεχίζονται. Η προθεσμία για απόσυρση έχει παρέλθει. Δεν αλλάζουν ούτε τα τυπωμένα ψηφοδέλτια.

Στις προεδρικές εκλογές στο εσωτερικό της Τουρκίας χρησιμοποιείται το ίδιο ψηφοδέλτιο με το εξωτερικό.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν τον υποψήφιο που έχει αποσυρθεί. Οι ψήφοι στο εξωτερικό για τον κ. Ιντζέ θεωρούνται επίσης έγκυρες.

Όμως εάν ο Ίντζέ κερδίσει με 50+1 τοις εκατό, δεν θα λάβει εντολή. Διενεργείται δεύτερος γύρος εκλογών και οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους περνούν στον δεύτερο γύρο.

Η αποχώρηση του κ. Ιντζέ δεν δημιουργεί νέα νομική κατάσταση. Κάθε διαδικασία θα συνεχιστεί ως έχει. Οι ψήφοι θα ισχύουν.

Ακόμα κι αν ο κ. Ιντζέ παραιτηθεί, το όνομά του θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο, οπότε οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν και οι ψήφοι θα καταμετρηθούν .Με άλλα λόγια, η δήλωση αποχώρησης έχει μόνο πολιτικές συνέπειες, όχι νομικές.

Εάν ένας από τους υποψηφίους για την προεδρία αποχωρήσει από τις εκλογές, το ψηφοδέλτιο δεν θα αλλάξει.

Οι ψήφοι που έλαβε ο υποψήφιος δεν θεωρούνται άκυρες.

Εάν ο υποψήφιος που αποσύρεται συγκεντρώσει ποσοστό 50+1 τοις εκατό, στον 2ο γύρο, ο 2ος και ο 3ος υποψήφιος διαγωνίζονται στον δεύτερο γύρο και οι εκλογές διεξάγονται μεταξύ των δύο υποψηφίων.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

https://hellasjournal.com/2023/05/ti-allazi-stis-tourkikes-ekloges-meta-tin-apochorisi-intze-pos-tha-epireasti-to-eklogiko-apotelesma/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα