Τι ήταν «Ο Αγών μου»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Fayard δημοσίευσε την Τετάρτη 2-6-2021 μια κριτική έκδοση του βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου» (Mein Kampf).

Τι ακριβώς περιέχει αυτό το βιβλίο, το οποίο έγινε το σύμβολο του ναζισμού;

Πρόκειται για μια έκθεση της ρατσιστικής και αντισημιτικής ιδεολογίας του Adolf Hitler. Το βιβλίο “Mein Kampf” (Mon combat στα γαλλικά) γράφτηκε από τον αρχηγό του ναζιστικού κόμματος μεταξύ του 1924 και του 1925, ενώ εξέτιε μια ποινή φυλάκισης μετά την αποτυχία του Πραξικοπήματος του Μονάχου το 1923. Ο Αδόλφος Χίτλερ ξανακοιτάζει την πορεία του και εκθέτει σε αυτό το ρατσιστικό του, το αντισημιτικό και φιλόδοξο όραμά του, εκτοξεύοντας βίαιες κατάρες εναντίον εκείνων που χαρακτηρίζει ως τους εχθρούς της Γερμανίας, ιδίως των Εβραίων.

Ο Χίτλερ τους θεωρούσε μια κατώτερη φυλή και έγραψε ότι πρέπει «να χρησιμοποιήσει αδυσώπητα όλα τα μέσα της στρατιωτικής εξουσίας για να εξοντώσει αυτόν τον λοιμό». Σύμφωνα με τον βρετανό ιστορικό Ian Kershaw, ο «Αγών μου» αντιπροσώπευε  «την σαφέστερη και ευρύτερη έκθεση που είχε παρουσιάσει ο Χίτλερ για τις απόψεις του». Αυτό το βιβλίο πωλήθηκε μαζικά στη Γερμανία μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου : «Σχεδόν 12,5 εκατομμύρια αντίτυπα τυπώθηκαν, πωλήθηκαν, διανεμήθηκαν [έως το 1945]. Έγιναν τουλάχιστον 1.122 εκδόσεις του», θυμίζει η επιστημονική ομάδα στην γενική εισαγωγή της γαλλικής κριτικής έκδοσης.

Ο τόμος της γαλλικής έκδοσης του βιβλίου φτάνει τις 900 σελίδες, εκ των οποίων το ένα τρίτο αφορά το αρχικό κείμενο και τα δύο τρίτα τις επεξηγήσεις και τα συμφραζόμενα. Κοστίζει δε 100 ευρώ. Ο εκδοτικός οίκος διευκρίνισε ότι «το Ίδρυμα Άουσβιτς-Μπίρκεναου, υπεύθυνο για τη διατήρηση του τόπου του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης, θα εισπράξει δικαιώματα για το πρώτο αντίτυπο που πωλήθηκε και όλα τα κέρδη που θα μπορούσαν να προκύψουν από την πώληση».

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα