Στέφανος Μάνος για Κώστα Καραμανλή: Μας οδήγησε στη χρεοκοπία γιατί δεν άκουγε κανέναν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν μασάει τα λόγια του ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος όταν πρόκειται να κάνει μια οικονομική ανάλυση. Με ανάρτησή του στο Facebook εξηγεί ποιος είναι ο λόγος που η οικονομική πολιτική του Κώστα Καραμανλή κατέρρευσε.

Γράφει ο Στέφανος Μάνος:

Δημοσιογράφος (υποθέτω νεαρής ηλικίας) μου τηλεφώνησε να με συγχαρεί για την πρωτοβουλία μου να πεζοδρομήσω την Βουκουρεστίου. Το έμαθε διαβάζοντας πρόσφατη συνέντευξη μου στα ΝΕΑ. Η πεζοδρόμηση έγινε το 1978. Αν δεν το είχα πει στη συνέντευξη ίσως πίστευε ότι ήταν έργο του Τρίτση ή του Αβραμόπουλου.

Διάβασα σήμερα την επιφυλλίδα του Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή στην οποία γράφει ότι ισχυρότατοι ηγέτες όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής σέβονταν τις διαφορετικές απόψεις και δεν επέβαλλαν αυταρχικά την άποψή τους. Είναι απολύτως αληθές για τον Μητσοτάκη, αλλά όχι για τον Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Καραμανλής προκειμένου να επιβάλλει τη δική του εσφαλμένη (όπως αργότερα απέδειξε ο ίδιος υιοθετώντας την άποψη που απέρριψε) άποψη δεν δίστασε το 1998 να διαγράψει από τη Νέα Δημοκρατία εμένα, τον κ. Σουφλιά, τον κ. Κοντογιαννόπουλο, τον κ. Παπαληγούρα, τον κ. Τατούλη, τον κ. Κάκκαλο. Σταμάτησε την αυταρχική του μανία και δεν διέγραψε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που συμφωνούσε μαζί μου, λέγοντας περιφρονητικά ότι «ως πρώην πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να λέει ό,τι θέλει!»

Το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν ανεχόταν διαφορετικές απόψεις είναι η βασική αιτία της οικονομικής καταστροφής που προκάλεσε η πρωθυπουργία του. Κανείς δεν τολμούσε να εκφράσει διαφορετική άποψη. ‘Έτσι οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία. Αν δεν υπήρχε η χρεοκοπία ως αποτέλεσμα της Καραμανλικής διαχείρισης, τα σημάδια του περάσματος του θα ήταν εξίτηλα.

Πηγή: Στέφανος Μάνος για Κώστα Καραμανλή: Μας οδήγησε στη χρεοκοπία γιατί δεν άκουγε κανέναν | iefimerida.gr

spot_img

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και τοτε γιατι ο κ. Μανος συναντηθηκε με τον κ. Κωστα Καραμανλη ,παραμονες των εκλογων του Μαρτιου του 2004 και ζητησε να ενταχθει στην Ν.Δημοκρατια ,αλλα και να γινει υπουργος Παιδειας , για να συνεχισει την ”Ρεπουσεια” στροφη επι της 8ετιας του κ. Σημιτη στην απο-ιστορικοποιηση και απο-θρησκειοποιηση των Ελληνοπαιδων;;;.
    Γιατι ο κ.Καραμανλης επανεφερε και υπουργοποιησε τους κ.κ. Σουφλια, Παπαληγουρα και Τατουλη και εξηρεσε αυτον;;; .
    Ποσο λιγο εμαθε ο κ. Μανος την Καραμανλικη μανταλιτε, παρ’οτι αξιοποιηθηκε σε ηλικια κατω των 40 ετων απο τον αειμνηστο Κων/νο Καραμανλη , που σιγουρα ”θα τον δει στον υπνο του” ο αγνωμων και σπουδαιοφανης κ. Μανος , που ”εξετρεψε” επι πρωθυπουργιας του αειμνηστου Κων/νου Μητσοατακη την Ν.Δημοκρατια στις Θατσερικες ιδεες τοτε που ηταν παντοκρατορια στην Ελληνικη κοινωνια ο Πασοκικος μετασχηματισμος και κομματικος κρατισμος της αρπαχτης ,των αναξιοκτρατικων διορισμων και τοτε που για πρωτη φορα το Ελληνικο κρατος επι πρωθυπουργιας του αειμνηστου Ξεν. Ζολωτα δανειστηκε για να πληρωσει τα δωρα των Χριστουγεννων των δημοσιων υπαλληλων και συνταξιουχων.
    Ευτυχως κ. Μανο δεν επαθαν ολοι οι συνομηλικοι σας και φιλιστορες συνΕλληνες πολιτικο αλτσχαιμερ και οι μη μονοφθαλμοι γνωριζουν ποτε αρχισε η πτωχευση του Ελληνικου κρατους , οταν και εσεις δηλωνατε μαζι με τον Κωων/νο Μητσοτακη απο το 1985 οτι καθε Ελληνας που γεννιεται χρωσταει 30.000 δραχμες .
    Γραψατε οτι γραψατε με την βεβαιοτητα οτι δεν θα ασχοληθει μαζι σας- και πολυ καλως- ο σιωπων κ. Κωστας Καραμανλης.
    Αλλα γιατι εκτιθεσθε ακαιρως και αδικαιολογητως;;;

    • Το ότι τις απόψεις του συμμερίζονται άτομα όπως η κυρία Ξαφά που με περισσή ευκολία ισχυρίζεται ότι πρέπει να περικοπούν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων για να ανέβουν αντίστοιχα οι μισθοί των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, (από που άραγε; από την μείωση της κατανάλωσης και συνεπακόλουθα των φορολογικών εσόδων που θα συνεισφέρει στον φαύλο κύκλο της αύξησης των φορολογικών συντελεστών στα γνωστά υποζύγια;)αντί να προκρίνει τον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους και των αλόγιστων δαπανών στο δημόσιο, είναι χαρακτηριστικό. Είναι ο ίδιος πολιτικός ο κύριος Μάνος που σε πρόσφατη ανάρτηση του για την δωρεά της κυρίας Αγγελοπούλου στο πανεπιστήμιο του Cambridge ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι μη κρατικό πανεπιστήμιο, ενώ με μία απλή αναζήτηση προκύπτει ότι το εν λόγω πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται ετησίως σε ποσοστό 30% των εσόδων του από την βρετανική κυβέρνηση για δαπάνες παγίων και μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτό. Η εκλογικευμένη μεν, σαφής και εμπεριστατωμένη δε οριοθέτηση στον πολιτικό σχεδιασμό του κυρίαρχου χώρου της κεντροδεξιάς, όπως αυτή επί του παρόντος εκφράζεται από τη Νέα Δημοκρατία, των τομέων που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους (τριτοβάθμια εκπαίδευση, ύδρευση κ.ο.κ.), έναντι αυτών που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ενασχόλησης (και;) της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στοιχειοθετεί μία πρωταρχικής σημασίας προτεραιότητα ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Είναι μία πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπισθεί ανελέητα από την σημερινή ηγεσία του κόμματος σε όλα τα επίπεδα, καθώς το διακύβευμα είναι σημαντικό: η λοξοδρόμηση εν δυνάμει ψηφοφόρων αφενός μεν προς σοσιαλδημοκρατικά μορφώματα, αφετέρου δε προς νεοφιλελεύθερα γκρουπούσκουλα.

    • Δεν ξέρω αν ο Μάνος θα συνέχιζε την “ρεπούσια” στροφή, αυτό που ξέρω είναι ότι η Ρεπούση στηρίχθηκε επί ΝΔ από την τότε ΥΠΕΠΘ, Γιαννάκου και τότε (2006-7) διενεμήθη το κουρελούργημά της στα σχολεία.

      • Για ενημερωση σας , η κα Γιαννακου το βρηκε τυπωμενο και το κατηργησε ο κ. Ευριπιδης Στυλιανιδης, φυσικα με εντολη του πρωθυπουργου του κ. Κωστα Καραμανλη , που -ας μη το ξεχναμε- υπεγρσψε με την συζυγο του δημοσιως να μη αφαιρεθει το θρησκευμα απο τις ταυτοτητες των Ελληνορθοδοξων.
        Εκανε πολλα εθνωφελη ο ανθρωπος στην 5ετια της πρωθυπουργιας του ,σε συγκριση μαυτα που ειδαμε μετα απ’αυτον και ιδιατερως στην τελευταια 4ετια. Τι να λεμε τωρα .

        • Το χρονικό τής ιστορίας με το βιβλίο τής Ιστορίας μάλλον δεν το ξέρεις. Η Γιαννάκου το πατρόναρε και το μοίρασε στα σχολεία το 2006. Έναν χρόνο χρειάστηκε να δοθούν αγώνες σκληροί για την απόσυρσή του και μετά τις εκλογές τού 2007, αφού διεπίστωσε την καθολική δυσαρέσκεια τού κόσμου, ο Κωστάκης είπε ότι δεν είχε … αντιληφθεί ότι το θέμα ήταν τόσο σοβαρό, αντικατέστησε την Γιαννάκου με τον Στυλιανίδη με την εντολή να το αποσύρει.

          Ανασκόπηση των αντιδράσεων για το βιβλίο Ιστορίας της Στ Δημοτικού

        • Υπέγραψε να μην αφαιρεθεί το θρήσκευμα ως αντιπολίτευση, αλλά δεν το επανέφερε ως κυβέρνηση. Άλλωστε, το θρήσκευμα στις ταυτότητες είναι μηδαμινό θέμα και άνευ ουσίας.

          Υπεσχέθη να ερευνήσει τα σκάνδαλα τής 8ετίας Σημίτη, των ολυμπιακών έργων συμπεριλαμβανομένων και δεν έκανε τίποτε. Ο Μάνος έχει απόλυτο δίκιο. Δεν άκουγε κανέναν και συνέβαλε τα μέγιστα στην χρεοκοπία τής χώρας. Αρνήθηκε να λάβει κάποια μέτρα που τού υπέδειξαν, διότι θα είχαν πολιτικό κόστος.

          Πώς η πολιτική Καραμανλή άνοιξε τον δρόμο στη χρεοκοπία

          • Σε καθε περιπτωση, αν επικαλεισθε και εσεις και οσοι αλλοι τον κ. Μανο-μονο-,που ”μετωκησε” στα 65 του χρονια με τον κ. Ανδρεα Ανδριανοπουλο-που καλως σιωπα- στο ΠΑΣΟΚ του κληρονομου κ. ΓΑΠ , για ο,τι επακολουθησε μετα τις εκλογες του Οκτωβριου του 2009 , θυμηθειτε τις προσπαθειες του Καραμανλη για εθνικη συνεννοηση και ληψη μετρων τον Φεβρουαριο του 2009, τοτε που ο κ. ΓΑΠ υποδεχονταν τους Κρητικους γεωργους στο λιμανι του Πειραιως -και ”δοκιμασε” και λιγα χημικα των ΜΑΤ – και ηρνειτο καθε συζητηση μαζι του.
            Εμ τα ζησαμε , εμ τα μελετουσαμε ως γεγονοτα .
            Ανατρεξτε στα πρωτοσελιδα των τοτε Εφημεριδων και του γνωστου Συγκροτηματος ακομη .

          • Άσχετη απάντηση σε σχόλιο που παραθέτει γεγονότα και ασφαλώς δεν επικαλείται μόνο τον Μάνο. Απλώς, στο συγκεκριμένο συμφωνώ μαζί του. Προφανώς, δεν μπήκες καν στον κόπο να διαβάσεις τον σύνδεσμο, που έδωσα. Ίσως και να μην κατάλαβες ότι είναι σύνδεσμος (το πιθανότερο).

          • Μάλιστα. Ο κύριος Αλογοσκούφης λοιπόν με θητεία στο London School of Economics ήταν ένας τυχάρπαστος οικονομολόγος που ήθελε μόνο να σπιλώσει το γνήσια εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, ενώ φρόντιζε για την αναχρηματοδότηση του χρέους με ευνοϊκούς όρους δανεισμού μέσω ομολόγων, και έπρεπε να έρθει ο πολύς κύριος Γεωργίου και ο κύριος Παπακωνσταντίνου για να βάλουν τάξη στα δημόσια οικονομικά. Εάν τα μεγέθη ήταν τόσο αρνητικά θα μπορούσαν φυσικά να κάνουν απογραφή, μόνο που τότε θα ξεσκεπαζόταν η πλάνη του ΓΑΠ περί του λεφτά υπάρχουν και θα τίθετο εν αμφιβόλω το πολιτικό του μέλλον. Και γιατί ο κύριος Σημίτης να είναι μονίμως άμοιρος ευθυνών; Αφού ευτύχησε να αναλάβει το τεράστιο εγχείρημα των Ολυμπιακών της Αθήνας, γιατί προχώρησε σε τόσο πολυδάπανα εξοπλιστικά προγράμματα ή ακόμα δεν τιθάσευσε το κόστος των ολυμπιακών εγκαταστάσεων; Αντίστοιχες αναλύσεις πλέον από έντυπα του ένοχου παρελθόντος της διαπλοκής δεν βρίσκουν απήχηση ούτε σε κεντροδεξιούς που διαθέτουν έστω και ένα ελάχιστο ψήγμα σοβαρότητας και οικονομικής γνώσης.

  2. Τα οσα γραφει ο συνδεσμος τα διαβασα απο τοτε που τα εγραψαν , αλλα πως να τα ”δωσεις σημασια” οταν υπεστηριζαν οτι δεν πρεπει να ”αντιμιλουμε ” στον τεχνοκρατη κ. Γεωργιου , πρωην ανωτερο υπαλληλο του ΔΝΤ , οταν εις βαρος του εκκρεμουσε μηνυση για αλλοιωση των στοιχειων του ελειμματος τον Οκτωβριο του 2009 απο δυο σημαινοντα μελη της ΕΛΣΤΑΤ και οταν κανεις εχεφρων και σχετικος με τα οικονομικα συνελλην δεν μπορουσε να δικαιολογησει οτι εντος 5νθημερου διεπιστωσε ο φυτεμενος μετα τις εκλογες του 2009 τεχνοκρατης κ. Γεωργιου οτι το ελειμμμα απο 8.6% εγινε 15,6%.;;;.
    Θα γινοαν πιστευτος αν το διεπιστωνε -εστω τελος Οκτωβριου ,η, καλυτερα τελος του 2009 , οταν εισπραττονταν ολοι οι φοροι .
    Λογικα η πρεμουρα ηταν δικαιολογημενη , γιατι οπως διαπιστωθηκε οι κ.κ. Στρος Καν του ΔΝΤ και ο κ. ΓΑΠ τα ”ειχαν μιλησει” απο τον Μαιο του 2009 για την παρεμβαση του ΔΝΤ στην Ελλαδα και εκτοτε αναζητουσαν τον ”μουντζουρη” Καραμανλη, ο οποιος φυσικα τους την εσκασε , αφου επεδειξε την μοναδικη ειλικρινεια για προεκλογικη περιοδο οτι θα παγωσει τους μισθους και τις συνταξεις για μια 2ετια και θα μειωσει τις δαπανες τοιυ κρατους κατα 25% για να μη προσκαλεσουμε το ΔΝΤ και αν εκλεγοταν δεν αποκλειεται να επανελαμβανε το Βουκουρεστι τοιυ 2008 και στις Τραπεζες του Εξωτερικου , που ειχαν αγορασει Ελληνικα ομολογα , προτεινοντας τες ”κουρεμα” κατα 30-50% του χρεους μας .
    Αλλα γιαυτο το ενδεχομενο _-Καραμανλης γαρ (ποιος περιμενε την εξοδο απο το στρατιωτικο σκελος του ΝΑΤΟ μετα την δευτερο Αττιλα το 1974 απο τον πρωτο Καραμανλη )-και κυριως για το Βουκουρεστι του 2008 ειχε προγραφει και απο το εσωτερικο και απο το εξωτερικο περιβαλλον , το οποιο ειδατε-ειδαμε πως υποδεχθηκε τον κ. Τσιπρα για την Συμφωνια των Πρεσπων ,που υπεγραψε.
    Αστα να πανε φιλε και διηγωντας τα να κλαις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα