Μετά τη συνάντηση του με τον Ν.Παναγιωτόπουλο ο Χ.Ακάρ προτείνει συνεκμετάλλευση του πλούτου στο Αιγαίο

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως συμφώνησε να δώσει το μισό Αιγαίο στην Τουρκία, με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ να δηλώνει μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ότι προτείνει την από κοινού τουριστική και πλουτοπαραγωγική εκμετάλλευση του Αιγαίου! 

Ερωτηθείς για το πώς είναι η κατάσταση τελευταία στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ απάντησε: «Με την Ελλάδα διεξήχθησαν θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες για θέματα της επικαιρότητας. Βάλαμε στο τραπέζι τα θέματά μας με ειλικρίνεια, ανοιχτά, έντιμα και με διαφάνεια».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μία μέρα μετά και την «ξαφνική» συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο Ακάρ δήλωσε ότι περιμένουν την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για τη συνάντηση αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ότι αυτό το θέμα το συζήτησε στην συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

«Αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία των λαών των δύο χωρών και την κατανομή της ομορφιάς και του πλούτου του Αιγαίου. Υπάρχει τουρισμός, ψάρεμα και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της κοινής εκμετάλλευσής τους, το έχουμε πει αυτό. Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας υπό αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί και θετικοί. Αυτή είναι η προσέγγισή μας», τόνισε.

Οι δηλώσεις του Χ.Ακάρ δεν γίνονται τυχαία τώρα. Την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ελληνικός Τύπος αποφάσισε να κρατήσει κρυφό το θέμα της συζήτησης και ασχολήθηκε κυρίως… με τον χαλβά της Εμινέ Ερντογάν και την συνταγή που έστειλε στον Άκη Πετρετζίκη.

Παρόλα αυτά τα τουρκικά ΜΜΕ ήταν -λίγο- πιο «ομιλητικά» και αναφέρθηκαν σε μια «νέα σελίδα» στο Αιγαίο.

Ποια είναι αυτή η «νέα σελίδα»; Όπως σας αναφέραμε στο pronews.gr λίγο μετά τη συνάντηση Κ.Μητσοτάκη-Ρ.Τ.Ερντογάν ξαφνικά ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αποκάλυψε μυστική συνάντηση στο Μαξίμου, στην οποία συζητήθηκε το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.

Παράλληλα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του χθεσινού διαγγέλματος αναφέρθηκε σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, καθώς μετά τα όσα ανέφερε για τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας έκανε λόγο για «αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον».

Όπως όλα δείχνουν οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε εκμετάλλευση του Αιγαίου, απλώς η Αθήνα προσπαθεί να μας το αποκαλύψει «δια της πλαγίας οδού».

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/x-akar-synekmetalleysi-tou-ploutou-sto-aigaio-thetiko-to-klima-me-tin-ellada/