Σάκης Μουμτζής: «Μακεδονία ξακουστή», αλλά η ΝΔ τρέχει και δε φτάνει

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ουδείς αμφισβητεί πως η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα. Οι λόγοι είναι πολλοί και γνωστοί και έχουν αναλυθεί επαρκώς. Τα ερωτήματα είναι τα εξής: πρώτον, η ηγεσία της έχει αντιληφθεί το πρόβλημα; Δεύτερον, αν το έχει αντιληφθεί, θέλει να το λύσει; Τρίτον, αν θέλει να το λύσει, γνωρίζει τι θα πρέπει να κάνει; Τέταρτον, αν γνωρίζει τι θα πρέπει να κάνει, είναι διατεθειμένη να το κάνει; Πέμπτον, αν είναι διατεθειμένη να το κάνει, διαθέτει τα στελέχη που θα το κάνουν; Απλά πράγματα.

Είμαι σίγουρος πως στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είμαι όμως σίγουρος αν θέλουν να το λύσουν, διότι η λύση του σημαίνει σημαντικές παραχωρήσεις που δεν ταιριάζουν με το προφίλ του Μεγάρου.

Μαξίμου. Συνολικά. Παραχωρήσεις στην επιλογή προσώπων που θα επιχειρήσουν να αποτελέσουν ένα ανάχωμα σε αυτή την πτώση της παράταξης. Και αν επιλεγούν αυτά τα πρόσωπα – που τα γνωρίζει πολύ καλά το Μέγαρο Μαξίμου – δεν είναι βέβαιο πως θα επιτύχουν στην αποστολή τους, καθώς οι γέφυρες της Νέας Δημοκρατίας με ένα κομμάτι των παραδοσιακών ψηφοφόρων της έχουν γκρεμιστεί εδώ και μερικούς μήνες. Τα έχω γράψει εγκαίρως.

Πάντως, αυτή είναι η μοναδική επιλογή που έχει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αν δε θέλει να παραδώσει τα όπλα αμαχητί στη Βόρεια Ελλάδα. Διακινδυνεύω την πρόβλεψη πως σε όλη τη Μακεδονία, συνολικά, τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας θα κινηθούν περί το 20-22%, ενώ σε κάποιους νομούς ενδέχεται να ξεπεράσουν αθροιστικά το ποσοστό της ΝΔ.

Διαβάζω πως η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας κλίνει κατά της υποψηφιότητας Μπελέρη, διότι αντιδρά ένας υπηρεσιακός παράγοντας γένους θηλυκού, με τη δικαιολογία πως έτσι θα επιδεινωθούν κι άλλο οι ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Λογική αδιανόητη για ένα κράτος το οποίο είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, το οποίο φοβάται μήπως φέρει σε δύσκολη θέση τον Αλβανό πρωθυπουργό. Λες και δεν είναι αυτός που περιφρόνησε την Ελλάδα και την ελληνική μειονότητα φυλακίζοντας έναν εκλεγμένο δήμαρχο.

Δηλαδή, μια υποψηφιότητα μπορεί να αναστρέψει ένα κλίμα; Φυσικά, στον βαθμό που θα σταματήσει την αιμορραγία προς τα δεξιά και που μπορεί επί πλέον να σηματοδοτήσει την επιστροφή ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν στη ζώνη των αναποφάσιστων. Συγχρόνως, μπορεί να κινητοποιήσει στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκονται σε φάση διακριτικής αποχής μετά το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Πάντως, τα περί «πανστρατιάς στη Β. Ελλάδα», αυτά τα πανηγυρτζίδικα, τα ακούω βερεσέ. Με το υπάρχον κλίμα κανένα προβεβλημένο στέλεχος της κυβέρνησης δεν έχει «πρόσωπο» στην περιοχή. Τους ακούνε αυτοί που θα τους ψηφίσουν. Αυτοί που τους ψήφισαν, αλλά τώρα αποστασιοποιήθηκαν, τους γυρνούν την πλάτη διότι τους θεωρούν συνυπεύθυνους των κεντρικών πολιτικών επιλογών. Και ο πρωθυπουργός, για αυτό ακριβώς το κοινό, αποτελεί το βασικό μέρος του προβλήματος. Ελπίζω να το διαπίστωσε και ο ίδιος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην ιδιαίτερα προβληματική, για τη ΝΔ, δυτική Θεσσαλονίκη.

Βέβαια, υπάρχει και μια άλλη ξεκάθαρη επιλογή. Η ηγεσία της ΝΔ να αποδεχτεί πως αυτούς τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της τους έχει χάσει οριστικά και να πάει «για άλλα». Είναι μια πολιτική κι αυτή.

liberal.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Απλά ,βραχέα και κατανοητά τα πέντε ερωτήματα που έθεσε στην αρχή του άρθρου του ο διαμένων στην Θεσσαλονίκη δημοσιογράφος κ. Μουμτζής, που θέλουν απάντηση .
    ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΙΕΟ ΕΛΛΑΔΑ.
    Η Βόρεια Ελλάδα μετά την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου , την αθόρυβη υποστήριξη της για την εκλογή του κ. Μπουτάρη ως Δημάρχου Θεσσαλονίκης , Δημάρχου που τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ των παρελάσεων των σεξουαλικών ιδιαιτεροτήτων στην πόλη ,αλλά ΚΥΡΙΩΣ μετά την ”αφυπηρέτηση” από την Παράταξη του πρώην αρχηγού και πρωθυπουργού και βουλευτού της Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Καραμανλή έχασε την πυξίδα της Παράταξης και σφυροκοπούμενη από τα αυτοαποκαλούμενα ως δεξιά μικρά κόμματα έγινε ανεξέλεκτο εκκρεμές, ως προς τις εκλογικές προτιμήσεις της, ιδίως μετά την ψήφιση και του νόμου για τον γάμο των ομοφυλοφίλων.
    Δεν μετακινείται όπως το 2015 προς Καμμένο και Σύριζα ,-λόγω της προβληματικής για τους δεξιούς ηγεσίας του- και κατά πάσα πιθανότητα θα προτιμήσει την ευκταία αποχή ή θα στηρίξει ικανούς υποψήφιους Ευρωβουλευτές των μικρών Δεξιών κομμάτων πέραν του κ. Βελόπουλου και του κ.Νατσιού, που παρουσίασαν ή θα παρουσιάσουν υποψηφίους , λόγω και της ανέκαθεν χαλαρότητας της ψήφου στις Ευρωεκλογές.
    Θα προσπαθήσει η Ν.Δ -με δραστηριοποίηση των βουλευτών της -αλλά δύσκολα θα ξεπεράσει το 30% στην Βόρειο Ελλάδα .
    Εκτιμώ ότι οι όποιες αποφάσεις για ανασυγκρότηση του κόμματος παντού -αλλά ιδίως στην ”μάννα της Δεξιάς” την Βόρεια Ελλάδα ,θα ξεκινήσει μετά τις Ευρωεκλογές μέχρι τις επόμενες εκλογές του 2027 ,κατά τις οποίες τα σημερινά μικρά κόμματα θα αποκάμουν ,γιατί η αντιπολίτευση στην Δεξιά Ν.Δ από δεξιά δεν δίνει κυβερνητική πλειοψηφία. Και οι Βόρειοι Έλληνες θέλουν κυβέρνηση πατριωτική .
    Επιβιώνουν τα δεξιά μικρά κόμματα για τα καλούδια των αρχηγών και βουλευτών τους , χωρίς άλλη προοπτική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα