Πυρηνικός Ερντογάν;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οικονόμου Παντελής

Πρόεδρος Ερντογάν έθεσε πρόσφατα δημόσια την ερώτηση: «Γιατί η Τουρκία να μην έχει πυρηνικά όπλα;». Την απηύθυνε πρώτα ρητορικά στο εθνικό του ακροατήριο και την επανέλαβε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019, προκλητικά, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ποια είναι όμως η βαρύτητα αυτής της πολιτικής, θα έλεγα και στρατηγικής, δήλωσης του τούρκου προέδρου; Ας δούμε πρώτα το διεθνές κλίμα που επικρατεί γύρω από το θέμα της διασποράς των πυρηνικών όπλων. Οι κυριότερες εξελίξεις που το χαρακτηρίζουν είναι:

•Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν.

•Η ανεξέλεγκτη πυρηνική κρίση της Βόρειας Κορέας.

•Το κάλεσμα του προέδρου Τραμπ προς συμμαχικές του χώρες για ανάπτυξη της δικής τους πυρηνικής αποτροπής.

•Η μη-οικουμενική ισχύς της Συνθήκης Μη-Διασποράς των πυρηνικών όπλων (ΝΡΤ).

•Η μη-τήρηση από τις πέντε πυρηνικές δυνάμεις, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της δέσμευσής τους στην ΝΡΤ για πυρηνικό αφοπλισμό τους, και τέλος, και κυρίως,

•Το διευρυνόμενο διεθνές ρήγμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους λίγους «κατέχοντες» και τους πάρα πολλούς «μη-κατέχοντες» πυρηνικά όπλα.

Σε αυτό το «γκρίζο» παγκόσμιο κλίμα όσοι καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση του τούρκου προέδρου θα πρέπει να λάβουν επιπλέον υπόψη τους κάποιες κρίσιμες «τεχνικές» πραγματικότητες:

•Το πυρηνικό πρόγραμμα οποιασδήποτε χώρας για χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, εάν περιλαμβάνει προηγμένες εγκαταστάσεις του κύκλου παρασκευής πυρηνικών καυσίμων, αυτόματα εμπεριέχει μια πιθανή στρατιωτική διάσταση. Αρκεί μια απόφαση του συγκεκριμένου κράτους για εκτροπή (break-out) για να μετατρέψει αυτόματα το ειρηνικό πρόγραμμα σε στρατιωτικό. Την εκτροπή αυτή έκανε η Βόρεια Κορέα το 2003 και αργότερα η διεθνής κοινότητα φοβήθηκε ότι θα μπορούσε να την κάνει και το πυρηνικά αναπτυγμένο Ιράν.

Η Τουρκία σήμερα δεν κατέχει αναπτυγμένο πυρηνικό πρόγραμμα και  απέχει πολύ από το ενδεχόμενο να το αποκτήσει.

Ως εκ τούτου, πόρρω απέχει από μία κρίσιμη πυρηνική εκτροπή και επομένως από την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

•Η «μυστική ανάπτυξη» (sneak out) στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος ή η παράνομη κατοχή πυρηνικών υλικών και εξοπλισμού, όπως αναφέρεται σε σοβαρά ξένα δημοσιεύματα που φέρουν την Τουρκία ως τον πιθανό «4ο πελάτη του Πακιστανού A. Q. Khan», έχουν απειροελάχιστη, προς το παρόν, αξία ενόσω σχετικές δραστηριότητες της χώρας δεν ανακαλύπτονται ή επιβεβαιώνονται από την υψηλής τεχνογνωσίας αυστηρή παρακολούθηση της χώρας από τους πυρηνικούς επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και όχι μόνον.

•Η αγορά της βόμβας από «αδελφό κράτος» δεν είναι μια εξωπραγματική υπόθεση για, περισσότερες της μίας, χώρες στην περιοχή. Μια τέτοια πράξη θα προκαλούσε φυσικά την κατάρρευση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής πυρηνικής ασφάλειας, ανοίγοντας συγχρόνως το κουτί της Πανδώρας.

•Τέλος, τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στην Τουρκία (Ιντσιρλίκ) εκτιμάται ότι ήδη αποτελούν αιτία σοβαρής ανησυχίας στις  ΗΠΑ και όχι μόνον.

Συμπερασματικά, το θεσμικό και πολιτικό διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για την εμφάνιση και ανάπτυξη πυρηνικών φιλοδοξιών, όχι μόνο από την Τουρκία του Ερντογάν, αλλά και από άλλες «νευρικές» ή ανήσυχες χώρες στις ασταθείς περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ασίας.

*Ο δρ Παντελής Οικονόμου είναι πρώην πυρηνικός επιθεωρητής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και συγγραφέας του βιβλίου «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ» (Εκδόσεις Ι. Σιδέρης).

Το Βήμα

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΑ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ. ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΕΙ ΟΤΙ ΟΠΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΙΣΧΥΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΗΔΗ, ΠΑΕΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΑ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ.Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΒΟΣΚΟΥΣΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ. Η ΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΧΕΙΣ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΤΙΣ ΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ:
    “ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
    1) Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΩΣΑ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ AKP , ΒΑΣΕΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ(ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΕΙ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΗΓΕΣ, ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΒΑΘΜΟ) ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΟ….
    2)ΤΟ 2014 , Ο ΤΟΤΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΧΑΝΣ ΡΙΛΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗΝ ΔΡΕΣΔΗ ΜΕΛΕΤΗ , ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ…
    3)ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑ, ΜΕ ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ 2015 ΚΑΙ ΣΤΟ 2016 ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ‘Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΣΩ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ , ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟ 2028.
    4)ΓΝΩΣΤΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΤΟ 2017 ΣΕ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΕΠΙΣΗΜAΝΕΙ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΘΑ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ…
    8)Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΜΠΟΥΤΟ-ΖΙΑ ΟΥΛ ΧΑΚ-ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΚΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΥΡΗΝΗΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΧΟΥΣΑΜΠ-ΚΑΡΑΤΣΙ-ΣΑΡΤΟΓΚΑ ΚΑΙ ΜΑΣΡΟΥΡ.ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ….
    12)Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΥΡΑΥΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ -ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ HATF/SHAHEEN ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΟΠΛΟΥ””
    (https://www.analystsforchange.org/2019/09/blog-post_68.html)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα