Πρώτα exit poll για εκλογές στη Γερμανία: Δυο μονάδες μπροστά οι Σοσιαλδημοκράτες * Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τα πρώτο exit poll για τις γερμανικές εκλογές από το κρατικό δίκτυο ZDF επιβεβαιώνει το εκλογικό θρίλερ, αλλά δίνει προβάδισμα δυο μονάδων στους Σοσιαλδημοκράτες έναντι των Χριστιανοδημοκρατών.

  • Tα πρώτα αποτελέσματα μετά την έναρξη της καταμέτρησης ψήφων τα οποία δημοσιοποιήθηκαν λίγο μετά τις 8μμ ώρα Ελλάδας δίνουν οριακό προβάδισμα στους Σοσιαλδημοκράτες με 24,9% έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) .Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά με το οριακό 5%.

Σύμφωνα με το exit poll της ZDF τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών [με άνοδο 5 μονάδων]  είναι 26% έναντι 24% για τους Χριστιανοδημοκράτες – με πτώση οκτώ μονάδων από το 2017.

Μεγάλη άνοδο εμφανίζουν οι “Πράσινοι” με ποσοστό 15% και γίνονται έτσι το τρίτο κόμμα στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό,  ενώ στο 11% κυμαίνονται οι ακροδεξιοί της “Εναλλακτικής για τη Γερμανία” αλλά και οι “Φιλελεύθεροι”.

Πτώση που το  βγάζει από τη Βουλή εμφανίζει το κόμμα της Αριστεράς, Die Linke με ποσοστό 5%.

  • “Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, λίγο μετά την δημοσιοποίηση του exit poll.

Ένα δεύτερο exit poll που δημοσίευσε το κανάλι ARD προβλέπει απόλυτη ισοπαλία με ποσοστό 25% τόσο για Σοσιαλδημοκράτες όσο και για Χριστιανοδημοκράτες.

Οι Πράσινοι εμφανίζονται με ποσοστό 15%, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) και το ακροδεξιό κόμμα (AfD) με 11%, ενώ το Αριστερό Κόμμα (Die Linke) με 5%.

  • Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα exit poll δεν περιλαμβάνεται η εκλογική συμπεριφορά της επιστολικής ψήφου.

Οι ειδικοί προβλέπουν μία μακρά εκλογική βραδιά. Τα αποτελέσματα των exit poll βασίζονται στη δημοσκόπηση που διεξάγουν τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων έξω από επιλεγμένα εκλογικά κέντρα, μετά την έξοδο των ψηφοφόρων. Η διαφορά με τις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές είναι ότι ο ψηφοφόρος δεν απαντά για τις προθέσεις του, αλλά για τοποιο κόμμα πραγματικά έχει ψηφίσει. Σε λίγη ώρα θα δημοσιευτούν τα πρώτα προγνωστικά. Σε αυτά θα συμπεριλαμβάνεται και η επιστολική ψήφος. Το ποσοστό της επιστολικής ψήφους υπολογίζεται σε τουλάχιστον 40%.

“Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος στην πρόγνωση αποτελέσματος που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU.

Οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 24,9% έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) έδωσε πριν από λίγο το ARD, μεταδίδοντας τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά με το οριακό 5%.

Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους, την Αριστερά, είναι πιθανοί.

Με πληροφορίες DW, ΑΠΕ -ΜΠΕ

Πρώτα exit poll για εκλογές στη Γερμανία: Δυο μονάδες μπροστά οι Σοσιαλδημοκράτες * Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα