Πρώην πρέσβης των ΗΠΑ για την δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν: «Είχε πολλές παραβάσεις και δεν ήταν τέλεια»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν και των συγκατηγορουμένων του είχε πολλές παραβάσεις και «δεν ήταν τέλεια», δήλωσε ο Ρόμπερτ Φορντ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, ενόψει της 15ης επετείου από την εκτέλεση του Σ. Χουσεΐν.

«Η ίδια η δίκη σίγουρα είχε προβλήματα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Για παράδειγμα, κάποιοι από τους δικηγόρους υπεράσπισης δολοφονήθηκαν, κάτι πραγματικά τρομερό. Επίσης, κατά τη διάρκεια της δίκης, η εισαγγελία παρουσίασε ορισμένα στοιχεία χωρίς να επιτρέψει στην υπεράσπιση να τα δει πρώτα, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι της υπεράσπισης να εκπλαγούν από τις νέες αποδείξεις», είπε ο Ρ. Φορντ.

Ταυτόχρονα, η εισαγγελία βρήκε πολλά έγγραφα υπογεγραμμένα από τον Σαντάμ Χουσεΐν και άλλους κατηγορούμενους, τα οποία τούς εμπλέκουν άμεσα στις κατηγορίες για τις σφαγές και τις δολοφονίες στο Dujail, σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη.

Ποιος ήταν ο Σαντάμ Χουσεΐν

Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, εκτελέστηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2006, τη νύχτα πριν το Eid al-Adha, μια από τις σημαντικότερες μουσουλμανικές γιορτές.
Ο Σαντάμ Χουσεΐν κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη για έξι μήνες μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ με το πρόσχημα της αναζήτησης όπλων μαζικής καταστροφής το 2003. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, τελικά συνελήφθη κοντά στον τόπο καταγωγής του, το Τικρίτ.

Η πρώτη ακρόαση του ειδικού δικαστηρίου πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2004. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Χουσεΐν για τις κατηγορίες και τον καταδίκασε σε θάνατο με απαγχονισμό στις 5 Νοεμβρίου 2006.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/1045425_proin-presvis-ton-ipa-gia-tin-diki-toy-santam-hoysein-eihe-polles-paravaseis

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα