Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ ταξίδεψε στη Μόσχα την Τρίτη και συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά το γεγονός ότι από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η Ρωσία βρέθηκε σχεδόν εντελώς απομονωμένη από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Ντόντικ ηγείται της Δημοκρατίας Σέρπσκα, η οποία είναι διοικητικό τμήμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Η ίδια η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με τη Σερβία και τη Λευκορωσία, που δεν έχουν υποστηρίξει ακόμη τις αντιρωσικές κυρώσεις.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι ο λόγος για αυτό είναι τα νομικά εμπόδια που συνδέονται με την αντίσταση της Δημοκρατίας Σέρπσκα και όχι μια συνειδητή απόφαση του Σαράγεβο.

Από πέρυσι, η χώρα είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, φιλοδοξεί στο ΝΑΤΟ και καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

Συχνός επισκέπτης

«Η Δημοκρατία Σέρπσκα συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Ρωσία και έχει το δικαίωμα, παρά τις πιέσεις, να ακολουθήσει τη δική της πολιτική», έγραψε ο Ντόντικ στο Instagram πριν από το ταξίδι, σημειώνοντας ότι επρόκειτο να συζητήσει ορισμένα οικονομικά έργα και σημαντικά γεωπολιτικά προβλήματα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Χαστούκι στη Δύση»

Πριν από τη συνάντηση με τον Πούτιν, ο Ντόντικ είχε συνομιλίες με τον Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νικολάι Πατρούσεφ, κατά τις οποίες, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Συμβουλίου Ασφαλείας, «πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα της περιφερειακής ασφάλειας στη σύγχρονη εποχή και τις γεωπολιτικές συνθήκες».

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, κανένας πολιτικός από χώρα της ΕΕ ή υποψήφια προς ένταξη χώρα δεν έχει επισκεφτεί τη Ρωσία, και αυτό είναι το τρίτο ταξίδι για τον Ντόντικ, και ορισμένοι αναλυτές το αποκαλούν άλλο ένα χαστούκι στη Δύση.

Συνάντησε τον Πούτιν τον περασμένο Ιούνιο σε ένα οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη και στη συνέχεια στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο, ακριβώς πριν από τις γενικές εκλογές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Παρεμπιπτόντως, ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων επισκέπτεται τη Μόσχα πριν από κάθε εκλογή – γενική ή τοπική – εδώ και πολλά χρόνια.

Σκοπός της επίσκεψης

Σύμφωνα με την οικονομολόγο Σβετλάνα Τσένιτς, πρώην υπουργό Οικονομικών της Δημοκρατίας Σέρπσκα, πιθανότατα αυτή τη φορά ο Ντόντικ πήγε στη Ρωσία για οικονομική υποστήριξη.

«Πηγαίνει εκεί ελπίζοντας να πάρει τα χρήματα επειδή τα ομόλογα του Χρηματιστηρίου της Βιέννης λήγουν τον Ιούνιο, το οποίο είναι ένα τεράστιο ποσό που δεν έχει η Δημοκρατία Σέρπσκα», είπε ο Τσένιχ στο BBC.

Πρόσφατα, ο Μίλοραντ Ντόντικ απένειμε στον Βλαντιμίρ Πούτιν το παράσημο της Δημοκρατίας Σέρπσκα, το οποίο προκάλεσε θύελλα επικρίσεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και διεθνώς.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την απόφαση των αρχών της RS να απονείμουν το βραβείο στον Πούτιν, καθώς είναι άμεσα υπεύθυνος για την παράνομη επίθεση κατά της Ουκρανίας, τα δεινά των Ουκρανών πολιτών και την καταστροφή των υποδομών», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απειλώντας τη Δημοκρατία. Σέρπσκα με πλήρη απομόνωση.

Όμως ο Ντόντικ φαίνεται να πιστεύει στα στοιχήματά του.

«Ποτέ [ο Πούτιν] δεν μου ζήτησε να κάνω τίποτα, απλώς ρώτησε πώς θα μπορούσε να βοηθήσει», περιέγραψε ο Ντόντικ τις συναντήσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο BBC.

The Hellenic Information Team

Πρόκληση για τη Δύση: Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης συναντήθηκε με τον Πούτιν