Πρόεδρος Βουλγαρίας: Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με τα δικαιώματα των Βουλγάρων στα Σκόπια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

««Είμαι πεπεισμένος ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει εναλλακτική.

Είμαι πεπεισμένος ότι αργά ή γρήγορα η επιθυμία των ανθρώπων και των δύο πλευρών θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη των τεχνητών διαθέσεων.

Φυσικά, πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να γίνει αυτό».

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος  της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος ήταν ο οικοδεσπότης της Εθνικής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια με θέμα: «Ευρωπαϊκή προοπτική για σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Στο φόρουμ συμμετέχουν η Αντιπρόεδρος Ιλιάνα Γιότοβα, εξέχοντες ιστορικοί, διπλωμάτες, εκπρόσωποι διαφόρων οργανισμών.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ιστορικής Έρευνας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και το Μακεδονικό Επιστημονικό Ινστιτούτο με έδρα τη Σόφια, σημειώνεται ότι είναι στη μνήμη του Γκότσε Ντέλτσεφ. Σήμερα συμπληρώνονται 119 χρόνια από τον θάνατό του.

«Αυτή τη στιγμή, μια αντιβουλγαρική εκστρατεία περιτριγυρίζει στη γειτονική μας χώρα. Χρησιμοποιούνται κάθε είδους μηχανισμοί για να ασκήσουν πίεση και να ασκήσουν πίεση στη Βουλγαρία για συμβιβασμούς. Η σκανδαλώδης απογραφή ανέδειξε τα βαθιά προβλήματα με τους Βούλγαρους στα Σκόπια», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

«Είναι σαφές ότι δεν είναι όλα ασπρόμαυρα. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, δεν μπορώ και δεν πρόκειται να συμβιβάσω τα δικαιώματα των Βούλγαρων πολιτών στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν θα συμβιβαστώ με την ιστορία μας. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την κλοπή της ιστορίας, με την αντικατάστασή της».

Ο αρχηγός του κράτους πρόσθεσε ότι η γλώσσα μίσους που χρησιμοποιείται στη γείτονά μας προς τους Βούλγαρους είναι απολύτως απαράδεκτη.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα συμφωνήσει η Βουλγαρία να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Πάντα έλεγα ότι αυτό πρέπει να συμβεί μετά από μια αλλαγή στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας για τα δικαιώματα των Βούλγαρων πολιτών εκεί», είπε ο Ρούμεν Ράντεφ και για άλλη μια φορά τόνισε ότι σύμφωνα με σε αυτόν, είναι σωστό να γράψουν μια και μόνο λέξη – Βούλγαροι.

Ο μήνας «μακεδονικής» γλώσσας και πολιτισμού στις ΗΠΑ

Ο αρχηγός του κράτους σχολίασε επίσης το γεγονός ότι το σχέδιο ψηφίσματος 741 των ΗΠΑ θα ψηφιστεί σύντομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον Ράντεφ, εάν εγκριθεί, ο Σεπτέμβριος θα ανακηρυχθεί μήνας της «μακεδονικής» γλώσσας, πολιτισμού και ιστορίας που συνέβαλε στην ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Αυτό το πράγμα γίνεται κάτω από τη μύτη των διπλωματών μας», πρόσθεσε ο Ράντεφ. Ο αρχηγός του κράτους επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι μόνο διάφοροι οργανισμοί αντέδρασαν και ευχαρίστησε τον Γενικό μας Πρόξενο στο Σικάγο για την ομιλία του στο Κογκρέσο του Ιλινόις, διότι δείχνει πώς υποστηρίζουμε την πολιτική μας.

«Από αυτή την άποψη, υπάρχει έλλειψη ενός ενιαίου κέντρου που θα ενώνει τις προσπάθειες όλων των θεσμών για να έχουν μια ξεκάθαρη στρατηγική και πόρους για την υπεράσπιση αυτού του πολιτιστικού και πνευματικού χώρου», πρόσθεσε ο Ράντεφ, σύμφωνα με το βουλγαρικό δημοσίευμα.

dnes.bg

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τι είναι πάλι αυτό το Ψήφισμα 741 των ΗΠΑ για την ”μακεδονική ”γλώσσα, πολιτισμού και ιστορίας ,που συνέβαλε στην ανάπτυξη των ΗΠΑ ,αγαπητοί κύριε Πρόεδρε και Δ.Σ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών;;;.
    Σπεύστε και συνδράμετε τον πρωθυπουργό κ.Μητσοτάκη -και δια του μέλους μας του Μακεδόνος πρώην πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή-να κάνει παραστάσεις στον κ. Μπάιντεν ,-τον οποίον θα επισκεφθεί στις 16 Μαίου- να μην εγκριθεί αυτό το Ψήφισμα ,επειδή δεν υπήρξε ούτε ιστορικώς, ούτε γλωσσολογικώς μακεδονική γλώσσα.
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΓΚΟΤΣΕ ΝΤΕΛΤΣΕΦ ΣΥΝΕΓΕΡΘΕΙΤΕ , ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ”ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ” -ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΝΕΚΕΝ-, ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΩΣΟΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα