Πρωτόγνωρο : δικαστές επιδιώκουν να κάτσουν στο σκαμνί τον εν ενεργεία Υπουργό Δικαιοσύνης !

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Με την κατηγορία της «σύγκρουσης συμφερόντων» δια της «εκμετάλλευσης της υπουργικής του καρέκλας». Η κατηγορία του απαγγέλθηκε στις 16-7-2021 από το γαλλικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας (CJR) που είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων με τις προγενέστερες δικηγορικές υποθέσεις του, ως μεγαλο-ποινικολόγου, που ήταν ο Eric DupondMoretti, νυν Υπουργού Δικαιοσύνης,  όπως αναφέρει η Anne-Charlotte Dusseaulx στις 16-7-2021 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Journal du dimanche, με τίτλο : «Υποψίες για σύγκρουση συμφερόντων : κατηγορούμενος ο Dupond-Moretti, ο Castex του ανανεώνει την εμπιστοσύνη του» (Soupçons de conflits d’intérêts : Dupond-Moretti mis en examen, Castex lui renouvelle sa confiance).

Πράγματι στο πέρας μιας ανάκρισης του Υπουργού που διήρκεσε σχεδόν έξι ώρες στο Δικαστήριο της Δημοκρατίας, ο Eric Dupond-Moretti κατηγορείται για σύγκρουση συμφερόντων. Είχε προηγηθεί πριν λίγες μέρες μια 15ωρη έρευνα στο υπουργικό του Γραφείο για το ίδιο θέμα από μια πολυμελή ομάδα ερευνητών.  «Δεν προκαλεί έκπληξη ότι κατηγορήθηκε», δήλωσε στον Τύπο ένας από τους τρεις δικηγόρους του Υπουργού, ο Christophe Ingrain (αριστερά), αφότου ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποχώρησε από το Δικαστήριο, χωρίς να κάνει καμία δήλωση. Ούτε ο Γενικός Εισαγγελέας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου François Molins – ο οποίος εκπροσωπεί τη δίωξη σε αυτές τις διαδικασίες – ούτε οποιοσδήποτε άλλος εκπρόσωπος της εισαγγελίας που συμμετείχε στην εν λόγω ανάκριση, ανέφερε η ίδια πηγή.

Για τι τον κατηγορούν;

Ο Eric DupondMoretti θεωρείται λοιπόν ύποπτος ότι εκμεταλλεύτηκε τη θέση του ως υπουργός για να ξεκαθαρίσει τους παλιούς λογαριασμούς του με δικαστές με τους οποίους είχε προβλήματα, όταν ακόμα ήταν δικηγόρος, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται. Η υπόθεση ξεκίνησε από το Δικαστήριο CJR τον Ιανουάριο του 2021, μετά από τις καταγγελίες τριών δικαστικών συνδικαλιστικών ενώσεων και της ένωσης Anticor (φορέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αποκατάσταση της ηθικής) που κατήγγειλαν καταστάσεις σύγκρουσης συμφερόντων σε δύο υποθέσεις. Οι πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης, που τέθηκαν αμέσως με την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων από τα δικαστικά συνδικάτα, είχαν οδηγήσει στα τέλη Οκτωβρίου 2020 να τον απομακρύνουν από την παρακολούθηση των προηγούμενων υποθέσεών του, οι οποίες πέρασαν έκτοτε υπό τον έλεγχο του Matignon, δηλαδή του Πρωθυπουργού Castex.

@ Η πρώτη υπόθεση αφορά τη διοικητική έρευνα που διέταξε τον Σεπτέμβριο ο Υπουργός Δικαιοσύνης εναντίον τριών δικαστών της Εθνικής Εισαγγελίας Οικονομικών (PNF) που είχαν εξετάσει τα λεπτομερή τηλεφωνικά του αρχεία (“fadettes”), όταν ήταν ακόμα αστέρας στις αίθουσες των δικαστηρίων. Η PNF έψαχνε τότε να βρει έναν «τυφλοπόντικα» που μπόρεσε να ενημερώσει τον Νικολά Σαρκοζί και τον νομικό σύμβουλό του Thierry Herzog – έναν φίλο του Eric DupondMoretti – στην υπόθεση των «Συν-ακροάσεων», παραβιάζοντας έτσι το απόρρητο της επικοινωνίας Δικηγόρου-Πελάτη. Υπόθεση για την οποία είχα γράψει στις Ανιχνεύσεις στις 2-3-2021 : ΕΔΩ

Στη δεύτερη υπόθεση, κατηγορείται ότι έχει κινήσει διοικητικές διαδικασίες εναντίον ενός πρώην ανακριτή που αποσπάστηκε στο Μονακό, τον Edouard Levrault, ο οποίος είχε κατηγορήσει έναν από τους πρώην πελάτες του και του οποίου τις μεθόδους επέκρινε ως μέθοδοι του «cowboy», αφού ο εν λόγω δικαστής μίλησε σε ένα ρεπορτάζ.

Θα κατατεθεί πρόταση ακυρότητας κατά του κατηγορητηρίου

Το ανωτέρω κατηγορητήριο ανακοινώθηκε σαφώς. (…) «Δυστυχώς, οι εξηγήσεις του δεν ήταν αρκετές για να αντιστρέψουν την προειλημμένη απόφαση που ελήφθη πριν από την ακρόαση του Υπουργού. Προφανώς θα αμφισβητήσουμε αυτήν την κατηγορία», εξήγησε ο δικηγόρος υπεράσπισης Ingrain, ο οποίος θα καταθέσει «μια πρόταση ακυρότητας κατά του κατηγορητηρίου». Ο Eric DupondMoretti υπερασπίστηκε τον εαυτό του ενάντια σε κάθε σύγκρουση συμφερόντων, επιμένοντας ότι «ακολούθησε μόνο τις συστάσεις» των υφισταμένων του.

Πρέπει ή δεν πρέπει να παραιτηθεί από την κυβέρνηση;

Αυτή είναι η άτυπη «πολιτική νομολογία» που κυριαρχεί από χθες σε όλα σχεδόν τα πάνελ και ήταν ένας άτυπος κανόνας που υιοθετήθηκε από τον υποψήφιο Μακρόν. Πράγματι τον Μάρτιο του 2017, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το τι θα έκανε αν βρισκόταν στην κατάσταση του François Fillon (LR), ο οποίος είχε συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία, παρά το κατηγορητήριο για το «σκάνδαλο εικονικής απασχόλησης της συζύγου του Πηνελόπης» (για το οποίο υπήρξε στο μεταξύ σχετική καταδίκη), ο τότε μελλοντικός Πρόεδρος είχε πει ότι :  θα εγκατέλειπε την υποψηφιότητά του, «με τον ίδιο τρόπο που, επί της αρχής, ένας υπουργός πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση εάν κατηγορηθεί». Αλλά αυτό δεν πρέπει να ισχύει για τον Eric Dupond-Moretti. Σε δελτίο τύπου, ο πρωθυπουργός, Jean Castex, επιβεβαίωσε την υποστήριξη στον υπουργό του. Ήδη στο Συμβούλιο Υπουργών την περασμένη Τρίτη, ο Μακρόν τον είχε υποστηρίξει: «Νομίζω ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει τα ίδια δικαιώματα με όλους τους διαδίκους, δηλαδή το τεκμήριο αθωότητας, να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του», είχε δηλώσει ο αρχηγός του κράτους, τιθέμενος ως «ο εγγυητής της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».

Ο γράφων ως οικονομολόγος δεν θα κάνει νομικούς ακροβατισμούς. Να αθωώσει ή να καταδικάσει τον Eric Dupond-Moretti. Απλώς θυμάται τις κραυγαλέες αντιφάσεις στις οποίες πέφτουν οι πολιτικοί, ανάλογα με το πώς τους βολεύουν οι διάφορες υποθέσεις. Ανάλογα με το αν βρίσκονται στην εξουσία ή διεκδικούν την εξουσία. Στην προηγούμενη παράγραφο είδαμε την αντίφαση του Μακρόν. Θυμάμαι τι είχε απαντήσει με φαρμακερό ερώτημα ο François Fillon, όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τι θα έκανε αν ήταν κατηγορούμενος, όπως ο Σαρκοζύ, τότε ενδοκομματικός του αντίπαλος ; «Διανοείστε τον Στρατηγό Ντεγκόλ να παραμένει υποψήφιος, ενώ κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη ;» Όταν όμως κατηγορήθηκε για το σκάνδαλο της εικονικής απασχόλησης των μελών της οικογενείας του, παρέμεινε υποψήφιος πρόεδρος, έχασε πανηγυρικά το 2017 τις προεδρικές εκλογές (ενώ ήταν το φαβορί), ενέπλεξε το κόμμα του σε μια αξεπέραστη εσωστρέφεια, κάθισε στο σκαμνί και καταδικάστηκε μαζί με τη σύζυγό του (έχοντας κάνει έφεση) και τώρα διορίστηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο διοικητικό συμβούλιο μεγάλης ρωσικής ενεργειακής εταιρείας.

Ο γράφων εκτιμά ότι η παραίτηση ή όχι του Eric Dupond-Moretti θα εξαρτηθεί από τις αντιδράσεις της γαλλικής κοινής γνώμης που θα δείξουν οι δημοσκοπικές μετρήσεις των επόμενων ημερών… Νομίζω ότι ο Μακρόν δεν έχει τα προεκλογικά περιθώρια να φθαρεί από αυτήν την υπόθεση, όταν μάλιστα όλα τα συνωμοσιολογικά γκρουπούσκουλα της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς έχουν ξαναβγεί μαζί στους δρόμους των γαλλικών πόλεων με αφορμή το αντιεμβολιαστικό μέτωπο, μέσα και από την επιχείρηση νεκρανάστασης των «Κίτρινων Γιλέκων».

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα