Πρωτοφανές στην Ιαπωνία: Το αφεντικό της Γιακούζα στην αγχόνη * Ορκίστηκε εκδίκηση στον δικαστή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε θάνατο δι’ απαγχονισμού καταδικάστηκε ένα «μεγάλο αφεντικό» της Γιακούζα, μετά την ολοκλήρωση της πολύκροτης δίκης του στην πόλη Φουκουόκα.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο 74χρονος Σατόρου Νομούρα  επικεφαλής μιας ισχυρής εγκληματικής οργάνωσης, είχε δώσει την εντολή να πραγματοποιηθούν τέσσερις επιθέσεις, μία εκ των οποίων κατέληξε σε θάνατο.

Όπως επισημαίνει το BBC, επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ, η καταδίκη του Νομούρα αποφασίστηκε παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν άμεσα αποδεικτικά στοιχεία που να τον συνδέουν με τα εγκληματικά «χτυπήματα». Ο ίδιος, δε, αρνούνταν μέχρι την τελευταία στιγμή την παραμικρή εμπλοκή του. Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του δικαστηρίου ήταν πως, εφόσον ο 74χρονος είχε τον απόλυτο έλεγχο της εγκληματικής οργάνωσης για χρόνια, φέρει και την πλήρη ευθύνη για τις ενέργειες των μελών της.

Στα 4 περιστατικά επιθέσεων που εξέτασε το δικαστήριο, και έλαβαν χώρα από το 1998 έως το 2014, είχε σκοτωθεί ένας επιχειρηματίας και είχαν τραυματιστεί τρεις ακόμη άνθρωποι, ο ένας εκ των οποίων αστυνομικός.

H Γιακούζα και τα σύμβολα θανάτου

Η Γιακούζα (ιαπωνικά: ヤクザ‎, επίσης και Γιάκουζα) ή Ιαπωνική μαφία είναι μια ομάδα από συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος στην Ιαπωνία. Είναι η μεγαλύτερη οργάνωση του είδους της στο κόσμο με 80.900 μέλη σε όλο το κόσμο, σύμφωνα με εκτίμηση του 2009, ενώ συνολικά δραστηριοποιούνται σε αυτήν 150.000 άτομα. Είναι γνωστή για τους αυστηρούς κώδικες συμπεριφοράς και την οργανωμένη φύση της.

Για τους περισσότερους ανθρώπους στον πλανήτη τα τατουάζ, πλέον, είναι μόδα. Είτε κάποιος έχει «χτυπήσει» στο σώμα του ένα σχέδιο, είτε όχι δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί πως τα τατουάζ από σήμα κατατεθέν των φυλακόβιων έχουν μετατραπεί σήμερα σε κάτι που λίγο απέχει από το… «must»!

Για κάποιους ανθρώπους, ωστόσο, τα τατουάζ εξακολουθούν και δεν είναι μόδα. Είναι κάτι σαν παράσημα. Είναι σα να σχεδιάζουν το βιβλίο της ζωής τους, πάνω στο σώμα τους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μέλη συμμοριών. Πολλά τα παραδείγματα σκληρών κακοποιών που σημαδεύουν το σώμα τους με τατουάζ που στην ουσία αποτελούν αποδει

Screenshot YouTube video The Yakuza Will Kill You

Η Γιακούζα έχει αφομοιώσει τόσο παραδοσιακά ιαπωνικά χαρακτηριστικά, όσο και πιο δυτικά πρότυπα, όπως τα μαύρα κουστούμια και τα ακριβά αυτοκίνητα. Ένα πρώτο χαρακτηριστικό γνώρισμα των μελών της Γιακούζα είναι τα τατουάζ. Τα τατουάζ διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με τη φατριά στην οποία ανήκει το μέλος. Αυτή η παράδοση έλκει τη καταγωγή της από τους Bakuto, οι οποίοι σχεδίαζαν ένα κύκλο στο μπράτσο τους για εκφοβισμό.

Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το γιουμπιτσούμι. Το γιουμπιτσούμι είναι το κόψιμο ενός δακτύλου ως ένδειξη μετάνοιας ή απολογίας. Κατά την πρώτη παράβαση, ο παραβάτης πρέπει να κόψει την τελευταία φάλαγγα του αριστερού μικρού δάχτυλο και να δώσει το κομμένο μέρος στο αφεντικό του. Μερικές φορές ένας υπαρχηγός μπορεί να το κάνει αυτό σε μετάνοια προς τον ηγέτη αν θέλει να σταματήσει ένα μέλος της συμμορίας δικό του από περαιτέρω αντίποινα.

Η καταγωγή του προέρχεται από τον παραδοσιακό τρόπο που χειρίζεται ένα ιαπωνικό σπαθί. Τα τρία τελευταία δάχτυλα του κάθε χεριού που χρησιμοποιούνται για να πιάσουν σφιχτά το σπαθί, με τον αντίχειρα και το δείκτη ελαφρώς χαλαρό. Η αφαίρεση των δακτύλων αρχίζει με το μικρό δάχτυλο και συνεχίζει κατά μήκος του χεριού μέχρι το δείκτη, ώστε να εξασθενεί σταδιακά το κράτημα του σπαθιού.

Επίσης, σε αντίθεση με τη σικελική μαφία, η Γιακούζα ενεργεί από γνωστά γραφεία και όχι στα κρυφά.

Η Γιακούζα ασχολείται παραδοσιακά με την πορνεία, τον τζόγο, την προστασία, τον εκβιασμό και την τοκογλυφία. Τα τελευταία όμως χρόνια, η Γιακούζα ασχολείται με τις αγοροπωλησίες ακινήτων και το χρηματιστήριο, επενδύοντας εκεί τα κέρδη της.[4] Μια άλλη πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για την Γιακούζα είναι η εμπορία πορνογραφικού υλικού, καθώς εξάγει πορνογραφικό υλικό στην Ευρώπη και Αμερική. Επίσης, εμπορεύεται όπλα και ελέγχει το εμπορίο μεταμφεταμίνης

Η καταδίκη και οι απειλές στον δικαστή

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμο μέλος της Γιακούζα, καταδικάζεται σε θάνατο.

«Ζήτησα μια δίκαιη απόφαση… Θα το μετανιώνεις αυτό για την υπόλοιπη ζωή σου», είπε ο Νομούρα στον δικαστή μετά την ανακοίνωση της ποινής του εχθές, Τρίτη, σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Νισινιπόν Σιμπούν. Λίγο νωρίτερα ο δικαστής είχε χαρακτηρίσει τις ενέργειες του Νομούρα «εξαιρετικά μοχθηρές».

Ο Νομούρα, επικεφαλής του συνδικάτου εγκλήματος Κούντο-Κάι που δρα στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

Σύμφωνα με την Daily Mail, για πολλά χρόνια υπήρχε ανοχή στην Ιαπωνία για τις ενέργειες της Γιακούζα, καθώς θεωρούνταν «αναγκαίο κακό» για τη διατήρηση της τάξης στους δρόμους και την επίσπευση ορισμένων διαδικασιών, παρά τα αθέμιτα μέσα που χρησιμοποιούνταν. Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, η αυστηροποίηση των κανονισμών κατά των συμμοριών, η πτώση της κοινωνικής αποδοχής και η εξασθένηση της οικονομίας είχαν ως αποτέλεσμα ο αριθμός των μελών των οργανώσεων της Γιακούζα να μειωθεί σημαντικά.

Σε αντίθεση με την ιταλική μαφία ή τις κινεζικές «Τριάδες», η Γιακούζα απασχολεί εδώ και χρόνια μια «γκρίζα ζώνη» στην ιαπωνική κοινωνία – οι οργανώσεις της δεν είναι παράνομες και κάθε μία έχει το δικό της αρχηγείο που γνωρίζει η αστυνομία.

Με περισσότερους από 100 καταδικασθέντες σε θάνατο να περιμένουν την εκτέλεσή τους, η Ιαπωνία είναι ένα από λιγοστά ανεπτυγμένα κράτη που διατηρούν την θανατική ποινή.

Με πληροφορίες από bbcwikipediaDaily Mail

Πρωτοφανές στην Ιαπωνία: Το αφεντικό της Γιακούζα στην αγχόνη * Ορκίστηκε εκδίκηση στον δικαστή [video, photo]

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα