Προ διπλωματικής κρίσης Γερμανία και Τουρκία – Οι “κομπίνες” της Ziraat Bank και η γερμανική αντίδραση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κομπίνες έκανε στη Γερμανία η Ziraat Bank Internatiοnal

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (BaFin) περιόρισε τις ενδογερμανικές δραστηριότητες της Ziraat Bank Internatiοnal με έδρα τη Φρανκφούρτη, λόγω αποκλίσεων σε μεγάλα δάνεια και στην είσπραξη καταθέσεων.

Το κεφάλαιο της τουρκικής κρατικής Ziraat Bank με έδρα τη Γερμανία υπόκειται σε περιορισμούς καταθέσεων και απαγόρευση δανείων μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με την εφημερίδα Sözcü.

Η BaFin απέρριψε επίσης τέσσερις υποψηφίους για τη θέση του γενικού διευθυντή που είχε προτείνει η Τουρκία, είπε η Sözcü.

Η τραπεζική αρχή ανακοίνωσε μια σειρά από αυστηρές κυρώσεις, που θεωρήθηκαν το τελευταίο βήμα πριν κλείσει εντελώς την τράπεζα, χωρίς να κατονομάσει αποκλειστικά τη Ziraat. Η ανώνυμη οντότητα, που πιστεύεται ότι είναι η Ziraat, καθώς η τράπεζα δέχθηκε αυστηρότατους ελέγχους πρόσφατα, θα αντιμετωπίσει τα ακόλουθα:

1. Απαγόρευση δανείων μεγάλης κλίμακας, όπου η τράπεζα δεν θα μπορεί πλέον να προσφέρει δάνεια εκατομμυρίων ευρώ ως αντάλλαγμα για εξασφάλιση στην Τουρκία.

2. Απαγόρευση αποδοχής καταθέσεων μεγάλης κλίμακας και προσφοράς επιτοκίων άνω της αγοραίας αξίας.

3. Προειδοποίηση για τη διοίκηση και απόρριψη διευθυντών που επέλεξε η Τουρκία.

4. Διαταγή προς την τράπεζα να χρησιμοποιεί το δικό της κεφάλαιο σε όλες τις τραπεζικές εργασίες και αυξημένη ζήτηση για εγγυήσεις για διοικητικές πράξεις.

Η τράπεζα δέχτηκε επίσης μεγάλα πρόστιμα, είπε η Sözcü, λόγω των πιστώσεων που εξέδωσε σε εταιρείες στην Τουρκία μέσω της Ziraat Γερμανίας από το 2017.

Οι πρόσφατοι νόμοι που θέσπισε η Τουρκία και αφορούν τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να αποστέλλονται στη χώρα χρήματα άγνωστης προέλευσης τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν ένας άλλος λόγος για τις αυστηρές ποινές.

Οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να μην βάλουν λουκέτο στη Ziraat για να αποφύγουν μια διπλωματική κρίση με την Τουρκία, αλλά τα μέτρα που θεσπίζονται εναντίον της ισοδυναμούν με κλείσιμο του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας, ανέφερε στη Sözcü ανώνυμος εμπειρογνώμονας.

Οι αποκλίσεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο, όταν μια ανώνυμη πηγή είπε στο Reuters ότι υπήρχαν “ορισμένοι δείκτες που δεν ταιριάζουν στον ισολογισμό της τράπεζας”.

Η τράπεζα είχε εκδώσει δάνειο 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Çukurova Holding το 2014 για να ανακτήσει το 13,8% του μεριδίου της Turkcell, του μεγαλύτερου παρόχου δικτύων κινητής τηλεφωνίας της χώρας. Το δάνειο χρησιμοποιήθηκε από μια εταιρεία στο φορολογικό παράδεισο των Παρθένων Νήσων, όπως αποκαλύφθηκε σε έρευνα του Εφετείου νωρίτερα φέτος, και έγραψε τον Μάρτιο η Çiğdem Toker της Sözcü.

Η Ziraat Bank International διαθέτει περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ σε ίδια κεφάλαια και επτά υποκαταστήματα στο Βερολίνο, το Ντούισμπουργκ, τη Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, το Ανόβερο, την Κολωνία και το Μόναχο.

Ο κρατικός δανειστής κατηγορείται επίσης για απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συμμετοχή στη διαβόητη πλέον συνομωσία με το λαθρεμπόριο χρυσού του τουρκο-ιρανού Ρεζά Ζαράμπ, με στόχο την αποφυγή των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν.

Οι προεκτάσεις στη συγκεκριμένη υπόθεση φτάνουν παντού καθώς η δίκη της τουρκικής Halkbank συνεχίζεται επί αμερικανικού εδάφους.

Από την άλλη, ο τότε υποδιοικητής της τράπεζας Νατζί Αγμπάλ είναι σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Παράλληλα, στην υπόθεση έχει επισημανθεί ότι εμπλέκεται και ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος συνέβαλε στο “χτίσιμο” του όλου σχεδίου αποφυγής των κυρώσεων.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα