Ζοφερή η εικόνα στις σχέσεις των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων

Προειδοποίηση  προς στις ΗΠΑ για πιθανή διακοπή των διπλωματικών σχέσεων απηύθυνε σήμερα με τον πιο επίσημο τρόπο η Ρωσία με αφορμή την επιχείρηση  στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Μόσχα ( (στη φωτό ο πρεσβευτής των ΗΠΑ John J. Sullivan με τον Β.Πούτιν) και του επισημάνθηκε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι «στα πρόθυρα της διάλυσης.»

Του επεσήμαναν ακόμα ότι αιτία για την επιδείνωση των σχέσεων των δυο χωρών είναι τα όσα έχει πει το τελευταίο διάστημα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ειδικά για τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον οποίο αποκάλεσε…  «εγκληματία πολέμου».

 

Ρωσική πηγή ασφαλείας, ωστόσο, έσπευσε να υποβαθμίσει την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να υλοποιήσει την απειλή της.

Υπενθυμίζεται ότι, ερωτηθείς σχετικά την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν δεν απέφυγε να χαρακτηρίσει τον Ρώσο πρόεδρο «εγκληματία πολέμου», υιοθετώντας σκληρή ρητορική έναντι της Μόσχας.

Είχε προηγηθεί η έκδοση απόφασης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με την οποία διέταζε τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Την Πέμπτη, προγραμματίζεται να συμμετάσχει σε ειδικές συνόδους του NATO, της ΕΕ και της G7 στις Βρυξέλλες. Την Παρασκευή θα βρίσκεται στη Βαρσοβία, όπου θα συζητήσει διμερώς με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα. Δεν σκοπεύει ωστόσο να επισκεφθεί το Κίεβο.

Την ίδια ώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί το… Κίεβο, Μάλιστα όπως αναφέρεται ζήτησε από τους συνεργάτες του να εκτιμήσουν πόσο πρακτικό θα είναι ένα τέτοιο ταξίδι (δηλαδή πως θα… πάει και πως θα φύγει) και την αξία που θα έχει στο διεθνές κλίμα ασφάλειας.

 

Στο μέτωπο της Ουκρανίας η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η Αεροπορία της πραγματοποίησε τουλάχιστον 300 εξόδους πάνω από την χώρα.

 

 

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/aystiri-proeidopoiisi-apo-mosxa-se-ouasigkton-oi-sxeseis-mas-vriskontai-sta-oria-tis-dialysis/