Πριν είναι αργά: Ήρθε η ώρα οριοθέτησης των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Hellas Journal

Θεόδωρος Καρυώτης

Πανηγυρίζουμε την απομάκρυνση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis απο την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά δεν κάνουμε καμία κίνηση να κόψουμε τον βήχα του Ερντογάν. Το Oruc Reis μπήκε και βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, χωρίς εμείς να έχουμε γνωστοποιήσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας, αλλά ευτυχώς και αναπάντεχα την κατάσταση έσωσε το ΥΠΕΘΑ διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για παραβίαση του FIR αντί για παραβίαση της υφαλοκρηπίδας.

Φαίνεται ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος εξελίσσεται σε ένα απο τους  καλύτερους υπουργούς Άμυνας στην μεταπολίτευση. Είχα μία σύντομη συνομιλία μαζί του, όταν ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης επισκέφθηκε πρόσφατα  την Ουάσιγκτον και αποκόμισα τις καλύτερες εντυπώσεις.

Εμείς ξεχνάμε ακόμα και την ιστορία μας. Οι ελληνικές εφημερίδες έγραψαν ότι τέτοια παραβίαση δεν έχουν επιχειρήσει οι Τούρκοι στο παρελθόν. Ξεχνούν άραγε τις τουρκικές παραβιάσεις στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου;

Όπως έγραψε ο Κώστας Βενιζέλος:

«Η αποστολή του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ήταν ένα δυνατό τεστ. Η Τουρκία έχει αντιληφθεί τις αντοχές της Ελλάδος, στην Αθήνα δεν φαίνεται να έχουν κατανοήσει τους λόγους αποστολής του ερευνητικού σκάφους. Γι αυτό και σε κλίμα πανικού έψαχναν δικαιολογίες για την επιδρομική Τουρκία.» 

Η τραγωδία της εξωτερικής μας πολιτικής έγκειται στο γεγονός ότι περιμένουμε, με σχετική αγωνία, την επόμενη κίνηση των Τούρκων για να σχεδιάσουμε την αντίδρασή μας.

Από το 1974 οι Τούρκοι έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες χάρτες και γεωγραφικές συντεταγμένες, ενώ εμείς μηδέν. Για να είμαι ακριβής, από την πλευρά μας υφίσταται ο χάρτης Μανιάτη που δείχνει μόνο τα θαλάσσια σύνορά μας στην Δύση, δηλαδή με την Αλβανία, την Ιταλία και την Λιβύη. Δεν έχουμε δείξει ποτέ τα ανατολικά μας θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Τουρκία.

Σε ένα εξαιρετικό άρθρο του στη Καθημερινή, στις 26/11/2017, με τίτλο «Πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται», ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος εξηγεί:

«Η Αθήνα όμως δεν έχει ανακοινώσει ποτέ επισήμως πού αρχίζει και πού τελειώνει η ελληνική υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο. Λένε κάποιοι ότι η λύση θα ήταν μία οριοθέτηση με την Αίγυπτο (που αποδεικνύεται σύνθετη) ή με την Κύπρο. Εάν μας ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις, πράγματι μπορούμε να προχωρήσουμε σε επίσημη οριοθέτηση με την Κύπρο. Εάν μας ενδιαφέρει η ουσία –δηλαδή να δηλώσουμε διεθνώς τα ακριβή όρια της υφαλοκρηπίδας μας στην περιοχή–, καλυπτόμαστε πλήρως από την κατάθεση των σχετικών συντεταγμένων στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Επιπλέον, εάν καταθέσει και η Κύπρος τις δικές της συντεταγμένες για την κυπριακή ΑΟΖ, που θα συμπίπτουν με τις ελληνικές, θα έχουμε έμμεση πλην σαφέστατη οριοθέτηση μεταξύ των δύο κρατών. Αυτό δεν πρόκειται να αποτρέψει την τουρκική επιθετικότητα. Θα καταστήσει, όμως, γνωστό σε ξένες εταιρείες που δουλεύουν για λογαριασμό της τουρκικής κυβερνήσεως ότι στις συγκεκριμένες περιοχές πρέπει να παίρνουν άδεια από την Ελλάδα.»

Η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση αγνόησαν την συμβουλή του διακεκριμένου καθηγητή και τώρα προσπαθούμε να μπαλώσουμε τα λάθη μας.

Έτσι πρέπει, επιτέλους, να αλλάξουμε ρότα και να αναλάβουμε εμείς μια πρωτοβουλία και όχι να παρακολουθούμε τις τουρκικές κινήσεις και να αντιδρούμε, πάντα, καθυστερημένα.  Ο μόνος τρόπος να κόψουμε απότομα τον βήχα του Ερντογάν είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Υπάρχει όμως ένα σημαντικό γεγονός που, ουσιαστικά, έχει αλλάξει την εξωτερική μας πολιτική. Συνοψίζεται στη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Θα πάμε στην Χάγη μόνο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ!»

Ήταν επίσης σημαντική η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, στην συζήτηση στη Βουλή για την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, ότι πρέπει να προσφύγουμε στην Χάγη μόνο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Ουδείς χειροκρότησε,  διότι όλοι εκείνη την ώρα ήταν απασχολημένοι με την κόντρα Μαρινάκη- Σαββίδη για το ποδόσφαιρο.

Αλλά ας έρθουμε τώρα στην ουσία του θέματος. Εφόσον η θέση μας είναι «πάμε Χάγη μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», τότε δεν θα φθάσουμε ποτέ στην Χάγη, διότι η Τουρκία θα θέσει τους δικούς της γνωστούς όρους που θα απορριφθούν, φυσικά, από την ελληνική πλευρά.

Παρακαλώ για δεκαετίες τις ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, να προβούν σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και μετά με την Κύπρο φοβούμενος μία οριοθέτηση Τουρκίας- Λιβύης, που υποψιαζόμουν ότι έρχεται.

Σήμερα, βέβαια, συγκυρία είναι διαφορετική διότι όπως εξηγεί ο Κώστας Γρίβας που διδάσκει Γεωπολιτική στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων:

«Με βάση τη δυναμική του “γαλάζιου εθνικού εδάφους” που διαμορφώνεται διεθνώς, αν η Τουρκία επιτύχει να μην έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα τα ελληνικά νησιά, ή επιβάλει στην Ελλάδα να μην ασκεί σε αυτά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τότε προκύπτει σοβαρό πρόβλημα εθνικής κυριαρχίας. Κι αυτό, λόγω των γεωπολιτικών ζυμώσεων που βρίσκονται σήμερα εν εξελίξει διεθνώς και τείνουν να μετατρέψουν –ατύπως πλην αποφασιστικώς– την ΑΟΖ σε χώρο περίπου εθνικής κυριαρχίας.»

Τώρα τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε. Επομένως επείγει να αναλάβουμε την πρωτοβουλία και να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μας πρώτα με την ΑΟΖ της Αιγύπτου και κατόπιν με την ΑΟΖ της Κύπρου. (Η UNCLOS δεν επιτρέπει ταυτόχρονη οριοθέτηση τριών κρατών).

Επειδή ακούγεται η άποψη ότι πρέπει να ανακηρύξουμε πρώτα ΑΟΖ και μετά να την οριοθετήσουμε, συνιστώ να ακολουθήσουμε τα βήματα του Ισραήλ, που οριοθέτησε ΑΟΖ με την Κύπρο και με την Αίγυπτο χωρίς προηγουμένως να ανακηρύξει ΑΟΖ.

Όπως πολύ σωστά εξηγεί ο Άγγελος Συρίγος:

«Σε περίπτωση που η Ελλάδα περιορισθεί να κηρύξει απλώς την ΑΟΖ και να μη λάβει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα εφαρμογής της, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η κήρυξη να μείνει κενό γράμμα.»

Βέβαια υφίσταται η πιθανότητα η πρώτη μας οριοθέτηση να γίνει με την Λιβύη. Εάν έρθει ο Χαφτάρ στην εξουσία, πιθανώς  θα θελήσει να προβεί σε οριοθέτηση με την Ελλάδα, αφού του επιτρέψουμε να κλείσει τον κόλπο της Σύρτης και αυτός με τη σειρά του μας δώσει πλήρη επήρεια στην Γαύδο.

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΛΙΒΥΗ

Είμαι της γνώμης ότι η πρώτη μας οριοθέτηση πρέπει να γίνει με την Αίγυπτο για ευνόητους λόγους, όπως προτείνει για πολλά χρόνια και ο φίλος μου Σόλων Κασίνης. Δεν πρόκειται εδώ να αναφερθώ στις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη μέχρι τις πρόσφατες ενέργειες του Νίκου Δένδια. Τώρα η κατάσταση είναι πιο ώριμη από ποτέ και πρέπει να καταλήξει στην σωστή οριοθέτηση, που δεν είναι άλλη από την παραδοχή από την Αίγυπτο ότι έχει θαλάσσια σύνορα με την Στρογγύλη. Έτσι, προφανώς, θα γίνει ευκολότερη η επόμενη οριοθέτηση της Ελλάδας με την Κύπρο.

Ο επόμενος χάρτης δείχνει την παράνομη Τουρκολιβυκή οριοθέτηση.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΛΙΒΥΗΣ

Αυτό τον χάρτη θα είναι σε θέση η Ελλάδα στην ουσία να  ακυρώσει παρουσιάζοντας τον παρακάτω χάρτη οριοθέτησης  ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο.

ΧΑΡΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΙΓΎΠΤΟΥ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

Επίλογος

Η ιστορία, δυστυχώς, δεν τελειώνει εδώ , διότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον μεγάλο μας σύμμαχο τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σήμερα το πρόβλημα δεν είναι απλό, αν αναλογισθούμε τις στενές σχέσεις των ηγετών των ΗΠΑ και της Τουρκίας Τραμπ και Ερντογάν, που αλληλοθαυμάζονται. Ο Τραμπ έχει επικεντρωθεί στο Ιράν και δεν θέλει η προσοχή του να αποσπάται από το ελληνοτουρκικό πρόβλημα, που εκνευρίζει τους Αμερικανούς για πολλές δεκαετίες. Πηγές στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί θέλουν το συντομότερο δυνατόν να λυθεί μιά για πάντα η ελληνοτουρκική διαφορά και πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτής της  διαφοράς είναι η συνδιαχείριση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή επιθυμούν η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Ελλάδα να μοιράσουν τους υπαρκτούς υδρογονάνθρακές τους με του ανύπαρκτους υδρογονάνθρακες της Τουρκίας!

Εδώ βέβαια θα φανεί το μέγεθος του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θεωρεί ίνδαλμά του μεγάλο Ελευθέριο Βενιζέλο.

Hellas Journal

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα