Πραγματοποιήθηκε το ιστορικό Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου με θέμα: «Οι εθνικοί αγώνες των Μακεδόνων από το 1453 έως και το 1878». (ΒΙΝΤΕΟ)

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

SynedrioIerasSynodouNaousa2021

Την Κυριακή του Θωμά 9 Μαΐου, το απόγευμα, η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας διοργάνωσε και φιλοξένησε το ιστορικό Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Οι εθνικοί αγώνες των Μακεδόνων από το 1453 έως και το 1878», με την ευκαιρία της μνήμης των Αγίων Δισχιλίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων και του Ολοκαυτώματος της ηρωικής πόλεως Ναούσης. Το εν λόγω Συνέδριο καθώς και οι λατρευτικές εκδηλώσεις της μνήμης των Αγίων Νεομαρτύρων εντάχθηκαν φέτος στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού για την συμπλήρωση των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το Συνέδριο αρχικά προγραμματιζόταν να διεξαχθεί σε φυσικό χώρο και με τη φυσική παρουσία των Συνέδρων. Δυστυχώς τα περιοριστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας οδήγησαν στην διαδικτυακή διεξαγωγή και προβολή των εργασιών του Συνεδρίου μέσα από τους ιστοχώρους της Ιεράς Μητροπόλεως μας αλλά και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην αρχή χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Δήμαρχος της Ηρωϊκής πόλεως Ναούσης κ. Νικόλαος Καρανικόλας και ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του διαδικτυακού συνεδρίου.

Στην πρώτη συνεδρία ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους: α) ο Πανοσ.  Αρχιμ.Θεόφιλος Λεμοντζής, Αρχιερατικός Επίτροπος Καμπανίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Στοχασμοί και προβληματισμοί 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία. Αγώνας και θυσία στην Μακεδονία», β) ο κ. Εμμανουήλ Βαλσαμίδης, εκπαιδευτικός, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Τα προεπαναστατικά κινήματα στη Νάουσα», γ) ο Πανοσ.  Αρχιμ.Πορφύριος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Γεροτάσος από την Βέροια και την Νάουσα. Ο της Αναστάσεως επώνυμος και ήρως της Πανελλάδος» και δ) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Οι άγιοι Νεομάρτυρες του χαλασμού της Νάουσας».

Στην δεύτερη συνεδρία ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους: α) ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός επιστήμων – συγγραφέας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Οι Μακεδόνες στην Επανάσταση του 1821», β) ο κ. Αλέξανδρος Τρομπούκης, Υποστράτηγος εν.ά., ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η προεπαναστατική ιστορία της Βέροιας και οι αγώνες του ιερού Κλήρου», γ) ο κ. Δημήτριος Παπάζης, αν. καθηγητής ΑΕΑΘ, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η συμμετοχή της Εκκλησίας στα σημαντικότερα μετεπαναστατικά κινήματα της Μακεδονίας: Χαλκιδική – Βέροια – Νάουσα – Πιέρια (1821/22 -1878)».

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και κήρυξε την λήξη του ιστορικού Συνεδρίου.

Το Συνέδριο παρουσίασε ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα