ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΞΟ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Η έννοια του Συνταγματικού Τόξου καθιερώθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά να βγάλει την Χρυσή Αυγή εκτός νόμου. Η προσπάθεια υπήρξε επιτυχής νομικά και διαδικαστικά εν μέσω οικονομικής κρίσης και αύξησης της δύναμης της οργάνωσης. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας είδε, επίσης, θετικά την εξέλιξη.
Το επιχείρημα της τότε κυβέρνησης ήταν ο εγκληματικός χαρακτήρας της οργάνωσης που έφθασε, ακόμη, και σε δολοφονίες. Και η δική μου προσέγγιση είναι ότι όταν ένας φορέας ή μια οργάνωση φθάνει στα ακραία όρια να δολοφονεί δεν έχει θέση στην δημόσια ζωή. Λόγω της φύσης και του χαρακτήρα της. Πέρα απο τη λογική του Συνταγματικού Τόξου.
Η Χρυσή Αυγή εγκλημάτισε, καλώς εξοβελίστηκε.
Το ιδεολογικό επιχείρημα εναντίον της παρέπεμπε στο ισχυρό ανάλογο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, όταν στη Γερμανία παραβλέφθηκε ο κίνδυνος απο τον ανερχόμενο ναζισμό με αποτέλεσμα την τραγωδία που βίωσε η ανθρωπότητα.
Το Συνταγματικό Τόξο απασχόλησε τον δημόσιο λόγο και στην αρχή της προεκλογικής περιόδου των εκλογών που διεξήχθησαν στις 21 Μαίου. Τότε, ενόχλησε το πρόσωπο του Κασιδιάρη. Δεν είναι σαφές αν η κυβερνητική πρωτοβουλία αποκλεισμού του προήλθε απο δημοκρατική ευαισθησία ή απο ανησυχία για το αποτέλεσμα των εκλογών. Η νομοθετική ρύθμιση αποκλεισμού του ήταν φωτογραφική. Με τα νομικώς ισχύοντα, ως τότε, ο Κασιδιάρης θα μπορούσε να διεκδικήσει την ψήφο των εκλογέων διότι η υπόθεσή του δεν έχει τελεσιδικήσει.
Αλλά το Συνταγματικό Τόξο πάλι ενεργοποιήθηκε. Με φωτογραφική διάταξη. Και έτσι δεν ήρθαν και σε δύσκολη θέση και οι Συνταγματολόγοι. Οι θεραπαινίδες του Συστήματος.
Μια τρίτη περίπτωση επίκλησης του Συνταγματικού Τόξου αντιμετωπίζουμε και στις μέρες μας με την κυβέρνηση να ανησυχεί για την παρουσία και την δυναμική του κόμματος “Νίκη”. Το κόμμα αυτό δεν είναι ναζιστικό ή φασιστικό και τα πρόσωπα που το συγκροτούν δεν θεωρούνται εγκληματικά και δεν υπάρχουν και τέτοιες υπόνοιες εναντίον τους. Είναι πρόσωπα βαθιά θρησκευόμενα και πιστεύουν στην παράδοση όπως ερμηνεύται απο το τρίπτυχο Πατρίς-Θρησκεία- Οικογένεια. Ούτε έχουν κατηγορηθεί για χουντικό παρελθόν ή προσομοίωση των αντιλήψεων της χουντικής επταετίας. Είναι καθημερινοί άνθρωποι που το θρησκευτικό φαινόμενο καθορίζει την ζωή τους. Αλλά αυτό ουδέποτε, ως σήμερα, θεωρήθηκε ποινικό αδίκημα. Το τμήμα του ελληνικού πληθυσμού που πιστεύει βαθιά και η πίστη καθορίζει την καθημερινότητά του δεν είναι ευκαταφρόνητο.
Λογικά, είναι μια τάση που αν θέλει να εκφραστεί πολιτικά δεν εγκυμονεί κινδύνους. Εκτός απο την ενόχληση των αντιπάλων τους που είναι τάσεις, ομάδες ανθρώπων ή μεμονωμένα άτομα που θεωρούν παρωχημένη την εμμονή σε θρησκευτικές αντιλήψεις.
Αποδεκτές οι επιφυλάξεις. Μπορούν όμως, όσοι έχουν επιφυλάξεις για το ιδεολογικό περιεχόμενο του κινήματος αυτού να επικαλούνται το περίφημο Συνταγματικό Τόξο για να ενθαρρύνουν πολιτικές πρωτοβουλίες να απαγορευτεί η κάθοδος του κόμματος στις εκλογές;
Αφήνω στον αναγνώστη να κρίνει το ερώτημα.
Σε ό,τι με αφορά, δεν έχω καμιά σχέση με το κίνημα αυτό και η καθημερινότητά μου ΔΕΝ καθορίζεται απο την θρησκεία. Έχω κάποια σχέση με την Εκκλησία, πηγαίνω μερικές φορές τον χρόνο και εκκλησιάζομαι (το θρησκευτικό φαινόμενο και το εκκλησιαστικό γεγονός είναι δύο διαφορετικά πράγματα) αλλά η σχέση μου αυτή είναι όπως της συντριπτικής πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας.
Δεν γράφω το σχόλιο αυτό απο ιδιαίτερο ιδεολογικό ή θεολογικό ενδιαφέρον για το κίνημα “Νίκη”.
Το γράφω διότι ανησηχώ σοβαρά για μια προϊούσα ιδεολογική και πολιτική τάση που με την χρησιμοποίηση συνταγματολόγων, προωθητών των κυρίαρχων ιδεολογικών αντιλήψεων και άλλων τινών πολιτικών και διανοουμένων περιορίζουν το εύρος της δημοκρατίας στις εκλογικές και όποιες άλλες επιθυμίες τους.
Και αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία. Πολύ επικίνδυνο.
Όσοι φίλοι αναρωτιούνται γιατί το ενδιαφέρον μου για τη “Νίκη” η απάντηση είναι το γνωστό ανέκδοτο.
Στην αρχή ήρθαν και τον πήραν. Είπαμε, είναι εβραίος, δεν πειράζει.
Ξαναήρθαν. Πήραν τον κομμουνιστή. Πάλι σιωπήσαμε.
Όταν ήρθαν να πάρουν και εμάς δεν έμεινε κανείς να μας υποστηρίξει.
Η δημοκρατία κυρίες και κύριοι στηρίζεται σε στέρεους θεσμούς που δεν καθορίζονται απο ευκαιριακά φαινόμενα. Ούτε απο την ελληνικής εμπνεύσεως ιδέα του Συνταγματικού Τόξου το εύρος του οποίου καθορίζουν αυτοί που κάθε φορά μπορούν.
Είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει. Εκτός αν όλα τα έχουμε αφήσει να τα διευθετήσει η κομματική γραφειοκρατία. Τότε, ο ολοκληρωτισμός βρίσκεται μπροστά στην πόρτα μας.
spot_img

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Μια τρίτη περίπτωση επίκλησης του Συνταγματικού Τόξου αντιμετωπίζουμε και στις μέρες μας με την κυβέρνηση να ανησυχεί για την παρουσία και την δυναμική του κόμματος “Νίκη”.”

    Εννοείτε ότι γίνονται προσπάθειες αποκλεισμού της Νίκης από την εκλογική διαδικασία; Το ρωτάω, διότι κυκλοφορούν φήμες σχετικές με προσφυγές κλπ. Ποιος όμως έχει συμφέρον να αποκλείσει την κάθοδο του Νατσιού στις εκλογές; Ο Βελόπουλος ίσως; Άρα να περιμένουμε συνέργειες ΝΔ και Ελληνικής Λύσης στην προσεχή Βουλή;

    • Η ΝΔ και στο παρελθόν έχει επδιώξει τον αποκλεισμό άμεσων πολιτκών ανταγωνιστών με διάφορυς τρόπους, επικοινωνιακούς (όπως με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό το 2004 και την Δημιουργία Ξανά το 2012) και νομικούς (τον Λαϊκό Σύνδεσμο το 2013). Δεν θα με εξέπληττε να το επιχειρήσει και τώρα. Η Ελληνική Λύση μπορεί να έχει συμφέρον από έναν αποκλεισμό της Νίκης αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι διαθέτει τις δυνατότητες για να επιδιώξει έναν τέτοιον αποκλεισμό με νομικό τρόπο.

      • Όποιες μεθοδεύσεις και αν έγιναν, όπως καταγγέλλει η ίδια η Νίκη, πάει, σήμερα τελείωσε. Εγκρίθηκε η συμμετοχή της τις εκλογές από τον Άρειο Πάγο.

        https://www.enikos.gr/politics/ekloges-2023-afta-einai-ta-32-kommata-pou-katevainoun-stis-25-iouniou/1979868/

        Σημειωτέον όμως ότι ο Κασιδιάρης έδωσε γραμμή για το κόμμα “Σπαρτιάτες”, το οποίο κατά την γνώμη μου δεν κόβει ψήφους από την “Νίκη” (έχουν εντελώς διαφορετικό εκλογικό ακροατήριο), αλλά η σούπα μπορεί να μπερδευτεί πολύ περισσότερο από όσο φανταζόμαστε. Εάν για παράδειγμα μειωθεί η αποχή αισθητά, τότε ο απαιτητός αριθμός ψήφων για να πιάσει ένα κόμμα το 3% αυξάνεται.

  2. Ο ολοκληρωτισμός δεν βρίσκεται μπροστά στην πόρτα μας αλλά ήδη έχει μπει μέσα στο σπίτι μας.
    Ο Πούτιν και οι Ρώσοι ολιγάρχες με τρία κόμματα (ΚΚΕ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΝΙΚΗ) εντός βουλής και περίπου 40 βουλευτές τρίβουν τα χέρια τους.

    • οι 300 – 40 = 260 βουλευτές που ελέγχονται από τις…δυτικές δημοκρατίες δεν φαίνεται να σε ανησυχούν. Προφανώς περιμένεις κι εσύ από αυτούς μια συμφωνία των Πρεσπών για το Αιγαίο η οποία θα ενισχύσει τις πανανθρώπινες αξίες (και τους μισθούς των αργόσχολων) στην χώρα μας.

    • ΚΚΕ δεν νομίζω. Αλλά ο μονος που τρίβει τα χέρια του μεσω της ελληνικης ελιτ και κυνοβουλιου (και κονιορτοποιεί τους αλλους) ειναι κάποιος Γιωργος (Σβαρτς).

  3. ”Όπερ έδει δείξαι ” για να μη κινδυνεύσουμε-λέμε τώρα με τόσα κεκτημένα από την Μεταπολίτευση (μερικά πρέπει να τα στερηθούμε ,γατί παρατράβηξε το πράγμα )και την Ευρωπαϊκή Ένωση- επιβάλλεται να δυναμώσουμε τους Θεσμούς πρώτα με την -άνευ καφενειακών σχολίων- αποδοχή τους και δεύτερον με πατριωτικό και φιλοευρωπαϊκό προσωπικό .
    ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ; ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΣΑΥΤΗΝ ΤΗΝ 10ΕΤΙΑ.

    • μια που μιλάς για θεσμούς, να περιμένουμε και την αποκατάσταση της λειτουργίας των πανεπιστημιακών χώρων σε αυτή την δεκαετία ή να μάθουμε να ζούμε με το αριστερό πρόσημο στην ελευθερία της έκφρασης εκεί;

      • Αν δεν θέλουν οι ”νοικοκύρηδες” των Πανεπιστημίων πανεπιστημιακοί , που οι περισσότεροι στην Μεταπολίτευση ταυτίσθηκαν με την πανσπερμία των Αριστερών Κομμάτων ,Συλλογικοτήτων και Παρεών ”χαβαλετζήδων και μπαχαλάκηδων”, μπορεί να μη μπει τάξη και ασφάλεια στα ”κάμπους” των Πανεπιστημίων, η δε Αστυνομία -κρατική ή ιδιωτική που δεν μοιράζει τριαντάφυλλα αλλά επεμβαίνει -θα δεινοπαθήσει .
        Αλί στα παιδιά ”μας”- αστυνομικούς – που θα κινούνται μέσα στους ελεύθερους χώρους των Πανεπιστημίων.
        Και θα προκαλούνται και θα κινδυνεύουν ”οι μπάτσοι, οι αλήτες , οι δολοφόνοι”.
        Συμμόρφωση θα υπάρξει μόνο αν λειτουργήσουν Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που θα αφομοιώσουν τα Δημόσια ,οπότε θα υποχρεωθούν να ανησυχήσουν οι πανεπιστημιακοί των Δημοσίων από απώλεια των θέσεων και των διαφόρων επικερδών προγραμμάτων.
        Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ -ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ -ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ”ΗΛΙΘΙΟΙ”.

        • “ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ; ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΣΑΥΤΗΝ ΤΗΝ 10ΕΤΙΑ”

          μα τότε τί στο καλό εννοούσες με την παραπάνω φράση. Αφού όσο υπάρχουν αριστεροί θα έχεις πάντα έναν λόγο να εξηγήσεις την αποτυχία της κυβέρνησης.

          • Όλα κάποτε τελειώνουν και νομίζω πως τελειώνει και η Αριστερά στις επόμενες εκλογές και οι όποιοι αριστεροί θα προσαρμοσθούν για να επιβιώσουν. Γιαυτό και η ελπίδα μου σαυτήν την 10ετία.

          • @Σ.Α.Ν.,

            τί θα πεί νομίζεις; Υπάρχει συγκεκριμένη πρόθεση από την ΝΔ να αντιμετωπίσει την αριστερά στα πανεπιστήμια ή περιμένουμε κι εδώ να μας χαριστεί το μέλλον; Τότε τί ήταν όλα αυτά για αυτοδυναμίες αν περιμένουμε τα προβλήματα να λυθούν περίπου από μόνα τους;

  4. Έκανα την υπόθεση αν την τελειώσουν με την ψήφο τους οι Έλληνες την Αριστερά στις επόμενες εκλογές” και φύγουν από την μέση” οι πολιτικοί της 30ετίας 1988-2018 δεν θα έχουν τάσεις αυτοκτονικές και οι πανεπιστημιακοί δεν θα φοβούνται ”να βγουν από τα γραφεία τους” και θα θυμηθούν τις ξεχασμένες ιδιότητες, που είχαν οι παλαιοί συνάδελφοί τους .
    Πάντως ούτε και εσείς θα θέλατε νέα μνημεία και επετείους για παράτολμους ή άτυχους νέους , αν συνεχισθούν οι καθημερινές επιθέσεις προς την Αστυνομία, πράγμα που και το κράτος -πολύ σωστά -πρέπει να το υπολογίζει νόμιμη δράση του.
    Τέτοια άποψη επικράτησε τον Δεκέμβριο του 2008 .
    Καλή συνέχεια-ας διακόψουμε τον ευγενικό διάλογο- , καλή συνέχεια.

    • H ‘αριστερά”,δηλαδη η υποταγή στην υλη και στο φιλοτομαρισμό, είναι πλέον η μονη γραμμή σκεψης στον, κάποτε, ελληνικό λάο. Κομματικά μπορεί η αριστερά να πεφτει, οχι τελειώνει. γιατι εχει εκφυλισει και τη δεξία. Αποστολή εξετελέσθη.

  5. Όταν οι “προοδευτικοί” αριστεροί εισέρχονται στην ΑΣΟΕΕ και ξευτιλίζουν τον πρύτανη, όταν οι αριστεροί κλίνουν το μάτι στους ακροδεξιούς ο ολοκληρωτισμός έχει κερδίσει την δημοκρατία.
    Η Ελληνική Δημοκρατία πληρώνει το λάθος του Καραμανλή το 1974.

    • Δημοκρατία με εκτός νόμου πολιτικά κόμματα δεν νοείται και από το το 1949 είχαν περάσει 25 χρόνια.
      Το λάθος είναι ότι άλλα κόμματα τους ”έβαλαν και στον κόρφο τους” μετά το 1981 για να στείλουν την Δεξιά και τον Πατριάρχη της Καραμανλή ”στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας” ,αλλά αυτή είναι εφτάψυχη και τώρα θα την απολαμβάνουμε και αυτοί και εμείς άλλη μια 4ετία, για να ξανακάνουμε την ευρωπαϊκή Ελλάδα που σταμάτησε το 1981.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα