«Πολυκομματική κι όχι ηγεμονική η σύνθεση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης»

- Advertisement -

Του ‘Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Γράφαμε σε προηγούμενο άρθρο μας https://www.anixneuseis.gr/?p=169958 ότι οι Γάλλοι απέφυγαν την απολυτότητα της ηγεμονίας του Emmanouel Macron, διαψεύδοντας έτσι τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν πάνω από τις 400 έδρες (σε σύνολο 577) για την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία (308 έδρες τελικά όλες δικές του). Συν μια σημερινή προσχώρηση του πρώην Πρωθυπουργού Emmanuel Vals ο οποίος δήλωσε στο κανάλι RTL ότι εγκαταλείπει το σοσιαλιστικό κόμμα και ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Εμμανουέλ Βάλς.

Περιέργως πως, ο αριθμός των δυνητικών κοινοβουλευτικών ομάδων, που θα γνωστοποιηθεί σήμερα στην γαλλική εθνοσυνέλευση για την εκλογή Προέδρου της, θα μπορούσε να σπάσει ένα ρεκόρ, αφού θα ανέλθει μάλλον σε 8 συν τους Λεπενιστές. Σε αυτό συνέβαλαν τόσο η σοφή ψήφος των Γάλλων στον 2ο γύρο των βουλευτικών εκλογών ενάντια στην ηγεμονία Μακρόν αλλά και ο διεμβολισμός που κατάφερε να κάνει ο τελευταίος στα αντίπαλα κόμματα.

Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας Le Figaro στις 25 Ιουνίου, οκτώ κοινοβουλευτικές ομάδες θα μπορούσαν να συγκροτηθούν σήμερα στο γαλλικό Ημι-κύκλειο, ως ακολούθως :

  • Οι κομμουνιστές με 15 έδρες.
  • Η Ανυπότακτη Γαλλία του Jean-Luc Mélenchon (που δεν κατόρθωσε να έχει υπό την προεδρία του τους κομμουνιστές συμμάχους στις προεδρικές εκλογές) με μόλις 17 έδρες (αν και έλαβε σχεδόν 20% σε αυτές).
  • Οι σοσιαλιστές με μόλις 31 με 32 έδρες.
  • Οι προοδευτικοί, που βρίσκονται υπό συγκρότηση, με 20 περίπου έδρες οι οποίοι προέρχονται από διάφορους αριστερούς, ριζοσπάστες και πρώην οικολόγους.
  • Η Δημοκρατία Εμπρός με 308 έδρες.
  • Το Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem) με 42 έδρες.
  • Οι Εποικοδομητικοί, με 40 περίπου έδρες, που αποσκίρτησαν από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων του Φιγιόν και δεν θέλουν να κάνουν μια στείρα αντιπολίτευση, αλλά να ψηφίζουν τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις που είναι σύμφωνες με τα πιστεύω τους.
  • Οι Ρεπουμπλικάνοι με περίπου 90 έδρες με ιστορικούς βουλευτές τους που μάλλον θα ακολουθήσουν μια σκληρή αντιπολίτευση.
  • Και το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pin με μόνο 8 έδρες (αν και πέρασε στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών), δηλαδή κάτω από 15 έδρες που είναι απαραίτητες μίνιμουμ για τον σχηματισμό μιας κοινοβουλευτικής ομάδας, χάνοντας έτσι τα οικονομικά και μη προνόμια που έχει μια κανονική κοινοβουλευτική ομάδα.

Από την παραπάνω σύνθεση της γαλλικής πολυκομματικής Εθνοσυνέλευσης προκύπτει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του νεόδμητου κόμματος του Μακρόν η «Δημοκρατία Εμπρός» με 308 έδρες, στις οποίες θα προσθέταμε τις 42 έδρες του MoDem, την 1 έδρα του Emmanuel Vals και των δυνητικά 40 εδρών των «Εποικοδομητικών». Οι Σοσιαλιστές δήλωσαν στις 24 Ιουνίου στο Εθνικό τους Συμβούλιο ότι τοποθετούνται στην αντιπολίτευση με το σύνθημα «ούτε με τον Μακρόν, ούτε με τον Μελανσόν».

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα