Ποιο είναι το Ισλαμικό Κράτος Κορασάν και γιατί βρίσκεται σε πόλεμο με τους Ταλιμπάν ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Στις 7-7-2021 δημοσίευσα στις Ανιχνεύσεις  το ενημερωτικό άρθρο με τίτλο «Ποιοι είναι αυτοί οι Ταλιμπάν που επανέρχονται στο προσκήνιο ;» : ΕΔΩ

Για την πληρότητα της ενημέρωσης, σήμερα θα ασχοληθώ με το ποιοι είναι οι οπαδοί του «Ισλαμικού Κράτους Κορασάν» (ISIS) και γιατί σφάζονται με τους Ταλιμπάν. Έτσι, νομίζω ότι θα κατανοήσουμε καλύτερα τις δραματικές εξελίξεις  που συμβαίνουν τόσο μακριά από εμάς, αλλά όμως που μας επηρεάζουν άμεσα στον Έβρο, στα νησιά μας αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι Ταλιμπάν βρίσκονται λοιπόν σε σύγκρουση από το 2015 με το παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την περασμένη Πέμπτη 26-8-2021.

Από πού προέρχεται το Ισλαμικό Κράτος (ISIS-Κ) ;

Τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας την Πέμπτη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ανέλαβε το τοπικό παράρτημα του ISIS, ISIS στο Khorasan, με το παρατσούκλι EIK στα γαλλικά ή IsisK στα αγγλικά. Δημιουργήθηκε λίγο μετά το 2014 από πρώην Πακιστανούς Ταλιμπάν και από τους Tehreek, οι οποίοι υποσχέθηκαν πίστη στον ιδρυτή του ISIS Abu Bakr alBaghdadi. Στην ομάδα εντάχθηκαν αργότερα Αφγανοί απογοητευμένοι από τους Ταλιμπάν και που έφυγαν. Στις αρχές του 2015, το Ισλαμικό Κράτος αναγνώρισε επίσημα τη δημιουργία της επαρχίας του Khorasan, δηλαδή μιας περιοχής που εκτείνεται σε πολλές χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως δείχνει ο διπλανός χάρτης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ομάδα αυτή  διατήρησε τον Ιούνιο «έναν πυρήνα περίπου 1.500 έως 2.200 πολεμιστών σε μικρές περιοχές των επαρχιών του Kunar και του Nangarhar στα ανατολικά της χώρας. Την περασμένη Παρασκευή, εκπρόσωπος του νέου καθεστώτος των Ταλιμπάν δήλωσε εντούτοις στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑFP) ότι είχε ξεριζώσει το EIK και από τις 34 αφγανικές επαρχίες, εκτός από αυτήν της Καμπούλ όπου παραμένουν ορισμένα στοιχεία του.

Δύο πολύ διαφορετικές ομάδες

Αν και οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος  είναι δύο ριζοσπαστικές σουνιτικές ομάδες, έχουν ελάχιστα κοινά σημεία και ανταγωνίζονται για τον έλεγχο του αφγανικού εδάφους και των πόρων του.

  • Οι Ταλιμπάν είναι Ισλαμο-εθνικιστές των οποίων ο αγώνας είναι αφιερωμένος στην οικοδόμηση ενός εμιράτου στο Αφγανιστάν. Ο ομάδα αυτή δεν επιδιώκει να εξάγει τον εαυτό της, ούτε να στρατολογεί ξένους πολεμιστές, πολύ δε περισσότερο να πραγματοποιεί διεθνείς επιθέσεις. Όπως και η πλειοψηφία του αφγανικού πληθυσμού, οι Ταλιμπάν είναι κυρίως Παστούν, δηλαδή η εθνοτική ομάδα που κυριάρχησε στη χώρα σχεδόν συνεχώς επί δύο αιώνες.
  • Το Ισλαμικό Κράτος του Κορασάν είναι πολύ λιγότερο εδραιωμένο στο Αφγανιστάν, όπου η άφιξή του είναι πρόσφατη. Είναι εξάλλου μόνο ένα παρακλάδι μιας ομάδας που έχει την καταγωγή της από το Ιράκ, σχεδιάζει επιθέσεις στο εξωτερικό και έχει διακλαδώσεις σε αρκετές περιοχές του κόσμου, ιδίως στην Αφρική και την Ασία. Το Ισλαμικό Κράτος του Κορασάν (IS-K) θέλει να είναι ακόμη πιο ριζοσπαστικό από τους Ταλιμπάν, τους οποίους χαρακτηρίζει ως αποστάτες, κυρίως επειδή διαπραγματεύονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η ομάδα έχει στις τάξεις της Αφγανούς, Πακιστανούς, Ουζμπέκους ακόμη και Τατζίκους.

Μια αδύνατη επέκταση του Ισλαμικού Κράτους

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Συμπεριλαμβανομένων των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας σε τζαμιά, σε νοσοκομεία και σε άλλους δημόσιους χώρους. Συγκεκριμένα, η ομάδα αυτή έχει στοχεύσει μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους Σιίτες της μειονότητας hazara (Χαζάρα). Στις επαρχίες όπου είναι εγκατεστημένο, η παρουσία του έχει αφήσει βαθιά ίχνη. Οι άνδρες του σκότωσαν πυροβολώντας, αποκεφάλισαν, βασάνισαν, τρομοκράτησαν χωρικούς και άφησαν ναρκοπέδια παντού.

Σε αντίθεση όμως με τη ζώνη Ιράκ-Συρίας, δεν κατάφερε ποτέ το Ισλαμικό Κράτος να κερδίσει μόνιμο έδαφος ενάντια στους Ταλιμπάν και τις αμερικανικές επιθέσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών, η ομάδα αυτή δεν λειτουργεί παρά μόνο μέσω των κοιμώμενων πυρήνων της στις πόλεις, για επιθέσεις με μεγάλη δημοσιότητα, όπως αυτή στην Καμπούλ την περασμένη Πέμπτη.

Μια «συμφωνία» με διαπραγμάτευση. 

Παραδόξως, η παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν έχει γίνει ένα πλεονέκτημα για τους Ταλιμπάν στα μάτια των μεγάλων ξένων δυνάμεων. Στη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν να μην αφήσουν τη χώρα να χρησιμεύσει ως βάση για την οργάνωση επιθέσεων εναντίον των Αμερικανών και των συμμάχων τους, όπως συνέβη με την alQaïda στο τέλος της δεκαετίας του 2000. «Είναι προς το συμφέρον των Ταλιμπάν να μην κάνει μεταστάσεις το Ισλαμικό Κράτος», θύμισε ο Τζο Μπάιντεν κατά την τηλεοπτική του ομιλία την περασμένη Πέμπτη το βράδυ.

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα