ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ; «Quis custodiet ipsos custodes?»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Παντελή Σαββίδη

Μητσοτάκης για Μαρέβα: Γιατί τόσα ψέματα και τόση κακία; Αντιπαρατεθείτε με εμένα, όχι με την οικογένειά μου.
ΣΧΟΛΙΟ: Με αφορμή την δήλωση αυτή του πρωθυπουργού θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:
1.-Η ανάμιξη της πρωθυπουργικής συζύγου στην δημόσια αντιπαράθεση γίνεται εξαιτίας ενός, υποτιθέμενου, sms της ίδιας προς τον κ. Μαρινάκη το οποίο αμφισβητείται ότι εστάλη. Το sms συνιστούσε, κατά το σχετικό δημοσίευμα, στον αποδέκτη του “να τα βρούμε… άκου τους υπουργούς… προϋπόθεση, να ζητήσεις συγνώμη απο τον πρωθυπουργό”.
Το ζήτημα είναι αν το sms υπήρξε. Διότι αν υπήρξε έχουμε μια εξωθεσμική παρέμβαση στη λειτουργία του κράτους, απολύτως καταδικαστέα. Μπορεί να μην ενδιαφέρει τους οπάδούς της ΝΔ ενδιαφέρει, όμως, όσους, έστω λίγους, απέμειναν που προσπαθούν να διασώσουν το κράτος απο την πλήρη κατάρρευση.
2.-Η πλευρά Μητσοτάκη αμφισβητεί την αποστολή του επίμαχου sms. Το ίδιο και ο ιδιοκτήτης ιστοσελίδας ο οποίος, υποτίθεται, ότι το είδε. Σχόλιο στην εφημερίδα του συγκροτήματος Μαρινάκη αμφισβητεί, επίσης, την ύπαρξη του. Πιστεύει κανείς πως ένας δημοσιογράφος, όπως ο κ. Κοττάκης αναφέρθηκε στο sms χωρίς ενημέρωση και χωρίς διασταύρωση της πληροφορίας που του δόθηκε;
Γιατί, τότε, όλη αυτή η διάψευση;
Η λογική εξήγηση είναι, αν πράγματι το sms υπήρξε, ότι θα αποτελεί την κόκκινη γραμμή Μητσοτάκη και όλοι θα θέλουν, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, να προστατεύσουν την σύζυγο του πρωθυπουργού.
3.-Είναι συγκινητική η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να προστατεύσει την σύζυγό του απο τα δημόσια πυρά ενός δύσκολου επικοινωνιακού συστήματος που πολλές φορές δολοφονεί ανθρώπους. Θυμίζει αυτολεξεί, ανάλογη προσπάθεια του Ανδρέα Παπανδρέου. Επαινώ τη ευσιασθησία του και είμαι σε αυτό μαζί του.
Είναι, όμως, θέμα πρωθυπουργικών ανακοινώσεων η υποστήριξη της συζύγου; Δεν το λέω γιατί θέλω να αποδυναμώσω την υποστήριξή της. Αλλά κάποτε πρέπει να σεβαστούμε τους θεσμούς και τα κείμενα που συνιστούν την πολιτεία μας.
Ας την υποστηρίξει ως Κυριάκος Μητσοτάκης και θα γίνω διαπρύσιος, εκθετικός πολλαπλασιστής των δηλώσεών του.
4.-Υπήρξαν τρείς περιπτώσεις που έκαναν μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης να μηδενίσει την εκτίμησή του προς πολιτικούς και συνταγματολόγους και αφορούν στο κράτος και τις λειτουργίες του.
Η πρώτη ήταν η περίπτωση των μνημονίων. Όταν τους έλεγες πως κάτι είναι αντισυνταγματικό σου απαντούσαν, εδώ διαλυόμαστε εσύ το σύνταγμα κοιτάς; Άρα το σύνταγμα δεν υπάρχει όταν, κατά ορισμένους, διαλυόμαστε. Πότε υπάρχει;
Η δεύτερη είναι κατά τη διάρκεια του κορονοϊού. Πάλι η ίδια απάντηση. Στο ίδιο πνεύμα.
Η τρίτη ήταν κατά την ψήφιση του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το Σύνταγμα είναι ρητό σε ό,τι αφορά την απαγόρευσή τους. Αλλά και πάλι τη συναινέσει όλων καταπατήθηκε, Η πολιτεία-και οι συνταγματολόγοι- αδιαφόρησαν για τον ευτελισμό του. Και τα επισημαίνουν πολλοί, παρόλο που είναι υπερ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όχι, όμως, έτσι. Όχι διαλύοντας κάθε συντεταγμένη τάξη στην πολιτειακή μας οργάνωση.
Μονίμως σε κρίση βρισκόμαστε. Δεν θα λειτουργεί το Σύνταγμα; Όταν δε, βλέπεις πρόσωπα που υπηρέτησαν σε υψηλές θεσμικές θέσεις να εκμεταλλεύονται τις αποφάσεις τους για να ανταμειφθούν πολιτικά, τότε δεν υπάρχει κανένας να μας φυλάξει απο τους φύλακες. Τότε η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Επανερχόμαστε, δηλαδή, στη δεκαετία του 60.
Σε λίγο δεν θα είμαστε, απλώς, μπανανία. Θα μας κάνουν κάποιοι, ελάχιστοι, και ό,τι θέλουν. Είναι μια νέα μορφή δικτατορίας. Χωρίς τάνκς. Γι αυτό ας ευαισθητοποιηθούμε πέρα απο συμπάθειες κομματικές, πολιτικές ή φιλικές. Κινδυνεύουμε με υποταγή και διάλυση. Ας το αντιληφθούμε.
spot_img

17 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έχουμε περάσει στη φάση της Μεταδημοκραίας σιγά σιγά και βαθμιαία ολισθαίνοντας χωρίς πλέον να μπορούμε να προσδιορίσουμε από πότε ακριβώς. Είναι αυτό που γράφουν οι Λεβίνσκι και Ζίμπλατ, που θα πρέπει να θεωρείται θεώρημα πλέον της πολιτικής, ότι ο εκλογικός δρόμος είναι ο πλέον ύπουλος στην πορεία προς τον ολοκληρωτισμό, διαμορφώνει σιγά σιγά αντιλήψεις.

    • ο πλέον ύπουλος δρόμος προς τον ολοκληρωτισμό είναι η αντικατάσταση των πολιτικών ελευθεριών από τα ατομικά δικαιώματα.

  2. “Πιστεύει κανείς πως ένας δημοσιογράφος, όπως ο κ. Κοττάκης αναφέρθηκε στο sms χωρίς ενημέρωση και χωρίς διασταύρωση της πληροφορίας που του δόθηκε;”

    Φυσικά, κ. Σαββίδη. Αν η μισή δημοσιογραφία είναι facts, η άλλη μισή είναι φήμες & ψίθυροι.

  3. Ειλικρινά αισθανόμαστε ΄΄ομοθυμαδόν” ότι κινδυνεύουν οι πολιτικές ελευθερίες μας όταν κάθε τρεις και λίγο γίνονται εκλογές και σε Συλλόγους ”σφραγίδες” και δεν διορίζεται κανένα Διοικητικό Συμβούλιό από την κυβέρνηση, όπως στην επταετή τελευταία Δικτατορία μας ,που οι περισσότεροι την ζήσαμε;;;.
    Δεν καταλάβαμε ακόμη ότι το σημερινό κράτος σε όλη την υφήλιο για να επιβιώσει πρέπει να τιθασεύσει τις ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες για την Δημοκρατία θελήσεις των πολιτών της και των άλλων κατοίκων της χώρας του με ολοένα εκσυγχρονιζόμενα τεχνικά μέσα, για να μη τους εξορίζει ή τους θανατώνει, όπως στις φασιστικές και κομμουνιστικές δικτατορίες , προκειμένου να εξασφαλίσει την επιζητούμενη ασφάλεια επιβίωσης των φιλήσυχων πολιτών και κατοίκων του;;; ,
    Τόσο ρομαντικοί γίναμε ,ενώ από αμνημονεύτων ετών έχουμε φυλακές και Πράκτορες ”007”;;;.
    Ας ”κουνήσουμε λίγο τα κεφάλια μας” και ας μην ακούμε τον και Αμερικανό κ. Κασσελάκη ,που έχει βάλει σκοπό να θολώσει την Ελλάδα της Μεταπολιτεύσεως ,ενώ έζησε για 20 χρόνια σε μια Αμερική που ”τα πάντα επιτρέπονται και τα πάντα απαγορεύονται” και όπου δεν σταματούν να σκοτώνουν .
    Στο θέμα της κυρίας Μητσοτάκη μας πείραξε γιατί την υποστήριξε ο πρωθυπουργός άνδρας της ,όπως κάποτε ο πρωθυπουργός Ανδρέας δημοσίως (άκουσα πρωί -πρωί το σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο ) την Δήμητρά του;;; .
    Η Αλήθεια ποια είναι για το θέμα που δημιουργήθηκε και ποια η θέση μας για την αγενέστατη στάση -λόγοις περιττοίς- της κυρίας Ακρίτα ,κόρης του ευγενούς και πνευματικού ανθρώπου Λουκή Ακρίτα ;;;.
    Όσο για τον δεξιό κ. Κοττάκη -που εξασφάλισε και την κυκλοφοριακή άνοδο της ξεχασμένης εφημερίδος ΕΣΤΙΑ-μάλλον λειτούργησε όπως η ΑΥΡΙΑΝΗ των αδελφών ΚΟΥΡΗ ,-που έδιωξε (όπως το καμάρωνε στην επικεφαλίδα της) τον Καραμανλισμό- και στήριξε τον Ανδρέα μια 10ετία ,αλλά΄”ξεφτέλισε” κυριολεκτικά την σύζυγό του Δήμητρα Λιάνη.
    ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΛΟΙ δυστυχώς αλλά και αδιαφορία όλων μας για την επομένη της ”πτώσεως” Μητσοτάκη, που σίγουρα θα επανέλθει όπως ο Ανδρέας ”τροπαιοφόρος” .
    ΝΑ ΜΗ ΧΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΑΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ -Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΤΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ-ΝΑ ΜΗ ΚΛΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ ΠΟΥ ΧΥΘΗΚΕ;;;.
    Έτσι δεν έγινε μετά από καλές περιόδους -να μη τις αναφέρουμε-στην πολιτική μας ζωή;;;.
    Δυστυχώς έγινε πεπρωμένο μας αυτή η συμπεριφορά των ΜΜΕ και του λαού μας ,που επηρεάζεται ”εν ριπή οφθαλμού” από αυτά, παρ’ότι έχουμε τους περισσότερους σπουδαγμένους και πολύγλωσσους Έλληνες. ΑΝΕΤΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ.
    Προσωπικά νομίζω πως αυτή τη φορά θα πέσουν έξω όσοι προετοιμάζονται για κυβερνητική αλλαγή.
    Απλώς θα εξασφαλίσουν μια 3ετία πολιτικής αστάθειας ”για το καλό μας ” και στα εσωτερικά και κυρίως στο εξωτερικά μας θέματα .
    Εμείς-οι προοδευτικοί και οι ”δημοκράτες” φυσικά πονάμε για τα δικαιώματα μας και ”ας πεινάμε” ή μας απειλεί η Τουρκία .
    ”Επειγόμαστε” μετά τις Πρέσπες του 2018 να υπογράψουμε και τις Πρέσπες του Αιγαίου.
    Δεν είναι η ώρα για πειράματα αδέρφια.
    Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης .

    • “Δεν καταλάβαμε ακόμη ότι το σημερινό κράτος σε όλη την υφήλιο για να επιβιώσει πρέπει να τιθασεύσει τις ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες για την Δημοκρατία θελήσεις των πολιτών της”

      εξαρτάται από το ποιός είναι “το κράτος” και τί θεωρείται “επικίνδυνο” γιατην δημοκρατία, εκτός και εάν θεωρείται ότι το ερώτημα ποιός μας κυβερνά και (προ)καθορίζει τί θα ελέγχεται δεν σας αφορά προσωπικά οπότε οκέυ.

      • Το πρώτο κατά σειρά επικίνδυνο για την Δημοκρατία είναι όταν οι κρατικοί λειτουργοί φοβούνται να ενεργήσουν βάσει των νόμων και Κανονισμών .
        Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα από τότε που τους ”ξάπλωνε στην γη” κάθε τρεις και λίγο η 17 Νοέμβρη και από τότε που μια δεκάδα κλείνει ανενόχλητη δρόμους και πλατείες, από τότε που οι πανεπιστημιακοί και οι δάσκαλοι του Δημοτικού ακόμη φοβούνται να ”τα βάλουν ούτε με λόγια” με τους φοιτητές και μαθητές τους και από τότε που υβρίζονται οι αντίθετες απόψεις στην Βουλή και στο Διαδίκτυο και από τότε που η Τρομοκρατία σκοτώνει οπότε και όπου θέλει από το 2001 στην Ν. Υόρκη μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα στη Μόσχα .ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ;;;

        • Το πρώτο κατά σειρά επικίνδυνο για την δημοκρατία είναι απαίδευτοι πολίτες, εύκολη λεία για τον λαϊκιστικό δικαιωματισμό.
          Ας φρόντιζε λοιπόν οι… πεφωτισμένη δεξιά (και εγώ δεξιός είμαι) να εκπαιδεύσει τους πολίτες και να τους προετοιμάσει καλύτερα για τις προκλήσεις οι οποίες τους περίμεναν αντί να επενδύει στον οπορτουνισμό των προικισμένων και στον κρετινισμό των μετρίων.

          • Τη Δεξιά που ξέραμε και ξέρατε-(που δεν ήθελε ούτε το ΟΥ στην προεκλογική περίοδο του 1981) από της 18 του Οχτώβρη 1981 την έβαλαν οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας οι Πσσόκοι και οι λοιποί των Δημοκρατικών Δυνάμεων και από της 9 του Μάρτη 1985 ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Μένιο Κουτσόγεωργα και την ΑΥΡΙΑΝΗ των Κουρήδων κλείδωσαν άριστα και μεθοδικά τις ιδέες της σε όλα τα θέματα και έκτοτε φυλάγουν επί 24ωρου βάσεως την αμπαρωμένη πόρτα.
            Με εκείνες τις ιδέες νομίζετε ότι θα δέχονταν Έλληνες πολίτες την περίεργη εμφάνιση και κατάληψη του χώρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον 36χρονο κ. Κασσελάκη και τόσα άλλα;;;.
            ΤΙ ΠΡΟΦΗΤΕΥΣΕ Ο ΑΕΜΝΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1984.
            ”Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΤΕΣΤΗ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ ”
            Τώρα νομίζω πως βάλαμε και την ταμπέλα του Φρενοκομείου .

  4. Καθ’ ην στιγμήν η Ελλάς

    α) Έχει πατώσει οικονομικά
    β) Το ΕΣΥ υπολειτουργεί τραγικά
    γ) Δεν υπάρχουν φάρμακα στην αγορά
    δ) Στην διεθνή σκακιέρα είναι εντελώς ασήμαντη
    ε) Καθημερινά γεμίζει από λαθρομετανάστες
    στ) Είναι ανίκανη, ψοφοδεής και απρόθυμη να στηρίξει την εσωτερική και εξωτερική της ασφάλεια και να εγγυηθεί τα σύνορά της
    ζ) Να ασκήσει/διεκδικήσει τα από το ΔΔ προβλεπόμενα δίκαια/δικαιώματά της (12 νμ / ΑΟΖ)

    εμείς ασχολούμεθα με SMS…

    Καλά κρασά!

  5. Πάντα ἔχουμε τούς ποιητές μας, τά μεγάλα καί ὑψηλά νοήματα τοῦ πολιτισμοῦ μας, τό κρυφό σχολειό μας, τήν ᾿Ορθοδοξία, νά μελετᾶμε καί νά ἐμβαθύνουμε στίς δύσκολες περιόδους. Δύσκολη ἡ ἐμβάθυνση στήν χιλιάδων χρόνων ἱστορία μας καί στά μυστήρια, δέν διατίθενται γιά μιά εὐκαιριακή ἀνάγνωση, ὑπάρχουν ἀρχές, ἀπαιτεῖται σοβαρότητα καί ἀντί νά γίνουν ἐπιμελεῖς μαθητές τῆς γλώσσας, θυμώνουν, εὐτελίζουν τά νοήματα καί ὑποτιμοῦν τόν πολιτισμό μας.
    ᾿Αντίσταση στόν εὐτελισμό τῆς δημοκρατίας καί τοῦ πολιτισμοῦ μας. Ἴδια τά προβλήματα, ἴδια ἡ ἐλευθερία.
    Ἕνα ἀφιέρωμα σέ ἕναν μοναδικό ἀντιστασιακό τόν Μανώλη Γλέζο, παρουσιάζει σήμερα τό Μονόγραμμα τῆς ΕΡΤ2.

    • ούτε για ευκαιριακή αλλά ούτε και για επιλεκτική ανάγνωση.
      Αν και έχω τονίσει και άλλη φορά, ότι ο πολιτισμός δεν είναι θέμα εκμάθησης αλλά βίωσης.

      • ῾Ο πολιτισμός κατά τήν γνώμη μου διδάσκεται σέ ὅλους τούς τομεῖς τῆς κοινωνικῆς ζωῆς καί μετά ἀποτελεῖ ἐπιλογή καί προσπάθεια.

        • ακριβώς αυτό επιχειρήθηκε στο παρελθόν με τα γνωστά αποτελέσματα.
          Μήν ξεχνάμε, ότι όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι της αρχαιότητας δεν δίδασκαν εκ καθέδρας αλλά εκ της συναναστροφής.
          Τα γράμματα έχουν την πρακτική σημασία των αλλά και ένα βασικό μειονέκτημα: δεν μπορούν να εκφράσουν το άρρητο.

          • ῾Ο σκοπός τῆς ἐξουσίας διαφέρει ἀπό τόν σκοπό νά μορφώσεις τόν ἄνθρωπο καί αὐτό δέν εἶναι σέ ὅλους ὁρατό.
            Καί οἱ συντεχνίες, οἱ αρχιμαστόροι δίδασκαν τρόπο ζωῆς μαζί μέ τήν τέχνη τους. Καί ἡ φύση διδάσκει.

          • Δέν ξέρω τί ἀκριβῶς ἐννοεῖς ἀπαίδευτοι. Πάντως στά χρόνια αὐτά ὑποτιμήθηκαν οἱ ψυχικές καί πνευματικές ἀξίες ὡς ἀχρείαστες καί ὑπερτιμήθηκαν οἱ οἰκονομικές σπουδές καί οἱ ἀνάλογες ἱκανότητες γιά τό σύγχρονο lifestyle. Καί ὁπωσδήποτε ὑπάρχει πρόοδος στό βιοτικό ἐπίπεδο πολλῶν στήν καθημερινότητα. Ἔλειψε ὅμως καί τό μέτρο καί ἡ σημασία γιά τήν ποιότητα τοῦ ἀνθρώπου. Πόσοι ἀντιλαμβάνονται τί σημαίνει μόρφωση καί γιατί ὁ ἄνθρωπος πρέπει νά μεριμνᾶ γιά τήν ψυχικοπνευματική του ὑπόσταση;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα