Ποια είναι η οργάνωση ISIS-K που επιτέθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ; Ποια η σχέση τους με τους Ταλιμπάν;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το ISIS-K είναι γνωστό ως η πιο αιματηρή και πιο ριζοσπαστική τζιχαντιστική ομάδα που εμφανίστηκε ποτέ στο Αφγανιστάν

Η ομάδα ISIS-Khorasan είναι το όνομα που δόθηκε στο τμήμα του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας, στην περιοχή Πακιστάν-Αφγανιστάν, το οποίο δημιουργήθηκε από τον διαχωρισμό του ιρακινού κλάδου της Αλ Κάιντα το 2013. Η ομάδα που πρωτοεμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2015 ονομάζεται ISIS-K στη Δύση λόγω της αγγλικής ορθογραφίας του Khorasan (Khorasan).

Αφού ιδρύθηκε το ISIS στο Ιράκ τον Απρίλιο του 2013, γρήγορα κέρδισε δύναμη παίρνοντας τη Ράκα και τη Μοσούλη το 2014. Τον Ιανουάριο του 2015, όταν ήταν στο απόγειο της δύναμής του, συγκέντρωσε μαχητές από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν που ήθελαν να ενταχθούν στην οργάνωση πηγαίνοντας στο Ιράκ ή τη Συρία. Παίρνοντας με το μέρος του τους μαχητές που εγκατέλειψαν τους Πακιστανούς Ταλιμπάν, ανακοίνωσε την ίδρυση του ISIS-Khorasan.

Λίγο αργότερα, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ απομείωσε σε μεγάλο βαθμό την ισχύ του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία και το 2017 ανακοίνωσε ότι είχε καταστρέψει σχεδόν πλήρως την ομάδα.

Είναι γνωστό ότι μαχητές που «δεν βρήκαν τους Ταλιμπάν αρκετά σκληρούς» όταν τους στρατολογούσαν, έφυγαν και προσχώρησαν στο ISIS.

Khorasan ήταν το όνομα που δόθηκε στο ανατολικό τμήμα της αυτοκρατορίας, το οποίο περιλαμβάνει σήμερα το Αφγανιστάν, το ανατολικό Ιράν, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και τμήματα του Πακιστάν την εποχή που οι Πέρσες κυριαρχούσαν στην περιοχή. Khorasan σημαίνει “ο τόπος όπου ανατέλλει ο ήλιος” στα περσικά.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις στο BBC Turkish, η οργάνωση αναπτύχθηκε με μαχητές από ορισμένες αραβικές χώρες, καθώς και από το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, την Τσετσενία, τηνΙνδία, το Μπαγκλαντές και την Κίνα, καθώς και μαχητές που κατάφεραν να καταφύγουν από το Ιράκ-Συρία στο Αφγανιστάν αφού το ISIS έχασε την εξουσία και την ισχύ του του στο Ιράκ και Συρία.

Από το 2018, περισσότεροι από 10 ύποπτοι συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ με την αιτιολογία ότι ήταν μέλη του ISIS-Khorasan.

Το 2019, όταν οι επιθέσεις της ομάδας Khorasan του ISIS στο Αφγανιστάν αυξήθηκαν, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν. Φοβούμενοι ότι το ISIS-K ενδέχεται να επεκτείνει τις επιθέσεις του στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν συνομιλίες με τους Ταλιμπάν προκειμένου να συνεργαστούν στον αγώνα κατά του ISIS.

Μάλιστα, υπήρχε ο φόβος, όσο διαρκούσε αυτή η διαδικασία, περισσότερα μέλη της οργάνωσης θα εγκαταλείψουν τους Ταλιμπάν και θα ενταχθούν στο ISIS.

Οι Ταλιμπάν κηρύσσουν πόλεμο εναντίον του ISIS-K με τη σύσταση ειδικών δυνάμεων

Το ISIS-K πραγματοποίησε αιματηρές επιθέσεις με στόχο κυρίως τον σιιτικό πληθυσμό στο ανατολικό Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Ιράν. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί σχολιάζουν ότι οι Ταλιμπάν δεν πολεμούν εναντίον του ISIS-K εκτός εάν απειλεί τη δική τους δύναμη.

Ωστόσο, υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και του ISIS-K, ειδικά στα βόρεια και ανατολικά της χώρας.

Οι δύο οργανώσεις κήρυξαν πόλεμο μεταξύ τους τον Ιανουάριο του 2015.

Η πρώτη επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το ISIS ήταν μια επίθεση στο Kot, στην περιοχή Nargarhar, τον Μάιο του 2015, στην οποία σκοτώθηκαν μαχητές των Ταλιμπάν.

Αργότερα, διέπραξε σφαγές εναντίον των φυλών που συνεργάζονταν με τους Ταλιμπάν. Σκότωσε τους de-facto ηγεμόνες των Ταλιμπάν στην περιοχή αποκεφαλίζοντάς τους.

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν σε ανοιχτή επιστολή της 16ης Ιουνίου 2015 τον ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ότι «θα πρέπει να υπερασπιστούν τη δική τους επιτυχία».

Στα τέλη του έτους που ιδρύθηκε η οργάνωση ISIS-Κ, τον Οκτώβριο του 2015, οι Ταλιμπάν συγκρότησαν μια ειδική δύναμη 1.000 ανδρών για την αντιμετώπισή του.

Οι ειδικές δυνάμεις επιλέχθηκαν προσεκτικά σύμφωνα με τις ικανότητες και την εμπειρία τους και στάλθηκαν σε επαρχίες όπου ήταν παρόν το ISIS-K, όπως η Νανγκαρχάρ, η Φάραχ, η Χελμάντ και η Ζαμπούλ.

Με τα χρόνια, υπήρξαν συγκρούσεις στις οποίες έχασαν τη ζωή τους δεκάδες μέλη των Ταλιμπάν και του ISIS-K.

Το 2019, ο αφγανικός στρατός ανακοίνωσε ότι το ISIS-K ηττήθηκε, αλλά θα μπορούσε να οργανώσει επιθέσεις από υρήνες που ήταν εν ύπνω. Τον Μάιο του 2020, στην πρωτεύουσα Καμπούλ, σε επίθεση σε μαιευτήριο σε περιοχή που κυριαρχείται από σιίτες, το ISIS-K σκότωσε 25 άτομα. Ανάμεσά τους ήταν γυναίκες και βρέφη που ήταν έγκυες ή είχαν μόλις γεννήσει.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυξήθηκαν επίσης οι επιθέσεις σε σιιτικούς χώρους λατρείας, σε σχολεία, νοσοκομεία, σε περιοχές που στάθμευε αμερικανικός στρατός και σε αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις. Εκατοντάδες Αφγανοί πολίτες και στρατιώτες, καθώς και δεκάδες ξένοι στρατιώτες και αξιωματούχοι, σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις.

Τον Απρίλιο του 2020, ένα μήνα πριν από την επίθεση στο νοσοκομείο, ο Αμπντουλάχ Ορακζάι, επικεφαλής του τμήματος του ISIS-K, συνελήφθη στο νότιο Αφγανιστάν. Μετά από λίγο, πέντε μέλη της οργάνωσης σκοτώθηκαν σε επιχείρηση κατά της οργάνωσης στην Καμπούλ.

Ο Αμπντούλ Χασίπ, ο προηγούμενος ηγέτης του ISIS-Χορασάν, σκοτώθηκε τον Απρίλιο του 2017 και ο προκάτοχός του, Χαφέζ Σαΐντ, τον Αύγουστο του 2016, στο Αφγανιστάν, σε κοινές επιχειρήσεις των αμερικανικών και αφγανικών δυνάμεων.

Σε γραπτή δήλωση στις 14 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι «η οργάνωση ISIS-Khorasan, η οποία είναι γνωστό ότι ιδρύθηκε από πρώην μέλη των Αφγανών και Πακιστανών Ταλιμπάν, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οι ΗΠΑ, που βρίσκονται στο Αφγανιστάν από το 2001, είχαν μόνο την εξουσιοδότηση να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα στη χώρα. Η ευθύνη να πολεμήσουν το ISIS περιορίστηκε στη Συρία και το Ιράκ.

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση της 14ης Ιανουαρίου, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξουσιοδοτήθηκε νόμιμα από την αμερικανική διοίκηση να πολεμήσει επίσης το ISIS-K.

Εν τω μεταξύ, η οργάνωση πραγματοποίησε πολλές επιθέσεις εναντίον Σιιτών, προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, αμερικανικών δυνάμεων, δημοσιογράφων και πρεσβειών στο Αφγανιστάν.

Στα τέλη του 2016, προσπάθησε να αποδείξει τη δύναμή του, διεκδικώντας μια σειρά επιθέσεων και δημοσιεύοντας βίντεο προπαγάνδας.

Πόσο ριζοσπαστικό είναι το ISIS-K;

Αν και η αποτελεσματικότητα του ISIS στη Μέση Ανατολή έχει σχεδόν τελειώσει, το ISIS-K έχει πραγματοποιήσει αιματηρές και μαζικές επιθέσεις, ειδικά στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια.

Είναι γνωστό ότι η οργάνωση, που στοχεύει στα σχολεία όπου πηγαίνουν τα κορίτσια και στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων μητρότητας, χτυπά συχνά έγκυες γυναίκες και τις νοσοκόμες που τις φροντίζουν.

Ενώ ο στόχος των Ταλιμπάν περιορίζεται εντελώς στην εδραίωση κυριαρχίας στο Αφγανιστάν, το ISIS-K στοχεύει με επιθέσεις και στην περιοχή του Αφγανιστάν αλλά και σε άλλες χώρες, και σχεδιάζει επιθέσεις στην Ευρώπη από εκεί ως μέρος του διεθνούς δικτύου του ISIS. Με άλλα λόγια, πραγματοποιεί επιθέσεις σε όποιο σημείο του κόσμου μπορεί να το κάνει.

Που εδρεύουν;

Το ISIS-K εδρεύει στην επαρχία Νανγκαρχάρ στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου βρίσκεται και η πόλη Τζαλαλαμπάντ. Αυτή η επαρχία βρίσκεται σε μια περιοχή όπου η διακίνηση ναρκωτικών και ανθρώπων είναι σχετικά εύκολη μέσω των πακιστανικών συνόρων.

Είναι γνωστό ότι η ομάδα έφτασε τους 3.000 μαχητές κατά τη διάρκεια της ισχυρότερης περιόδου της και στη συνέχεια πολλοί από τους μαχητές της έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου τόσο με τον αμερικανικό όσο και τον αφγανικό στρατό και τους Ταλιμπάν.

Έχουν δεσμούς με τους Ταλιμπάν;

Μπορούμε να πούμε ότι συνδέονται έμμεσα, μέσω τρίτου μέρους, του Δικτύου Hakkani.

Ο Siraceddin Hakkani, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις πολύ σημαντικούς βοηθούς υπό τον ηγέτη των Ταλιμπάν, είναι ο επικεφαλής του Δικτύου Haqqani, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι το ISIS ιδρύθηκε από τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του ιρακινού παραρτήματος της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν πολύ ισχυροί δεσμοί μεταξύ του ISIS-K και του Δικτύου Hakkani. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η οργάνωση έχει δεσμούς με τους Ταλιμπάν.

Στην Καμπούλ, όπου οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο των ΗΠΑ στις 15 Αυγούστου κατά τη διαδικασία αποχώρησης, ο υπεύθυνος για την ασφάλεια της πόλης είναι ο Χαλίλ Χακκάνι. Υπάρχει μια επικήρυξη 5 εκατομμυρίων δολαρίων για το κεφάλι του Χαλίλ Χακκάνι.

Ο Δρ. Sajjan Gohel, από το Ίδρυμα Ασίας -Ειρηνικού, έχει μελετήσει τα δίκτυα των ισλαμιστών που δρουν στο Αφγανιστάν για χρόνια. Σύμφωνα με τον Gohel, “Η συνεργασία του ISIS-K, του δικτύου Haqqani των Ταλιμπάν και ορισμένων μικρότερων τρομοκρατικών οργανώσεων με έδρα το Πακιστάν, βρίσκεται πίσω από πολλές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στο Αφγανιστάν μεταξύ 2019-2021.”

Όταν οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, απελευθέρωσαν επίσης μεγάλο αριθμό καταδικασμένων ισλαμιστών στη φυλακή Pul-e-Charki. Πολλοί από αυτούς τους καταδικασθέντες καταδικάστηκαν ως μέλη του ISIS και της Αλ Κάιντα. Όλοι αυτοί οι τρομοκράτες είναι πλέον ελεύθεροι.

Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ του ISIS-K και των Ταλιμπάν. Το ISIS-K κατηγορεί τους Ταλιμπάν ότι παρέκκλιναν από τον στόχο του τζιχάντ, εγκαταλείποντας τον αγώνα για να καθίσουν με τους Αμερικανούς σε «πολυτελή και επιδεικτικά ξενοδοχεία» στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Οι μαχητές του ISIS αποτελούν σοβαρή απειλή για την κυβέρνηση που θα σχηματίσουν οι Ταλιμπάν.

Αυτό βάζει τους Ταλιμπάν και τη Δύση στην ίδια πλευρά όσον αφορά το ISIS.

Πηγή: ahvalnews.com/infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα