Ποιος αντιγράφει ποιον;

Το ΕΛΙΑΜΕΠ, η γνωστή «δεξαμενή σκέψης» με τις επίσης γνωστές φιλοτουρκικές απόψεις φαίνεται πως έχει παρεισφρήσει στο Μέγαρο Μαξίμου αφού πλέον η κυβέρνηση προχωρά σε πανομοιότυπες δηλώσεις με αυτές των στελεχών του ιδρύματος.

Έτσι δεν μας προκαλεί καθόλου απορία το γιατί ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης δεν ανέφερε την λέξη «Τουρκία» ούτε μία φορά κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, θέλοντας χθες να αιτιολογήσει γιατί ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε δημόσια το όνομα «Τουρκία», υποστήριξε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και με την ιστορική ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, κατέδειξε ότι ηγείται μιας χώρας η οποία δεν ετεροπροσδιορίζεται. Στη δική μας αντίληψη η επίσκεψη στις ΗΠΑ δεν έπρεπε και δεν θα μπορούσε να έχει τα χαρακτηριστικά του “μαθητή” που τρέχει να παραπονεθεί στον “δάσκαλο” επειδή τον αδικεί ο διπλανός του. Μια τέτοια θέση έχει στην κορυφή της την παραδοχή του αδύναμου εταίρου και θα είχε υποτελή θεμέλια στη βάση της».

Η απάντηση του κ. Οικονόμου για την ατολμία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι εκπορεύεται από συγκεκριμένα κέντρα, γιατί την ίδια ακριβώς άποψη με τον κ. Οικονόμου εξέφρασε και ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Γ. Παγουλάτος. Υποστήριξε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ότι λανθασμένα επικρίθηκε ο πρωθυπουργός, γιατί «η Ελλάδα, μια χώρα με τέτοια ιστορία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται σε σχέση με μια άλλη χώρα, όπως η Τουρκία».

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο Θάνος Βερέμης του ΕΛΙΑΜΕΠ. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε το όνομα της Τουρκίας, αντέτεινε ότι δεν έπρεπε να ειπωθεί, ήταν πολύ «έξυπνο επικοινωνιακά», γιατί έβγαλε τον συγκρουσιακό παράγοντα από την εικόνα. «Νομίζω ότι αυτή ήταν η μεγάλη του επιτυχία, ήταν εξαιρετικός, αναφέρθηκε στην Κύπρο, στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, έδειξε χάρτες για τη “Γαλάζια Πατρίδα”, χωρίς να καταγγείλει την Τουρκία και τους “κακούς” Τούρκους».