Παρά τις αντιδράσεις των αντι-εμβολιαστών, η επέκταση εφαρμογής του «πάσου υγείας» εφαρμόζεται από σήμερα στη Γαλλία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected], www.kalkis.eu

Τα ετερόκλητα προφίλ των αντι-εμβολιαστών που διαδηλώνουν κάθε Σάββατο

Από σήμερα το πρωϊ (9-8-2021) άρχισε να εφαρμόζεται η επέκταση εφαρμογής του «πάσου υγείας», με κίνδυνο το κοινωνικό χάσμα της γαλλικής κοινωνίας μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων, με κάποια ανοχή την 1η εβδομάδα, του οποίου η εφαρμογή μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2021 κρίθηκε συνταγματική από το Συνταγματικό Συμβούλιο. Η εφαρμογή γίνεται : σε μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια, στις υπερ-ταχείες TGV (εκτός από το μετρό και τον περιαστικό σιδηρόδρομο), στα λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων και στα αεροπλάνα, πέρα από τους κινηματογράφους, τα θέατρα και τα μουσεία, τα νοσοκομεία (εκτός από τα επείγοντα περιστατικά). «Θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε ίσως 10 εκατομμύρια επιπλέον Γάλλους εμβολιασμένους», προέβλεψε ο υπουργός Υγείας, Olivier Véran, χθες Κυριακή, στην εφημερίδα Le Parisien. «Το πάσο και η πρόοδος του εμβολιασμού θα πρέπει να μας αποτρέψουν από περαιτέρω απαγορεύσεις κυκλοφορίας και εγκλεισμούς», πρόσθεσε ο Βεράν. Μέχρι στιγμής, μόλις πάνω από 44 εκατομμύρια Γάλλοι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Η κυβέρνηση στοχεύει στα 50 εκατομμύρια μέχρι το τέλος Αυγούστου. Κάτι που δεν προχωρεί χωρίς δυσκολίες. Για να πιείτε ένα καφεδάκι, πρέπει να επιδείξετε στο γκαρσόνι το «πάσο υγείας» σας στη Γαλλία από σήμερα ή πρόσφατα αρνητικά τεστ, ακόμα κι αν είστε αλλοδαπός (με τα αντίστοιχα παραστατικά της χώρας σας).  Αν στερείστε αυτών στα τρένα ή αλλού, θα πληρώσετε πρόστιμο 135 ευρώ.

Ιδού λοιπόν γιατί οι εδώ και 4 Σάββατα ετερόκλητοι διαδηλωτές αιτιολογούν τη συμμετοχή τους σε επαναλαμβανόμενες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, σε σχεδόν 200 πόλεις, όπως προκύπτει από το παρακάτω σχετικό ρεπορτάζ του  Luc Bronner στις 5-8-2021 στον ηλεκτρονικό Le Monde με τίτλο : «Πολύ ποικίλα προφίλ και μια τεράστια δυσπιστία προς τους θεσμούς : ποιοι είναι οι αντίπαλοι του πάσου υγείας» (Des profils très variés et une immense défiance envers les institutions : qui sont les opposants au passe sanitaire).

Πρόκειται για μια συζήτηση στο messanger Telegram μιας ομάδας αντιμαχομένων το γαλλικό «πάσο υγείας» (passe sanitaire) στην περιοχή της Λυών. Οι διαδηλωτές, μάλλον φίλα προσκείμενοι στην ακροαριστερά, λυπούνται που άκουσαν συνθήματα ευνοϊκά για την αστυνομία στις διαδηλώσεις στις 31 Ιουλίου 2021. «Το μόνο πράγμα που με νευρίασε ήταν οι διαδηλωτές που φώναζαν : Η αστυνομία μαζί μας!», εξηγεί ένας από αυτούς  στο τηλέφωνο συνομιλίας. Πριν να σχετικοποιήσει τον εκνευρισμό του : «Αλλά ωραία, ως επί το πλείστον, αυτοί είναι άνθρωποι που δεν έχουν συνηθίσει να διαδηλώνουν, οικογένειες με παιδιά ή ηλικιωμένοι …». Αργότερα, στο ίδιο κανάλι ανταλλαγής απόψεων, το οποίο συσπειρώνει 800 μέλη, άλλοι συμμετέχοντες επικρίνουν την παρουσία μπλε-άσπρων-κόκκινων σημαιών στις παρελάσεις, που σχετίζονται με την ακροδεξιά. Σφοδρή απάντηση από ένα άλλο μέλος: «Περίμενε, πρέπει να εξηγήσω. Το Μπλε, άσπρο, κόκκινο = φασίστας (facho), τα έχετε χαμένα ή τι;»

Η συζήτηση, μεταξύ πολλών άλλων, μαρτυρά την ποικιλομορφία των διαδηλωτών που κινητοποιήθηκαν, για περισσότερες από 4 εβδομάδες, ενάντια στη θέσπιση από την κυβέρνηση του «πάσου υγείας» για την καταπολέμηση του Covid-19.

@ Ακροαριστεροί ακτιβιστές,

@ ακροδεξιοί ακτιβιστές,

@ «κίτρινα γιλέκα»,

@ αλλά και πολλοί διαδηλωτές που ήρθαν μεμονωμένοι, με φίλους ή ως ζευγάρια.

Στα κοινωνικά δίκτυα, όπως και στις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν τα Σάββατα, το εν λόγω κίνημα διαμαρτυρίας, δεν έχει εμφανή ηγέτη ούτε μια πανεθνική οργάνωση, τις περισσότερες φορές χωρίς υπηρεσία ασφαλείας.  Εξέπληξε όμως με τον όγκο του στα μέσα του καλοκαιριού, μια περίοδο που δεν προσφέρεται σε κινητοποιήσεις, αλλά και με τον ριζοσπαστισμό του και την ικανότητά του να συγκεντρώνει πολύ διαφορετικούς διαδηλωτές, ενίοτε ευρισκόμενους σε ανοιχτή σύγκρουση σε άλλα θέματα, συχνά όμως συσπειρωμένοι από μια ισχυρή απόρριψη του Emmanuel Macron. Δηλαδή καθαρός οπουρτουνισμός.

Η ανθρωπογεωγραφία του κινήματος

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στους δρόμους και των ανταλλαγών απόψεων στις ομάδες του Facebook και Telegram, σκιαγραφείται  ένα πρώτο πορτρέτο αυτής της αυξανόμενης κινητοποίησης, η οποία ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου 2021 με 110.000 διαδηλωτές στους δρόμους (σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών), 161.000 στις 24 Ιουλίου,  στη συνέχεια 205.000 στις 31 Ιουλίου και 237.000 το Σάββατο 7 Αυγούστου. Πρώτα για την ανθρωπογεωγραφία του κινήματος : η πιο σημαντική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σίγουρα στο Παρίσι (με 14.000 άτομα) ενώ σημαντικές συγκεντρώσεις καταγράφηκαν στις κύριες μητροπόλεις όπως είναι :  το Μονπελιέ (10.000), η Νίκαια (10.000) ή το Μπορντό (5.500). Ωστόσο, σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι δέκα μεγαλύτερες γαλλικές πόλεις αριθμούσαν λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των 205.000 διαδηλωτών. Η κινητοποίηση ήταν, πράγματι, πιο σημαντική σε πόλεις όπως η Τουλόν (13.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων «πολλών οικογενειών», σύμφωνα με τη Νομαρχία του Βαρ), η Mulhouse (5.000), η Καν (5.000), το Πο (4.000), το Chambéry (4.000) ή η Angers (3.800). Η αστυνομία κατέγραψε επίσης 3.000 διαδηλωτές στο Περπινιάν, στο Κολμάρ, στη Μπαγιόν ή στο Κλερμόν-Φεράντ, 2.400 διαδηλωτές στη Βαν, σχεδόν 2.000 στο  Albi, 1.000 άτομα στο Foix ή στο Périgueux,  κ.λπ.

Στις διαδηλώσεις, όπως και στις ομάδες του Facebook, τα προφίλ φαίνονται να είναι εξαιρετικά ποικίλα και ετερόκλητα. Στο Παρίσι, στις 24 και 31 Ιουλίου, μεταξύ των ατόμων που ρωτήθηκαν από την εφημερίδα Le Monde, διασταυρώνονται τριαντάρηδες, με συνταξιούχους, με ειδικούς στον τομέα της πληροφορικής, με εστιάτορες, με δημοσίους υπαλλήλους, με υπαλλήλους του κοινωνικού τομέα, με εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, με νοσοκόμους, με «Κιτρινογελεκάδες» που έχουν κινητοποιηθεί εδώ και τρία χρόνια  ως πρώτοι διαδηλωτές, με εμβολιασμένους ανθρώπους, με  άλλους που αρνούνται επί της αρχής να εμβολιαστούν, με ψηφοφόρους του ηγέτη της «Ανυπότακτης Γαλλίας» JeanLuc Mélenchon (αριστερά), με άλλους φίλα προσκειμένους σε μικρά ακροδεξιά πολιτικά κόμματα, όπως π.χ. του François Asselineau (UPR) (δεξιά) ή του Florian Philippot (Les Patriotes) (αριστερά). «Αυτό που χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις είναι ότι είναι πρωτεϊνούχες», σημειώνει η Fanny Dombre Coste, πρώτη αντιδήμαρχος του Μονπελιέ, όπου η τελευταία διαδήλωση συγκέντρωσε «κίτρινα γιλέκα» (που στο πανό τους αναγράφουν «Μακρόν σπάσε») από το Hérault καθώς και τουρίστες ευρισκόμενους σε διακοπές.

Αυτή η διαφορετικότητα προκύπτει από τις διεκδικήσεις και τα συνθήματα στις διαδηλώσεις, όπως :

@ «Δεν είμαστε ινδικά χοιρίδια»,

@ «Ο κάθε ένας κάνει την επιλογή του»,

@ «Το σώμα μου μου ανήκει»,

@ «Μην αγγίζετε τα παιδιά μας»,

@ «Η αναγκαστική διείσδυση  είναι ένας βιασμός»,

@ κ.λπ.

Στη Λίλλη, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία με οπαδικά τραγούδια ποδοσφαίρου, προσαρμοσμένα στην άρνηση του «πάσου υγείας». Στο Παρίσι, η Μασσαλιώτιδα τραγουδιόταν τακτικά στην πορεία. Οι εορταστικές διαθέσεις έχουν περιγραφεί παντού. Σε ορισμένες πόλεις αυτές ήταν οι πρώτες μεγάλες συγκεντρώσεις από την εποχή του εγκλεισμού. Αντίθετα, επεισόδια σημειώθηκαν σε ορισμένες πόλεις, με αποτέλεσμα 72 συλλήψεις στις 31 Ιουλίου, κυρίως στο Παρίσι, τη Λυών, την Τουλούζη και τη Νάντη. Διαδηλωτές (ακροαριστεροί) επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, που τους χαρακτήριζαν ως «Πόρνες του Μακρόν», ενώ άλλοι διαδηλωτές (ακροδεξιοί) πιο μακριά ζητούσαν από τους αστυνομικούς αλληλεγγύη φωνάζοντας το σύνθημα :  «Οι αστυνομικοί μαζί μας».

Βίαια λόγια

Αυτό που ενώνει τους διαδηλωτές είναι η τεράστια δυσπιστία προς όλους τους θεσμούς. Είναι κατά των μέσων μαζικής ενημέρωσης (κατηγορούμενα για συνέργεια με την εξουσία), κατά των πολιτικών κομμάτων (κατηγορούμενα για «δειλία» ιδίως στη Βουλή), κατά των υγειονομικών αρχών (κατηγορούμενων για «υποταγή» τους  στα φαρμακευτικά εργαστήρια), κατά της κυβέρνησης (κατηγορούμενη για «δικτατορικό» εκτροχιασμό). «Όχι στο PaSS», επεσήμανε ένας άντρας, που χρησιμοποίησε τα γράμματα από τα SS σε έναν δρόμο στο Παρίσι, στις 24 Ιουλίου. «Πάσο = κινεζική δικτατορία», έγραφε ένα άλλο πανό στις 31 Ιουλίου. Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται εναντίον του αρχηγού του κράτους, Emmanuel Macron, που συχνά καλείται  «να παραιτηθεί», είναι ιδιαίτερα βίαιες. Ενίοτε συνεπάγονται υποκίνηση της δολοφονίας του και θυμίζουν το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων». Μια «κυρία» διαδηλώτρια στην πόλη Metz, πρώην υποψήφια του κόμματος του Jean Marie Le Pin,  κρατούσε το διπλανό πανό που ανέγραφε διάφορα ονόματα πολιτικών, εβραϊκής καταγωγής, τους οποίους χαρακτήριζε «προδότες». Εναντίον της ασκήθηκε ήδη δικαστική έρευνα.

Το πανό το οποίο κρατάει η κυρία της φωτογραφίας (στη Μασσαλία στις 24-7-2021- CLEMENT MAHOUDEAU / AFP) αναγράφει τη λέξη COVIT που την παραφράζει ως εξής : δίπλα στο γράμμα C προσθέτει τη λέξη COMPLOT που σημαίνει ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ, δίπλα στο γράμμα O τη λέξη Organisé που σημαίνει Οργανωμένη, δίπλα στο γράμμα V τις λέξεις Visant à που σημαίνουν Αποσκοπούσα να , δίπλα στο γράμμα τις λέξεις Instaurer la, που σημαίνουν να Καθιερώσει την, δίπλα στο γράμμα D  προσθέτει τη λέξη Dictature, δηλαδή τη Διακτατορία . Έτσι κατά την πανο-κρατούσα, το COVIT είναι μια «Οργανωμένη Συνομωσία, Αποσκοπούσα στην Καθιέρωση της Δικτατορίας» !

«Μπήκαμε σε δικτατορία με τον Emmanuel Macron», εξηγεί ο 50χρονος Stéphane Vogel, επιστήμονας υπολογιστών, εμβολιασμένος «χωρίς να έχει το δικαίωμα επιλογής», ήρθε να διαδηλώσει στις 24 Ιουλίου στην πρωτεύουσα και σκοπεύει να ξαναπάει στις 7 Αυγούστου με τη σύζυγό του, αντι-εμβολιάστρια : «Είναι η πρώτη φορά που θα διαδηλώσει στη ζωή της».

«Με το πάσο, θα είμαστε σε θέση να αστυνομεύσουμε τους πάντες. Είναι μια επίθεση στις ελευθερίες. Αναρωτιόμαστε πού θα σταματήσει», υπογράμμισε  η Ιζαμπέλ (αρνούμενη να δώσει το όνομά της), υπάλληλος ενός ομίλου τροφίμων. «Ο κίνδυνος είναι ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Αλλά δεν θα κάνουμε πίσω », προσθέτει η σύντροφός της, Camille, και οι δυο πενηντάρισες και ψηφοφόροι του Μελανσόν. Η εφαρμογή του «πάσου υγείας» για πρόσβαση σε νοσοκομεία καταγγέλλεται συχνά. Ομοίως, για τους κινδύνους αναστολής της σύμβασης εργασίας του προσωπικού που υποδέχεται το κοινό.

Το χάσμα μεταξύ των φιλο-εμβολιαστών και αντι-εμβολαστών ακούγεται στις διαδηλώσεις. «Ελάτε, πρόβατα!» Φώναζαν διαδηλωτές στις 24 Ιουλίου, αποδοκιμάζοντας με σφυρίγματα τους Παριζιάνους που ήταν στα παράθυρά τους κι όχι στη διαδήλωση. Στο Μονπελιέ, το επόμενο Σάββατο, φαρμακοποιοί που έκαναν τεστ Covid εξυβρίστηκαν, και χαρακτηρίστηκαν από τους διαδηλωτές ως «συνεργάτες- collabos» και «δολοφόνοι». Από τις χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι στις 24 και 31 Ιουλίου, μια χούφτα διαδηλωτών χρησιμοποίησε κίτρινα αστέρια (που χρησιμοποίησαν οι Ναζοί εναντίον των Εβραίων)- μια επιλογή που επικρίθηκε από άλλους διαδηλωτές.

Η κινητοποίηση μαρτυρά : μια μορφή θυμού συγκρίσιμη με εκείνη που εξέφρασαν το 2018 τα «κίτρινα γιλέκα», μια τετριμμένη λεκτική βία, ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα. Στη διαδήλωση, οι αντίθετοι στο «πάσο υγείας» λένε ότι βρίσκουν μια μορφή αλληλεγγύης απέναντι στην κριτική που δέχονται, όταν οι ατομικές θέσεις τους γίνονται γνωστές για το εμβόλιο ή το «πάσο υγείας». «Δεν μαλώνω πια με κανέναν, έχω εισπράξει πολλές βρισιές. Εδώ, είμαι περιτριγυρισμένη από ανθρώπους που έχουν την ίδια άποψη με μένα, κι αυτό είναι ωραίο», λέει μια 39χρονη διαδηλώτρια στην πορεία της 31ης Ιουλίου στο Παρίσι.

Σε ομάδες του Facebook, δημοσιεύονται μαρτυρίες για τις εντάσεις που βιώνουν με τους συγγενείς τους. «Σας ευχαριστώ που με συμπεριλάβατε στην ομάδα, αισθάνομαι λιγότερο μόνη με τις ιδέες μου», εξηγεί μια κάτοικος του Wimereux (Pas-de-Calais) εγγεγραμμένη σε μια ομάδα με την επωνυμία «εμβολιαστική ελευθερία». Σχόλιο από ένα άλλο μέλος της ομάδας : «Κρατηθείτε και διατηρήστε το ηθικό σας, είναι δύσκολο, αλλά δεν είστε μόνοι σας, ακόμα κι αν αισθάνεστε στην μειονότητα του περιβάλλοντός σας».

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα