Πανηγυρική εκλογή Σουλτς με το απόλυτο 100% στους Σοσιαλδημοκράτες: «Θέλω να γίνω καγκελάριος»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Με… φόρα μπαίνει ο Μάρτιν Σουλτς στην κούρσα για τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία, καθώς κατάφερε να εκλεγεί παμψηφεί στο «τιμόνι» των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του SPD το απόλυτο 100%.

 
Πανηγυρική εκλογή Σουλτς με το απόλυτο 100% στους Σοσιαλδημοκράτες: «Θέλω να γίνω καγκελάριος» [photos]

Στο έκτακτο συνέδριο του SPD, που διεξήχθη σήμερα στο Βερολίνο, ο Σουλτς έλαβε 605 ψήφους επί συνόλου 605 έγκυρων ψήφων, επίδοση που τον καταστά αδιαφιλονίκητο ηγέτη του κόμματος, απέναντι στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

 Τα γερμανικά ΜΜΕ είχαν προβλέψει ότι θα κέρδιζε με ποσοστό πάνω από 90%, ωστόσο ο Σουλτς κατάφερε να ξεπεράσει το ποσοστό αυτό, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ του 99,71% που είχε εξασφαλίσει το 1948 ο Κουρτ Σουμάχερ.
 

«Αυτό το αποτέλεσμα είναι η αφετηρία για να κατακτήσουμε την καγκελαρία» δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος το απόγευμα της Κυριακής και διαμήνυσε: «Θέλω να γίνω καγκελάριος», επαναλαμβάνοντας τη βούλησή του να εκτοπίσει τη Μέρκελ η οποία εκλέγεται συνεχώς από το 2005 και διεκδικεί τέταρτη θητεία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Στη σημερινή του ομιλία, ο Σουλτς επιβεβαίωσε τη στροφή προς τα αριστερά που φιλοδοξεί να προωθήσει στο κόμμα ώστε να κάνει πιο διακριτές τις διαφορές του από τη συντηρητική καγκελάριο: κοινωνική δικαιοσύνη, επενδύσεις στην εκπαίδευση, μισθολογική ισότητα ανδρών και γυναικών, μεγαλύτερη υποστήριξη στους μακροχρόνια ανέργους και στους μισθωτούς.

 

Ο Σουλτς, που θέλει να αλλάξει τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας τις οποίες εφάρμοσε ο πρώην καγκελάριος του SPD Γκέρχαρντ Σρέντερ από το 2003 έως το 2007 –ο οποίος ήταν απών από το σημερινό συνέδριο– δεν έχει δώσει ακόμη τις πολυαναμενόμενες λεπτομέρειες του προγράμματός του, παραπέμποντας εκ νέου στο συνέδριο του SPD τον Ιούνιο.

Έτσι, από σήμερα ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαδέχεται και επισήμως στην ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει μεταπηδήσει στο υπουργείο Εξωτερικών. Στην τελευταία ομιλία του προς τους οπαδούς του κόμματος ως πρόεδρος, ο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στον Σουλτς και στη διαδρομή του. «Οι άνθρωποι θέλουν τώρα μια καινούρια αρχή», είπε ο Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Σουλτς που ορίστηκε τον Ιανουάριο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, μάχεται στήθος με στήθος με τη Μέρκελ. Ορισμένες, μάλιστα, του δίνουν το προβάδισμα έναντι της καγκελαρίου, κάτι που ήταν αδιανόητο πριν από μερικούς μήνες, ακόμη και όταν η Μέρκελ υφίστατο κριτική από διάφορες πλευρές για την πολιτική ανοικτών θυρών προς τους πρόσφυγες.

Συναισθηματικά φορτισμένος

Πριν από την εσωκομματική κάλπη είχε προηγηθεί μία μεγάλης διάρκειας, συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του Μάρτιν Σουλτς, που προκάλεσε ενθουσιώδη χειροκροτήματα, όπως μεταδίδει Deutsche Welle. Σε αυτήν, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ανακοίνωσε μερικές από τις κύριες προτεραιότητές του ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

 

Ο υποψήφιος του SPD έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και των ανισοτήτων στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην πολιτική για τη στήριξη της οικογένειας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και επισήμανε την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή λύση, αλλά και για επιβολή κυρώσεων στις χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν. Επιπλέον, έστειλε αυστηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν θα ανεχθεί συγκρίσεις της σημερινής Γερμανίας με τους ναζί και μάλιστα αυτό ισχύει «όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για άλλες χώρες».

Μέχρι στιγμής, σε παλαιότερες δημόσιες εμφανίσεις του, ο Σουλτς είχε αναφέρει ότι σε περίπτωση νίκης στις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα διορθώσει ορισμένα «λάθη» της μεταρρυθμιστικής Ατζέντας 2010 που φέρει την υπογραφή του τελευταίου σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

 

ethnos.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα