«Πάνω από 1.000 συλλήψεις στη Μόσχα σε διαδήλωση αντιπολιτευομένων στον Πούτιν»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Αυτό αναφέρει η ανταπόκριση του Benoît Vitkine στις 27-7-2019 από τη Μόσχα στον ηλεκτρονικό Le Monde δημοσιεύοντας και τις παρακάτω φωτογραφίες, ως πειστήρια.

 

Ο λόγος ;

Ξαναζήτησαν το Σάββατο ελεύθερες τοπικές εκλογές στην ρωσική πρωτεύουσα στις 8 Σεπτεμβρίου 2019. Η αστυνομία τους συνέλαβε και στη συνέχεια διέλυσε τους  διαδηλωτές σε παρακείμενους δρόμους.

Μια εβδομάδα μετά από την διαδήλωση 22.500 διαδηλωτών στην οποία είχα αναφερθεί στις Ανιχνεύσεις στις 22-7-2019, με τίτλο «Οι Ρώσοι αντιφρονούντες αποκλείονται από τα μίσθαρνα εκλογικά όργανα του Πούτιν»,

https://www.anixneuseis.gr/%ce%bf%ce%b9-%cf%81%cf%8e%cf%83%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%8d%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%af%ce%bf%ce%bd%cf%84/

  

οι ρωσικές αρχές όξυναν τη συμπεριφορά τους το Σάββατο 27 Ιουλίου, συλλαμβάνοντας πάνω από χίλιους διαδηλωτές, όπως δείχνει η φωτογραφία του ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP.

Η αστυνομία παρατάχθηκε με έναν σπάνια παρατηρούμενο τρόπο για να παρεμποδίσει την διοργάνωση μιας μη αδειοδοτημένης διαδήλωσης με σύνθημα «ελεύθερες εκλογές» (έχουν αποκλειστεί 57 αντιπολιτευόμενοι το Κρεμλίνο υποψήφιοι από την Εκλογική Επιτροπή) από ένα πυκνό σώμα μπροστά στο Δημαρχείο της Μόσχας στη οδό Tverskaïa. Μετά από τις πρώτες συλλήψεις, οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τους διαδηλωτές. Όμως πραγματοποιήθηκαν αρκετές αυτοσχέδιες διαδηλώσεις, συγκεντρώνοντας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, περισσότερους από 3.500 διαδηλωτές.

 

Με συνθήματα «Ελευθερία» ή «Είναι η πόλη μας», το πλήθος αρνήθηκε να διαλυθεί. Αρκέστηκε μόνο να υποχωρήσει μπροστά στα ματ της αστυνομίας. Ένα σπάνιο γεγονός για τη Ρωσία, όπου η παραμικρή χειρονομία αντίστασης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Παρατηρήθηκαν μεμονωμένες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας. Η τελευταία έκανε χρήση ροπάλων ενάντια σε διαδηλωτές που μόνο κάθονταν σε παγκάκια. Το βράδυ του Σαββάτου, ανακοινώθηκαν από την αστυνομία περισσότερες από χίλιες συλλήψεις, κάτι σπάνιο ως αριθμός συλληφθέντων, στους οποίους περιλαμβάνονταν πολλοί περαστικοί ή συνταξιούχοι που συμμετείχαν σε αυτήν την κινητοποίηση η οποία διήρκεσε σχεδόν μια ολόκληρη μέρα. Η ηρεμία επέστρεψε μόνο το βράδυ, όταν οι τελευταίοι διαδηλωτές, συγκεντρωμένοι σε μια πλατεία στο κέντρο της πόλης, διασκορπίστηκαν ή αφέθηκαν να συλληφθούν χωρίς να αντισταθούν.

Από την πλευρά του ο ανταποκριτής Lucien Jacques της ηλεκτρονικής έκδοσης της Libération αναφέρει στις 28-7-2019 : «Ο αποκλεισμός των υποψηφίων της αντιπολίτευσης από τις προσεχείς εκλογές στο κοινοβούλιο της πρωτεύουσας της Ρωσίας μετατρέπεται σε πολιτική κρίση. Το Σάββατο, η αστυνομική βία κορυφώθηκε μετά από μια εβδομάδα εκφοβισμών και πιέσεων πάνω στην κοινωνία των πολιτών».

Ένα πλήθος σχηματίζεται γύρω από τον Konstantin Yankauskas, έναν από τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης του οποίου η υποψηφιότητα στις εκλογές του Κοινοβουλίου της Μόσχας ακυρώθηκε. «Δεν θα μας εκφοβίσουν» φωνάζει κάτω από τα χειροκροτήματα. «Εδώ είναι η πόλη μας, αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας και θα κερδίσουμε. Ξέρω ότι θα έρθουν να με συλλάβουν, αλλά εσείς θα συνεχίσετε τον αγώνα». Πράγματι, μια στιγμή αργότερα, η αστυνομία τον συλλαμβάνει κάτω από τις ύβρεις του πλήθους, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Lucien Jacques.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά χθες στη Μόσχα, τα ελεγχόμενα από τον Πούτιν ΜΜΕ, όπως ισχύει και στην Τουρκία του Ερντογάν, δεν έδειξαν τίποτα σχετικό (ενώ εμείς είδαμε σκηνές από τη διαδήλωση στους τηλεοπτικούς μας δέκτες-ΣΚΑΪ, στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της Κυριακής 28 Ιουλίου 2019). ‘Η μάλλον έδειξαν τον Πούτιν μέσα σε ένα βαθυσκάφος να κατεβαίνει στο βάθος της βαλτικής θάλασσας για να δει ένα παλιό βυθισμένο ρωσικό υποβρύχιο !

Οι διαδηλωτές, μέσω των κοινωνικών δικτύων, έδωσαν ραντεβού για μια νέα διαδήλωση στις 3 Αυγούστου 2019.

Υπόσχονται δε μια βαριά ήττα στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, έστω κι αν χρειαστεί να συνεργαστούν με τις αντιπολιτευόμενες τον Πούτιν «συστημικές δυνάμεις» των κομμουνιστών και εθνικιστών.

Κάτι σαν δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης μου μυρίζει

Ο συναγωνιστής Ερντογάν την πλήρωσε. Ο Πούτιν δεν κατάλαβε τίποτα ;

Άβυσσος η ψυχή των δικτατόρων.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα