Ο Χριστοδουλίδης πήγε με γεμάτη ατζέντα στο Ισραήλ: Επένδυση στο σχηματισμό με ΗΠΑ 3+1 και στα ενεργειακά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Ισραηλινοί επενδύουν σε γη στα κατεχόμενα και βρίσκονται πίσω από οικοδομική ανάπτυξη. Κτίζουν ξενοδοχεία, οικιστικές και τουριστικές μονάδες. Ισραηλινοί τουρίστες μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για διακοπές αλλά και για το καζίνο.

Τα ζητήματα αυτά έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις συναντήσεις του, χθες Πέμπτη, με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, στα Ιεροσόλυμα.

Είναι σαφές πως η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά τις ισραηλινές δραστηριότητες στα κατεχόμενα και κρίθηκε αναγκαίο να εγερθεί το θέμα στις τετ α τετ συνομιλίες του Προέδρου με τους αξιωματούχους της γειτονικής χώρας.

Οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως υπήρξε θετική ανταπόκριση εκ μέρους του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου και τώρα αναμένεται πώς θα κινηθεί η ισραηλινή πλευρά και θα κριθεί. Γιατί, όπως είναι γνωστό, η Λευκωσία προσφέρει όλες τις διευκολύνσεις, που ζητούνται από το Ισραήλ. Ακόμη και στρατιωτικές ασκήσεις επί του κυπριακού εδάφους, που πραγματοποιούνται τακτικά.

Παράλληλα, στην ατζέντα των συζητήσεων Χριστοδουλίδη, περιλήφθηκαν και μια σειρά άλλα ζητήματα, με την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας να είναι ψηλά. Η έναρξη των εργασιών στο κοίτασμα «Αφροδίτη», από την αμερικανική εταιρεία Chevron, και η αξιοποίηση του φυσικού αερίου, τέθηκε στις συνομιλίες.

Με αφορμή τούτο, συζητήθηκε η εκκρεμότητα που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ όσον αφορά το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το γειτονικό κοίτασμα «Ισάι», για το οποίο υπάρχουν διεκδικήσεις από το Ισραήλ.

Όπως αναφέρθηκε και δημόσια από τον κ. Νετανιάχου, οι δυο χώρες δίνουν σημασία στο σχηματισμό 3+1 με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως είναι γνωστό Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ επιδιώκουν εντός του έτους να πραγματοποιηθεί Σύνοδος σε υψηλό επίπεδο ( από αμερικανικής πλευράς στόχος είναι να συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν).

Επί τούτου, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι η τριμερής συνεργασία που αναπτύχθηκε, και με την εμπλοκή και των ΗΠΑ, αποτελεί μια πολύ σταθερή, υποσχόμενη συμμαχία. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε στους τομείς της οικονομίας, της άμυνας, των πληροφοριών και της πολιτικής συνεργασίας σε διεθνή φόρα.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από τις χώρες της περιοχής έχει ήδη επισκεφθεί την Αίγυπτο, χθες το Ισραήλ ενώ προγραμματίζει κι άλλες επισκέψεις. Την ίδια ώρα, αναμένονται και επισκέψεις στην Κύπρο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

https://hellasjournal.com/2023/05/o-christodoulidis-pige-me-gemati-atzenta-sto-israil-ependisi-sto-schimatismo-me-ipa-31-ke-sta-energiaka/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα